Πληροφοριες για το φαρμακο

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2475
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Πληροφοριες για το φαρμακο

Δημοσίευση από Ντιανα » Δευ Απρ 05, 2021 9:00 pm

Ti είναι το Tysabri;
Το Tysabri είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο με επωνυμία. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων με:

Υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS). Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα (η άμυνα του οργανισμού σας κατά της ασθένειας) προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα.
Μέτρια έως σοβαρά ενεργή νόσος του Crohn εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν λειτουργήσει για εσάς. Η νόσος του Crohn είναι ένα είδος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στην οποία έχετε πρήξιμο στο πεπτικό σας σύστημα. Και "ενεργό" σημαίνει ότι έχετε επί του παρόντος συμπτώματα.
Το Tysabri περιέχει natalizumab. Αυτός είναι ένας τύπος βιολογικού φαρμάκου (κατασκευασμένο από μέρη ζωντανών οργανισμών) που ονομάζεται ανταγωνιστής υποδοχέα ιντεγκρίνης.

Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας δώσει το Tysabri ως ενδοφλέβια έγχυση σε μια κλινική ή στο γραφείο του γιατρού σας. Αυτή είναι μια ένεση στη φλέβα σας που σιγά σιγά στάζει με την πάροδο του χρόνου. Οι εγχύσεις Tysabri διαρκούν συνήθως μια ώρα.

Αποτελεσματικότητα
Το Tysabri έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό (λειτουργεί καλά) για τη θεραπεία υποτροπιάζουσων μορφών σκλήρυνσης κατά πλάκας και μέτρια έως σοβαρά ενεργή νόσο του Crohn.Μια μελέτη εξέτασε τον τρόπο λειτουργίας του Tysabri σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μετά από δύο χρόνια θεραπείας, τα άτομα που έλαβαν Tysabri είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων από τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (χωρίς θεραπεία). Η επιδείνωση των συμπτωμάτων περιλάμβανε δυσκολία στην κίνηση ή το περπάτημα. Και το 67% των ατόμων που έλαβαν Tysabri δεν υποτροπιάζονταν (είχαν εξάρσεις), σε σύγκριση με το 41% ​​των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μια διαφορετική μελέτη εξέτασε άτομα με νόσο του Crohn που πήραν το Tysabri. Μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, το 60% των ανθρώπων είχε λιγότερα συμπτώματα. Αυτό συγκρίθηκε με το 44% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Και το 37% των ανθρώπων ήταν σε ύφεση, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν λιγότερα συμπτώματα ή καθόλου. Αυτό συγκρίθηκε με το 25% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Tysabri γενικό ή βιολογικό
Το Tysabri διατίθεται μόνο ως επώνυμο φάρμακο. Το Tysabri περιέχει ένα δραστικό συστατικό του φαρμάκου: το natalizumab.

Το Tysabri δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο ως βιολογικό.

Ένα βιοϊσοδύναμο είναι ένα φάρμακο που μοιάζει με ένα φάρμακο επωνυμίας. Ένα γενόσημο φάρμακο, από την άλλη πλευρά, είναι ένα ακριβές αντίγραφο ενός φαρμάκου επωνυμίας. Τα βιοϊσίμορα βασίζονται σε βιολογικά φάρμακα, τα οποία παράγονται από μέρη ζωντανών οργανισμών. Τα γενόσημα βασίζονται σε κανονικά φάρμακα κατασκευασμένα από χημικά.Τόσο τα βιολογικά όσο και τα γενόσημα είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με το επώνυμο φάρμακο που έχουν φτιαχτεί για να αντιγράψουν. Τείνουν επίσης να κοστίζουν λιγότερο από τα επώνυμα φάρμακα.

Tysabri παρενέργειες
Το Tysabri μπορεί να προκαλέσει ήπιες ή σοβαρές παρενέργειες. Οι παρακάτω λίστες περιέχουν μερικές από τις βασικές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν κατά τη λήψη του Tysabri. Αυτές οι λίστες δεν περιλαμβάνουν όλες τις πιθανές παρενέργειες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες του Tysabri, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Μπορούν να σας δώσουν συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τυχόν παρενέργειες που μπορεί να είναι ενοχλητικές.

Πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Tysabri μπορεί να περιλαμβάνουν:

πονοκεφάλους
πόνος στα χέρια, τα πόδια, τις αρθρώσεις ή το στομάχι σας
κόπωση (έλλειψη ενέργειας) ή αίσθημα κόπωσης
διάρροια
ναυτία
εξάνθημα
απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους
Οι περισσότερες από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν εντός λίγων ημερών ή δύο εβδομάδων. Εάν είναι πιο σοβαρές ή δεν απομακρυνθούν, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.Σοβαρές παρενέργειες
Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από το Tysabri δεν είναι συχνές, αλλά μπορεί να εμφανιστούν. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε σοβαρές παρενέργειες. Καλέστε το 911 εάν τα συμπτώματά σας αισθάνονται απειλητικά για τη ζωή ή αν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε ιατρικό επείγον.

Οι σοβαρές παρενέργειες και τα συμπτώματά τους μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML), ένας τύπος σοβαρής εγκεφαλικής λοίμωξης. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
σταδιακά εξασθενεί στη μία πλευρά του σώματός σας
αδεξιότητα
προβλήματα όρασης
αλλαγές στη σκέψη, τη μνήμη ή την προσωπικότητά σας
σύγχυση
Λοιμώξεις από έρπητα, όπως εγκεφαλίτιδα (εγκεφαλική λοίμωξη) ή μηνιγγίτιδα (λοίμωξη εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού). Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
ξαφνικός πυρετός
δυνατός πονοκέφαλος
αλλαγές στην όραση ή πόνος στα μάτια
σύγχυση
Ηπατική βλάβη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
ίκτερος (κιτρινωπό χρώμα του δέρματος και των λευκών των ματιών σας)
σκούρα ούρα
ναυτία ή έμετο
αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, του κόλπου, των πνευμόνων, της μύτης ή του λαιμού. Τα γενικά συμπτώματα μιας λοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν:
πυρετός
κούραση
Μυϊκοί πόνοι
Αλλεργικές αντιδράσεις. Ανατρέξτε στην ενότητα "Λεπτομέρειες παρενεργειών" παρακάτω για πιθανά συμπτώματα.
Κατάθλιψη. Ανατρέξτε στην ενότητα "Λεπτομέρειες παρενεργειών" παρακάτω για πιθανά συμπτώματα.
Λεπτομέρειες παρενέργειας
Μπορεί να αναρωτιέστε πόσο συχνά εμφανίζονται ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες με αυτό το φάρμακο. Ακολουθούν ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με ορισμένες από τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει αυτό το φάρμακο.

Αλλεργική αντίδραση

Όπως με τα περισσότερα φάρμακα, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν αλλεργική αντίδραση μετά τη λήψη του Tysabri. Μία μελέτη εξέτασε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS). Από αυτούς που έλαβαν Tysabri, το 4% είχε αλλεργική αντίδραση εντός δύο ωρών από τη λήψη του φαρμάκου. Αυτό συγκρίθηκε με λιγότερο από το 1% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο (χωρίς θεραπεία).

Στην ίδια μελέτη, το 5% των ατόμων που έλαβαν Tysabri είχαν αλλεργική αντίδραση περισσότερο από δύο ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου. Αυτό συγκρίθηκε με το 2% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Σε άλλες κλινικές μελέτες, το 2% των ατόμων με νόσο του Crohn είχαν αλλεργική αντίδραση εντός δύο ωρών από τη λήψη του Tysabri. Αυτό συγκρίθηκε με λιγότερο από το 1% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτές οι μελέτες δεν περιελάμβαναν πληροφορίες για αλλεργικές αντιδράσεις που εμφανίστηκαν περισσότερο από δύο ώρες μετά τη λήψη του Tysabri.

Τα συμπτώματα μιας ήπιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

εξάνθημα
κνησμός
έξαψη (ζεστασιά και ερυθρότητα στο δέρμα σας)
Μια πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση είναι σπάνια αλλά πιθανή. Τα συμπτώματα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

πρήξιμο κάτω από το δέρμα σας, συνήθως στα βλέφαρα, τα χείλη, τα χέρια ή τα πόδια σας
πρήξιμο της γλώσσας, του στόματος ή του λαιμού σας
δυσκολία στην αναπνοή ή συριγμό
πόνος στο στήθος
ναυτία
ζάλη
χαμηλή πίεση αίματος
κρυάδα
Είναι πιθανό να έχετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση οποιαδήποτε στιγμή μετά τη λήψη του Tysabri. Αλλά αυτές οι αντιδράσεις εμφανίζονται συνήθως εντός δύο ωρών από την έναρξη της δόσης. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας παρακολουθεί για τουλάχιστον μία ώρα μετά τη λήψη του Tysabri. Επομένως, εάν έχετε αλλεργική αντίδραση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούν να την αντιμετωπίσουν αμέσως.

Εάν έχετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο Tysabri μετά την αποχώρησή σας από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Καλέστε το 911 εάν τα συμπτώματά σας αισθάνονται απειλητικά για τη ζωή ή αν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε ιατρικό επείγον.

Προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML)

Η λήψη του Tysabri αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρή εγκεφαλική λοίμωξη που ονομάζεται προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML). Αυτή είναι μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Το PML μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναπηρία, όπως αδυναμία περπατήματος ή θάνατο.

Σε μια κλινική δοκιμή, 2 στα 1.869 άτομα που έλαβαν Tysabri και Avonex (άλλο φάρμακο για σκλήρυνση κατά πλάκας) για MS εμφάνισαν PML. Αυτό συγκρίθηκε με μηδέν άτομα που έλαβαν μόνο το Avonex.

Σε μια άλλη μελέτη, 1 στα 1043 άτομα που πήραν το Tysabri για τη νόσο του Crohn ανέπτυξαν PML. Αυτό συγκρίθηκε με μηδέν άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (χωρίς θεραπεία).

Είναι πιθανό να αναπτύξετε PML κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Tysabri και έως έξι μήνες μετά τη διακοπή της λήψης του φαρμάκου.

Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για PML εάν:

παίρνω το Tysabri για περισσότερο από δύο χρόνια
είχατε προηγούμενη θεραπεία με ορισμένα φάρμακα που μπορεί να εξασθένισαν το ανοσοποιητικό σας σύστημα
έχουν τον ιό John Cunningham
Ενώ παίρνετε το Tysabri, ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί για PML. Εάν έχετε συμπτώματα PML, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας. (Βλ. «Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» παραπάνω για μια λίστα πιθανών συμπτωμάτων.) Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει εάν θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε το Tysabri. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατή η πρόληψη ή η θεραπεία του PML.

Εξάνθημα

Ενώ παίρνετε το Tysabri, είναι πιθανό να έχετε εξάνθημα στο δέρμα σας. Σε μια μελέτη, το 12% των ατόμων που έλαβαν Tysabri για σκλήρυνση κατά πλάκας εμφάνισαν δερματικό εξάνθημα. Αυτό συγκρίθηκε με το 9% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο (χωρίς θεραπεία).

Σε μια άλλη μελέτη, το 6% των ατόμων που έλαβαν Tysabri για τη νόσο του Crohn εμφάνισαν δερματικό εξάνθημα. Αυτό συγκρίθηκε με το 4% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Εάν παίρνετε Tysabri και εμφανίσετε δερματικό εξάνθημα που δεν εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες ή επιδεινωθεί, ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορούν να συστήσουν πώς να το αντιμετωπίσουμε.

Απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους

Ενώ παίρνετε το Tysabri, είναι πιθανό να χάσετε βάρος ή να αυξήσετε το βάρος. Σε μια κλινική δοκιμή, το 2% των ατόμων που έλαβαν Tysabri για σκλήρυνση κατά πλάκας έχασαν ή αύξησαν το βάρος τους. Αυτό συγκρίθηκε με λιγότερο από το 1% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο (χωρίς θεραπεία).

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την απώλεια βάρους ή την αύξηση βάρους, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να προσαρμόσουν τη διατροφή και την άσκηση ρουτίνας σας όπως απαιτείται. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε διαιτολόγο για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη σωστή διατροφή.

Πονοκέφαλο

Κατά τη λήψη του Tysabri, είναι πιθανό να έχετε πονοκεφάλους. Σε μια κλινική δοκιμή, το 38% των ατόμων που έλαβαν Tysabri για σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν πονοκεφάλους. Αυτό συγκρίθηκε με το 33% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο (χωρίς θεραπεία).

Σε δύο άλλες κλινικές δοκιμές, το 32% και το 37% των ατόμων που έλαβαν Tysabri για τη νόσο του Crohn είχαν πονοκεφάλους. Αυτό συγκρίθηκε με το 23% και το 31% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι πονοκέφαλοι είναι μία από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Tysabri.

Εάν έχετε πονοκεφάλους που δεν εξαφανίζονται ενώ παίρνετε το Tysabri, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να προτείνουν θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν.

Κατάθλιψη

Κατά τη λήψη του Tysabri, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη. Σε μια κλινική δοκιμή, το 19% των ατόμων που έλαβαν Tysabri για σκλήρυνση κατά πλάκας εμφάνισαν κατάθλιψη. Αυτό συγκρίθηκε με το 16% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο (χωρίς θεραπεία). Στην πραγματικότητα, η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Tysabri.

Εάν παίρνετε Tysabri και έχετε συμπτώματα κατάθλιψης, ενημερώστε το γιατρό σας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα θλίψης, απελπισίας ή απώλειας ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνετε. Εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να συζητήσετε τρόπους διαχείρισης των συμπτωμάτων σας και ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας κάνει να σταματήσετε να παίρνετε Tysabri και να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό φάρμακο.

Απώλεια μαλλιών (όχι παρενέργεια)

Κατά τη λήψη του Tysabri, δεν είναι πιθανό να χάσετε τα μαλλιά σας. Σε κλινικές δοκιμές του Tysabri, η τριχόπτωση δεν ήταν παρενέργεια.

Ωστόσο, ορισμένα άλλα φάρμακα για σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως η τεριφλουνομίδη (Aubagio) και η μιτοξαντρόνη, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Και η ίδια η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Αυτό συμβαίνει επειδή το στομάχι σας μπορεί να μην απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας που βοηθούν την ανάπτυξη των μαλλιών σας.

Εάν παίρνετε Tysabri και ανησυχείτε για την τριχόπτωση, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας δοκιμάσουν για να δείτε τι προκαλεί την τριχόπτωση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας δώσει συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε την απώλεια των μαλλιών σας.

Καρκίνος (όχι παρενέργεια)

Το Tysabri δεν είναι πιθανό να σας προκαλέσει καρκίνο. Σε κλινικές δοκιμές του Tysabri, ο καρκίνος δεν ήταν παρενέργεια.

Η έρευνα διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου στα έντερα των ατόμων με νόσο του Crohn.

Και υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το εάν η σκλήρυνση κατά πλάκας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να επιβεβαιωθεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ σκλήρυνσης κατά πλάκας και καρκίνου.

Εάν παίρνετε Tysabri και ανησυχείτε για την ανάπτυξη καρκίνου, μιλήστε με το γιατρό σας.

Κόστος Tysabri
Όπως με όλα τα φάρμακα, το κόστος του Tysabri μπορεί να ποικίλει. Για να βρείτε τις τρέχουσες τιμές για το Tysabri στην περιοχή σας, ανατρέξτε στο WellRx.com.

Το κόστος που βρίσκετε στο WellRx.com είναι αυτό που μπορείτε να πληρώσετε χωρίς ασφάλιση. Η πραγματική τιμή που θα πληρώσετε εξαρτάται από το ασφαλιστικό σας πρόγραμμα και την τοποθεσία σας.

Οικονομική και ασφαλιστική βοήθεια
Εάν χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη για να πληρώσετε για το Tysabri, ή εάν χρειάζεστε βοήθεια για την κατανόηση της ασφαλιστικής σας κάλυψης, είναι διαθέσιμη βοήθεια.

Η Biogen, ο κατασκευαστής του Tysabri, προσφέρει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Above MS. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους του φαρμάκου σας. Για περισσότερες πληροφορίες και για να μάθετε εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για υποστήριξη, καλέστε 800-456-2255 ή επισκεφθείτε τον ιστότοπο του προγράμματος.

Tysabri για MS
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως το Tysabri για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων.

Το Tysabri είναι εγκεκριμένο από το FDA για τη θεραπεία υποτροπιάζουσας μορφής σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) σε ενήλικες.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα (η άμυνα του οργανισμού σας κατά της ασθένειας) προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα. (Ο εγκέφαλός σας και ο νωτιαίος μυελός αποτελούν το κεντρικό νευρικό σας σύστημα.) Με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταστρέφει τη μυελίνη, που είναι το κάλυμμα που προστατεύει τις νευρικές ίνες.

Χωρίς αυτήν την κάλυψη, ο εγκέφαλός σας δυσκολεύεται να στέλνει μηνύματα στο υπόλοιπο σώμα σας μέσω των νεύρων σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των νεύρων και προβλήματα στην μετακίνηση.

Με υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας, έχετε στιγμές όπου έχετε λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Αυτό ακολουθείται από υποτροπές (εξάρσεις κατά τις οποίες τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται). Οι υποτροπιάζουσες μορφές MS είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι MS.

Το Tysabri βοηθά στην επιβράδυνση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Το φάρμακο βοηθά επίσης στη μείωση του αριθμού των εξάρσεων που έχετε.

Μια μελέτη εξέτασε τον τρόπο λειτουργίας του Tysabri σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μετά από δύο χρόνια θεραπείας, τα άτομα που έλαβαν Tysabri είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων από τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (χωρίς θεραπεία). Η επιδείνωση των συμπτωμάτων περιλάμβανε δυσκολία στην κίνηση ή το περπάτημα. Και το 67% των ατόμων που έλαβαν Tysabri δεν υποτροπιάζονταν (είχαν εξάρσεις), σε σύγκριση με το 41% ​​των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που έλαβαν Tysabri και ένα δεύτερο φάρμακο για σκλήρυνση κατά πλάκας που ονομάζεται Avonex. Μετά από δύο χρόνια θεραπείας, τα άτομα που έλαβαν Tysabri με το Avonex είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους από τα άτομα που έλαβαν μόνο το Avonex. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων περιλάμβανε δυσκολία στην κίνηση ή το περπάτημα. Και το 54% των ατόμων που έλαβαν και τα δύο φάρμακα δεν υποτροπιάζονταν (είχαν εξάρσεις), σε σύγκριση με το 32% των ατόμων που έλαβαν μόνο το Avonex.

Άλλες χρήσεις
Εκτός από τη σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το Tysabri για τη θεραπεία ορισμένων μορφών της νόσου του Crohn.

Tysabri για τη νόσο του Crohn
Το Tysabri μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μέτριας έως σοβαρής ενεργού νόσου του Crohn εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν λειτουργήσει για εσάς. Η νόσος του Crohn είναι ένα είδος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στην οποία έχετε πρήξιμο στο πεπτικό σας σύστημα. Και "ενεργό" σημαίνει ότι έχετε επί του παρόντος συμπτώματα.

Μία μελέτη εξέτασε άτομα με νόσο του Crohn που πήραν το Tysabri. Μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, το 60% των ανθρώπων είχε λιγότερα συμπτώματα (αισθανόταν καλύτερα). Αυτό συγκρίθηκε με το 44% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Και το 37% των ανθρώπων ήταν σε ύφεση, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν λιγότερα συμπτώματα ή καθόλου. Αυτό συγκρίθηκε με το 25% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Εναλλακτικές λύσεις για το Tysabri
Διατίθενται άλλα φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) και τη νόσο του Crohn. Μερικά μπορεί να είναι πιο κατάλληλα για εσάς από άλλα. Εάν σας ενδιαφέρει να βρείτε μια εναλλακτική λύση για το Tysabri, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να σας πουν για άλλα φάρμακα που μπορεί να λειτουργούν καλά για εσάς.

Εναλλακτικές λύσεις για σκλήρυνση κατά πλάκας
Παραδείγματα άλλων φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας περιλαμβάνουν:

ιντερφερόνη βήτα-1α (Avonex)
ιντερφερόνη beta-1b (Betaseron)
οξική γλατιραμέρη (Κοπαξόνη, Γλατόπα)
Φινγκολιμόντ (Gilenya)
alemtuzumab (Lemtrada)
φουμαρικό διμεθύλιο (Tecfidera)
τεριφλουνομίδη (Aubagio)
ocrelizumab (Ocrevus)
Εναλλακτικές λύσεις για τη νόσο του Crohn
Παραδείγματα άλλων φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της νόσου του Crohn περιλαμβάνουν:

αζαθειοπρίνη (Azasan, Imuran)
6-μερκαπτοπουρίνη (πουρινόλη)
βουδεσονίδη (Entocort EC, Uceris)
μεθοτρεξάτη (Trexall)
infliximab (Remicade, Inflectra, Renflexis)
adalimumab (Humira, Amjevita, Cyltezo)
vedolizumab (Entyvio)
ustekinumab (Στελάρα)
Tysabri εναντίον Ocrevus
Μπορεί να αναρωτιέστε πώς συγκρίνεται το Tysabri με άλλα φάρμακα που συνταγογραφούνται για παρόμοιες χρήσεις. Εδώ βλέπουμε πώς ο Tysabri και ο Ocrevus είναι ομοιότητα και διαφορετικοί.

Χρήσεις
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τόσο το Tysabri όσο και το Ocrevus για τη θεραπεία υποτροπιάζουσας μορφής σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) σε ενήλικες.

Το Tysabri έχει επίσης εγκριθεί για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ενεργού νόσου του Crohn σε ενήλικες εάν δεν έχουν λειτουργήσει άλλες θεραπείες. Η νόσος του Crohn είναι ένα είδος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στην οποία έχετε πρήξιμο στο πεπτικό σας σύστημα. Και "ενεργό" σημαίνει ότι έχετε επί του παρόντος συμπτώματα.

Το Ocrevus έχει επίσης εγκριθεί για τη θεραπεία προοδευτικών (επιδεινούμενων) μορφών σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ενήλικες.

Το Tysabri περιέχει το δραστικό φάρμακο natalizumab. Το Ocrevus περιέχει το δραστικό φάρμακο ocrelizumab.

Μορφές και χορήγηση φαρμάκων
Το Tysabri και το Ocrevus χορηγούνται ως ενδοφλέβια έγχυση σε κλινική ή στο γραφείο του γιατρού σας. Αυτή είναι μια ένεση στη φλέβα σας που σιγά σιγά στάζει με την πάροδο του χρόνου. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας παρακολουθεί για τουλάχιστον μία ώρα μετά τη θεραπεία σε περίπτωση που έχετε αλλεργική αντίδραση.

Παρενέργειες και κίνδυνοι
Το Tysabri και το Ocrevus περιέχουν διαφορετικά φάρμακα, αλλά ανήκουν σε παρόμοια κατηγορία φαρμάκων. (Μια κατηγορία φαρμάκων είναι μια ομάδα φαρμάκων που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.) Επομένως, και τα δύο φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν πολύ παρόμοιες παρενέργειες. Ακολουθούν παραδείγματα αυτών των παρενεργειών.

Πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες

Αυτές οι λίστες περιέχουν παραδείγματα πιο κοινών ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να εμφανιστούν με το Tysabri, το Ocrevus ή και με τα δύο φάρμακα (όταν λαμβάνονται μεμονωμένα).

Μπορεί να συμβεί με το Tysabri:
πόνος στα χέρια, τα πόδια, τις αρθρώσεις ή το στομάχι σας
διάρροια
απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους
ναυτία
εξάνθημα
κόπωση (έλλειψη ενέργειας) ή αίσθημα κόπωσης
Μπορεί να συμβεί με το Ocrevus:
πυρετός
γρηγορότερος καρδιακός ρυθμός
Μπορεί να συμβεί και με το Tysabri και το Ocrevus:
πονοκεφάλους
μικρές αλλεργικές αντιδράσεις
Σοβαρές παρενέργειες

Αυτές οι λίστες περιέχουν παραδείγματα σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να εμφανιστούν με το Tysabri, το Ocrevus ή και με τα δύο φάρμακα (όταν λαμβάνονται μεμονωμένα).

Μπορεί να συμβεί με το Tysabri:
λοιμώξεις από έρπητα, όπως εγκεφαλίτιδα (εγκεφαλική λοίμωξη) ή μηνιγγίτιδα (λοίμωξη εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού)
βλάβη στο ήπαρ
κατάθλιψη
Μπορεί να συμβεί με το Ocrevus:
υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ειδικά καρκίνου του μαστού
ηπατίτιδα Β, εάν το είχατε στο παρελθόν
Μπορεί να συμβεί και με το Tysabri και το Ocrevus:
προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML), ένας τύπος σοβαρής εγκεφαλικής λοίμωξης
λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, του κόλπου, των πνευμόνων, της μύτης ή του λαιμού
σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις
Αποτελεσματικότητα
Οι Tysabri και Ocrevus έχουν κάποιες διαφορετικές χρήσεις εγκεκριμένες από την FDA, αλλά και οι δύο χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία υποτροπιάζουσας μορφής σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ενήλικες.

Συγκρίθηκαν ξεχωριστές μελέτες για τα δύο φάρμακα σε μια μεγαλύτερη ανασκόπηση των μελετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο το Tysabri όσο και το Ocrevus ήταν αποτελεσματικά για τη θεραπεία υποτροπιάζουσας μορφής σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Δικαστικά έξοδα
Τα Tysabri και Ocrevus είναι αμφότερα εμπορικά σήματα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν βιοϊσοδύναμα των δύο φαρμάκων.

Ένα βιοϊσοδύναμο είναι ένα φάρμακο που μοιάζει με ένα φάρμακο επωνυμίας. Ένα γενόσημο φάρμακο, από την άλλη πλευρά, είναι ένα ακριβές αντίγραφο ενός φαρμάκου επωνυμίας. Τα βιοϊσίμορα βασίζονται σε βιολογικά φάρμακα, τα οποία παράγονται από μέρη ζωντανών οργανισμών. Τα γενόσημα βασίζονται σε κανονικά φάρμακα κατασκευασμένα από χημικά. Τόσο τα βιολογικά όσο και τα γενόσημα είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με το επώνυμο φάρμακο που προσπαθούν να αντιγράψουν. Τείνουν επίσης να κοστίζουν λιγότερο από τα επώνυμα φάρμακα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο WellRx.com, το Tysabri κοστίζει γενικά λιγότερο από το Ocrevus. Η πραγματική τιμή που θα πληρώσετε για οποιοδήποτε φάρμακο θα εξαρτηθεί από το ασφαλιστικό σας πρόγραμμα και την τοποθεσία σας.

Tysabri εναντίον Humira
Εκτός από το Ocrevus (βλέπε παραπάνω), διατίθενται και άλλα φάρμακα παρόμοια με το Tysabri. Εδώ βλέπουμε πώς ο Tysabri και ο Humira είναι όμοιοι και διαφορετικοί.

Χρήσεις
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τόσο το Tysabri όσο και το Humira για τη θεραπεία μέτριας έως σοβαρής ενεργού νόσου του Crohn σε ενήλικες εάν δεν έχουν λειτουργήσει άλλες θεραπείες. Η νόσος του Crohn είναι ένα είδος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στην οποία έχετε πρήξιμο στο πεπτικό σας σύστημα. Και "ενεργό" σημαίνει ότι έχετε επί του παρόντος συμπτώματα.

Το Tysabri έχει επίσης εγκριθεί για τη θεραπεία υποτροπιάζουσων μορφών σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) σε ενήλικες.

Το Humira έχει επίσης εγκριθεί για τη θεραπεία:

Η νόσος του Crohn σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω εάν άλλα φάρμακα δεν έχουν λειτουργήσει
ρευματοειδής αρθρίτιδα
ψωριατικη ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
μέτρια έως σοβαρή νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα σε αυτές τις ηλικίες 2 ετών και άνω
αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης)
μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση πλάκας
μέτρια έως σοβαρά ενεργή ελκώδης κολίτιδα εάν άλλα φάρμακα δεν έχουν λειτουργήσει
ορισμένοι τύποι μη λοιμώδους ραγοειδίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της ενδιάμεσης ραγοειδίτιδας, της οπίσθιας ραγοειδίτιδας και της πανυαγγίτιδας σε αυτές τις ηλικίες 2 ετών και άνω
hidradenitis suppurativa σε αυτές τις ηλικίες 12 ετών και άνω
Το Tysabri περιέχει το δραστικό φάρμακο natalizumab. Το Humira περιέχει το δραστικό φάρμακο adalimumab.

Μορφές και χορήγηση φαρμάκων
Το Tysabri χορηγείται ως ενδοφλέβια έγχυση σε κλινική ή στο γραφείο του γιατρού σας. Αυτή είναι μια ένεση στη φλέβα σας που σιγά σιγά στάζει με την πάροδο του χρόνου. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας παρακολουθεί για τουλάχιστον μία ώρα μετά τη θεραπεία σε περίπτωση που έχετε αλλεργική αντίδραση.

Το Humira χορηγείται ως ένεση ακριβώς κάτω από το δέρμα σας (υποδόρια).

Παρενέργειες και κίνδυνοι
Το Tysabri και το Humira περιέχουν διαφορετικά φάρμακα, αλλά ανήκουν σε παρόμοια κατηγορία φαρμάκων. (Μια κατηγορία φαρμάκων είναι μια ομάδα φαρμάκων που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.) Επομένως, και τα δύο φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν πολύ παρόμοιες παρενέργειες. Ακολουθούν παραδείγματα αυτών των παρενεργειών.

Πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες

Αυτές οι λίστες περιέχουν παραδείγματα πιο κοινών ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να εμφανιστούν με το Tysabri, με το Humira ή και με τα δύο φάρμακα (όταν λαμβάνονται μεμονωμένα).

Μπορεί να συμβεί με το Tysabri:
πόνος στα χέρια, τα πόδια, τις αρθρώσεις ή το στομάχι σας
διάρροια
κόπωση (έλλειψη ενέργειας) ή αίσθημα κόπωσης
απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους
Μπορεί να συμβεί με το Humira:
λίγες μοναδικές κοινές παρενέργειες
Μπορεί να συμβεί τόσο με το Tysabri όσο και με το Humira:
πονοκεφάλους
εξάνθημα
μικρές αλλεργικές αντιδράσεις
ναυτία
Σοβαρές παρενέργειες

Αυτές οι λίστες περιέχουν παραδείγματα σοβαρών παρενεργειών που μπορεί να εμφανιστούν με το Tysabri, με το Humira ή και με τα δύο φάρμακα (όταν λαμβάνονται μεμονωμένα).

Μπορεί να συμβεί με το Tysabri:
προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML), ένας τύπος σοβαρής εγκεφαλικής λοίμωξης
λοιμώξεις από έρπητα, όπως εγκεφαλίτιδα (εγκεφαλική λοίμωξη) ή μηνιγγίτιδα (λοίμωξη εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού)
κατάθλιψη
λοιμώξεις στον κόλπο, τη μύτη ή το λαιμό σας
Μπορεί να συμβεί με το Humira:
σύνδρομο τύπου λύκου, μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος
ηπατίτιδα Β, εάν το είχατε στο παρελθόν
ψωρίαση, νέα ή επιδεινούμενη
συγκοπή
Μπορεί να συμβεί τόσο με το Tysabri όσο και με το Humira:
σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις
λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα ή στους πνεύμονες
βλάβη στο ήπαρ
Αποτελεσματικότητα
Οι Tysabri και Humira έχουν ορισμένες διαφορετικές εγκεκριμένες από την FDA χρήσεις, αλλά και οι δύο χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Crohn.

Αυτά τα φάρμακα δεν έχουν συγκριθεί άμεσα σε κλινικές μελέτες. Ωστόσο, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τόσο το Tysabri όσο και το Humira είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία της νόσου του Crohn.

Δικαστικά έξοδα
Τα Tysabri και Humira είναι αμφότερα επώνυμα φάρμακα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν biosimilars για το Tysabri. Υπάρχουν τρία βιοϊσοδύναμα για το Humira: Hyrimoz, Cyltezo και Amjevita. Μπορεί να κοστίζουν λιγότερο από τα Humira και Tysabri.

Ένα βιοϊσοδύναμο είναι ένα φάρμακο που μοιάζει με ένα φάρμακο επωνυμίας. Ένα γενόσημο φάρμακο, από την άλλη πλευρά, είναι ένα ακριβές αντίγραφο ενός φαρμάκου επωνυμίας. Τα βιοϊσίμορα βασίζονται σε βιολογικά φάρμακα, τα οποία παράγονται από μέρη ζωντανών οργανισμών. Τα γενόσημα βασίζονται σε κανονικά φάρμακα κατασκευασμένα από χημικά.

Τόσο τα βιολογικά όσο και τα γενόσημα είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με το επώνυμο φάρμακο που προσπαθούν να αντιγράψουν. Τείνουν επίσης να κοστίζουν λιγότερο από τα επώνυμα φάρμακα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο WellRx.com, το Tysabri κοστίζει γενικά περισσότερο από το Humira. Η πραγματική τιμή που θα πληρώσετε για οποιοδήποτε φάρμακο θα εξαρτηθεί από το ασφαλιστικό σας πρόγραμμα και την τοποθεσία σας.

Δοσολογία Tysabri
Οι ακόλουθες πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως ή συνιστώνται. Ωστόσο, φροντίστε να πάρετε τη δόση που σας συνταγογράφησε ο γιατρός σας. Ο γιατρός σας θα καθορίσει την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Μορφές και δυνάμεις φαρμάκων
Το Tysabri διατίθεται σε φιαλίδιο μιας δόσης των 15 mL. Κάθε φιαλίδιο περιέχει 300 mg του φαρμάκου.

Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας δώσει το Tysabri ως ενδοφλέβια έγχυση σε μια κλινική ή στο γραφείο του γιατρού σας. Αυτή είναι μια ένεση στη φλέβα σας που σιγά σιγά στάζει με την πάροδο του χρόνου. Οι εγχύσεις Tysabri διαρκούν συνήθως μια ώρα.

Αφού ολοκληρωθεί η έγχυση, ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί για τουλάχιστον μία ώρα σε περίπτωση που έχετε αλλεργική αντίδραση.

Δοσολογία για σκλήρυνση κατά πλάκας (MS)
Για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), η τυπική δόση του Tysabri είναι 300 mg κάθε τέσσερις εβδομάδες.

Δοσολογία για τη νόσο του Crohn
Για τη νόσο του Crohn, η τυπική δόση του Tysabri είναι 300 mg κάθε τέσσερις εβδομάδες.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;
Εάν χάσετε ένα ραντεβού για έγχυση, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Μπορούν να προγραμματίσουν μια νέα επίσκεψη και να προσαρμόσουν το χρονοδιάγραμμα των άλλων ραντεβού, εάν χρειάζεται.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσω αυτό το φάρμακο μακροπρόθεσμα;
Το Tysabri προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας διαπιστώσετε ότι το Tysabri είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για εσάς, πιθανότατα θα το πάρετε μακροπρόθεσμα.

Tysabri και εγκυμοσύνη
Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να γνωρίζετε εάν είναι ασφαλές να παίρνετε το Tysabri κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το φάρμακο έβλαψε το έμβρυο. Ωστόσο, άλλες μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το Tysabri δεν προκάλεσε βλάβη στη μητέρα ή το έμβρυο. Λάβετε υπόψη ότι οι μελέτες σε ζώα δεν προβλέπουν πάντα τι θα συμβεί στους ανθρώπους.

Εάν είστε έγκυος ή θέλετε να μείνετε έγκυος, ενημερώστε το γιατρό σας πριν αρχίσετε να παίρνετε το Tysabri. Μπορούν να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μαζί σας.

Tysabri και θηλασμός
Μελέτες δείχνουν ότι το Tysabri περνά στο ανθρώπινο μητρικό γάλα. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με το εάν το Tysabri επηρεάζει τα παιδιά που θηλάζουν, των οποίων οι μητέρες πήραν το φάρμακο.

Εάν θέλετε να θηλάσετε ενώ παίρνετε το Tysabri, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να συζητήσουν τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη μαζί σας.

Συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το Tysabri
Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το Tysabri.

Θα έχω συμπτώματα στέρησης εάν σταματήσω να χρησιμοποιώ το Tysabri;
Δεν είναι πιθανό. Δεν έχουν αναφερθεί συμπτώματα στέρησης σε άτομα που σταμάτησαν να παίρνουν το Tysabri.

Τα συμπτώματά σας κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) ή της νόσου του Crohn μπορεί να επιδεινωθούν μετά τη διακοπή του Tysabri. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό επειδή το φάρμακο λειτουργούσε όταν το παίρνατε και δεν λειτουργεί πλέον μόλις σταματήσετε να το παίρνετε.

Εάν θέλετε να σταματήσετε να παίρνετε το Tysabri, μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας. Μπορούν να συζητήσουν μαζί σας πώς να τερματίσετε καλύτερα τη θεραπεία σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει άλλους τρόπους για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας ή της νόσου του Crohn.

Πού μπορώ να λάβω εγχύσεις Tysabri;
Θα πρέπει να πάτε στο γραφείο του γιατρού σας ή σε μια κλινική για να λάβετε το Tysabri. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας δώσει το φάρμακο ως ενδοφλέβια έγχυση. Αυτή είναι μια ένεση στη φλέβα σας που σιγά σιγά στάζει με την πάροδο του χρόνου. Οι εγχύσεις Tysabri διαρκούν συνήθως μια ώρα.

Η λήψη του Tysabri αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μου σύστημα;
Μπορεί. Το Tysabri μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα (την άμυνα του οργανισμού σας ενάντια σε ασθένειες). Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι δυνατό, δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τα μικρόβια. Έτσι, το Tysabri μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων. Αυτά περιλαμβάνουν:

Προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML), ένας τύπος σοβαρής εγκεφαλικής λοίμωξης. Ο Tysabri έχει μια προειδοποίηση για το PML. Αυτή είναι η πιο σοβαρή προειδοποίηση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα "Προειδοποίηση FDA" στην αρχή αυτού του άρθρου.
Λοιμώξεις που προκαλούνται από τον ιό του έρπητα, όπως εγκεφαλίτιδα (εγκεφαλική λοίμωξη) ή μηνιγγίτιδα (λοίμωξη εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού).
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, του κόλπου, των πνευμόνων, της μύτης ή του λαιμού.
Για να αποφύγετε λοιμώξεις ενώ παίρνετε Tysabri, φροντίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Επίσης, περιορίστε την επαφή με όποιον είναι άρρωστος. Και αποφύγετε την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων όπως οδοντόβουρτσες, ποτήρια και πετσέτες με άλλους.

Εάν εμφανίσετε λοίμωξη ενώ παίρνετε Tysabri, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας. Μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία, ώστε να μην επιδεινωθούν.

Μπορεί το Tysabri να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της προοδευτικής σκλήρυνσης κατά πλάκας;
Όχι. Για τα κράτη μέλη, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε μόνο το Tysabri για τη θεραπεία υποτροπιάζουσας μορφής σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ενήλικες.

Με υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας, μπορεί να έχετε στιγμές που έχετε λίγα ή καθόλου συμπτώματα (ύφεση). Αυτό ακολουθείται από στιγμές που έχετε υποτροπές (εξάρσεις κατά τη διάρκεια των οποίων επιδεινώνονται τα συμπτώματά σας). Αλλά με προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας, συνήθως θα έχετε πάντα συμπτώματα. Η σκλήρυνση κατά πλάκας σας τείνει να επιδεινωθεί και οδηγεί σε μεγαλύτερη αναπηρία, όπως δυσκολία στην κίνηση ή το περπάτημα.

Μία κλινική μελέτη εξέτασε άτομα με προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Tysabri δεν βοήθησε να αποφευχθεί η επιδείνωση των συμπτωμάτων από το εικονικό φάρμακο (χωρίς θεραπεία). Απαιτούνται περισσότερα μακροπρόθεσμα δεδομένα για να δούμε αν το Tysabri μπορεί να θεραπεύσει προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας.

Εάν έχετε προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να προτείνουν τις καλύτερες επιλογές θεραπείας για εσάς.

Μπορώ να πάρω το Tysabri με στεροειδή;
Μπορεί. Εάν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας ή νόσο του Crohn, ενδέχεται να λαμβάνετε ήδη στεροειδή ως μέρος της θεραπείας σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει το Tysabri εκτός από το στεροειδές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε το στεροειδές κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Tysabri.

Ωστόσο, η λήψη του Tysabri με ορισμένα στεροειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων. (Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πιθανές λοιμώξεις, ανατρέξτε στην ενότητα "Παρενέργειες Tysabri" παραπάνω.) Επομένως, εάν παίρνετε ένα από αυτά τα στεροειδή, ο γιατρός σας θα μειώσει αργά τη δόση σας εντός έξι μηνών από την έναρξη της λήψης του Tysabri. Αυτό σημαίνει ότι θα παίρνετε όλο και λιγότερο από το στεροειδές έως ότου σταματήσετε να το παίρνετε εντελώς. Μερικά από αυτά τα στεροειδή περιλαμβάνουν από του στόματος (λαμβανόμενες από το στόμα) μορφές που χρησιμοποιείτε μακροχρόνια - για παράδειγμα, βουδεσονίδη (Entocort EC, Uceris).

Εάν παίρνετε στεροειδές, μιλήστε με το γιατρό σας προτού αρχίσετε να παίρνετε το Tysabri. Μπορούν να εξετάσουν τα φάρμακά σας μαζί σας και να προτείνουν τις καλύτερες δόσεις.

Tysabri και αλκοόλ
Κλινικές μελέτες δεν έδειξαν ότι το αλκοόλ αλληλεπιδρά με το Tysabri.

Ωστόσο, εάν πίνετε αλκοόλ, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να σας πουν πόσο αλκοόλ είναι ασφαλές για εσάς κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Tysabri.

Αλληλεπιδράσεις Tysabri
Το Tysabri μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλά άλλα φάρμακα.

Διαφορετικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ορισμένες αλληλεπιδράσεις μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά λειτουργεί ένα φάρμακο. Άλλες αλληλεπιδράσεις μπορούν να αυξήσουν τις παρενέργειες ή να τις κάνουν πιο σοβαρές.

Tysabri και άλλα φάρμακα
Παρακάτω είναι μια λίστα με φάρμακα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το Tysabri. Αυτή η λίστα δεν περιέχει όλα τα φάρμακα που ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με το Tysabri.

Πριν πάρετε το Tysabri, μιλήστε με το γιατρό και το φαρμακοποιό σας. Πείτε τους για όλα τα συνταγογραφούμενα, μη συνταγογραφούμενα και άλλα φάρμακα που παίρνετε. Επίσης, πείτε τους για τυχόν βιταμίνες, βότανα και συμπληρώματα που χρησιμοποιείτε. Η κοινοποίηση αυτών των πληροφοριών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πιθανές αλληλεπιδράσεις.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που μπορεί να σας επηρεάσουν, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Tysabri και ανοσοκατασταλτικά

Η λήψη του Tysabri με ανοσοκατασταλτικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις. Τα ανοσοκατασταλτικά είναι ένας τύπος φαρμάκου που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. (Το ανοσοποιητικό σας σύστημα βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ασθένειες.) Εάν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) ή νόσο του Crohn, ενδέχεται να λαμβάνετε ήδη ανοσοκατασταλτικό.

Το Tysabri μπορεί επίσης να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι δυνατό, δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τα μικρόβια. Έτσι, η λήψη του Tysabri και των ανοσοκατασταλτικών μαζί μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να αναπτύξετε μια λοίμωξη. (Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πιθανές λοιμώξεις, ανατρέξτε στην ενότητα "Παρενέργειες Tysabri" παραπάνω.)

Παραδείγματα ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μολύνσεων περιλαμβάνουν:

μεθοτρεξάτη (Trexall)
6-μερκαπτοπουρίνη (πουρινόλη)
αζαθειοπρίνη (Azasan, Imuran)
adalimumab (Humira, biosimilars)
infliximab (Remicade, biosimilars)
etanercept (Enbrel)
golimumab (Simponi)
Εάν παίρνετε ανοσοκατασταλτικό, μιλήστε με το γιατρό σας προτού αρχίσετε να λαμβάνετε Tysabri. Ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει να σταματήσετε να παίρνετε το ανοσοκατασταλτικό.

Tysabri και ορισμένα στεροειδή

Η λήψη Tysabri με ορισμένα στεροειδή από του στόματος (που λαμβάνονται από το στόμα) μακροπρόθεσμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μολύνσεων. Τόσο το Tysabri όσο και ορισμένα στεροειδή μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα (την άμυνα του οργανισμού σας ενάντια σε ασθένειες). Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι δυνατό, δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τα μικρόβια. Έτσι, η λήψη αυτών των φαρμάκων μαζί μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να αναπτύξετε μια λοίμωξη. (Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πιθανές λοιμώξεις, ανατρέξτε στην ενότητα "Παρενέργειες Tysabri" παραπάνω.)

Ένα παράδειγμα στεροειδούς που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων είναι η βουδεσονίδη (Entocort EC, Uceris).

Εάν χρησιμοποιείτε στεροειδές, μιλήστε με το γιατρό σας προτού αρχίσετε να λαμβάνετε Tysabri. Μπορεί να σας ζητήσουν να παίρνετε όλο και λιγότερο από το στεροειδές έως ότου σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε εντελώς. Μπορούν επίσης να προτείνουν άλλους τρόπους για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.

Tysabri και βότανα και συμπληρώματα
Δεν έχουν αναφερθεί βότανα ή συμπληρώματα που αλληλεπιδρούν με το Tysabri. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα.

Πώς χορηγείται το Tysabri
Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας δώσει το Tysabri ως ενδοφλέβια έγχυση σε μια κλινική ή στο γραφείο του γιατρού σας. Αυτή είναι μια ένεση στη φλέβα σας που σιγά σιγά στάζει με την πάροδο του χρόνου.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα βάλει πρώτα μια βελόνα σε μία από τις φλέβες σας. Στη συνέχεια, θα συνδέσουν μια τσάντα που περιέχει Tysabri στη βελόνα. Το φάρμακο θα ρέει από τη σακούλα στο σώμα σας. Οι εγχύσεις Tysabri διαρκούν συνήθως μια ώρα.

Αφού ολοκληρωθεί η έγχυση, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας παρακολουθεί για τουλάχιστον μία ώρα σε περίπτωση που έχετε αλλεργική αντίδραση.

Πότε να πάρετε
Τόσο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) όσο και για τη νόσο του Crohn, θα λαμβάνετε εγχύσεις Tysabri κάθε τέσσερις εβδομάδες.

Για να σας βοηθήσουμε να θυμηθείτε πότε έχετε ραντεβού για έγχυση, τοποθετήστε το πρόγραμμα θεραπείας σας σε ένα ημερολόγιο. Επίσης, ορίστε μια υπενθύμιση στο τηλέφωνό σας, ώστε να μην παραλείψετε να πάρετε μια δόση Tysabri.

Πώς λειτουργεί το Tysabri
Το Tysabri έχει εγκριθεί για τη θεραπεία ορισμένων μορφών σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) και της νόσου του Crohn.

Σκλήρυνση κατά πλάκας (MS)
Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα (η άμυνα του οργανισμού σας κατά της νόσου) προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα. (Ο εγκέφαλός σας και ο νωτιαίος μυελός αποτελούν το κεντρικό νευρικό σας σύστημα.) Με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταστρέφει τη μυελίνη, που είναι το κάλυμμα που προστατεύει τις νευρικές ίνες. Χωρίς αυτήν την κάλυψη, ο εγκέφαλός σας δυσκολεύεται να στέλνει μηνύματα στο υπόλοιπο σώμα σας μέσω των νεύρων σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των νεύρων και προβλήματα στην μετακίνηση.

Το Tysabri δρα δεσμεύοντας (προσκολλώντας) στα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας συστήματος που προσβάλλουν το κεντρικό νευρικό σας σύστημα. Το φάρμακο βοηθά στην αποτροπή της μετακίνησης των κυττάρων στον εγκέφαλό σας και στον νωτιαίο μυελό, όπου μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα.

Η νόσος του Κρον
Η νόσος του Crohn είναι ένα είδος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που προκαλεί φλεγμονή (πρήξιμο) στο πεπτικό σας σύστημα. Τα κύτταρα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα που συνήθως καταπολεμούν την ασθένεια προσβάλλουν κατά λάθος το πεπτικό σας σύστημα. Αυτό προκαλεί τη φλεγμονή.

Το Tysabri λειτουργεί δεσμεύοντας αυτά τα κύτταρα. Το φάρμακο βοηθά στην αποτροπή της μετακίνησης των κυττάρων στον πεπτικό σας σωλήνα, όπου μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να εργαστεί;
Για τα κράτη μέλη, είναι δύσκολο να πούμε πόσο γρήγορα αρχίζει να λειτουργεί το Tysabri. Αυτό συμβαίνει επειδή το φάρμακο προορίζεται να βοηθήσει στην πρόληψη των υποτροπών (εξάρσεις) και στην αποφυγή επιδείνωσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Για τη νόσο του Crohn, μπορείτε να περιμένετε να δείτε τα συμπτώματά σας να βελτιώνονται εντός των πρώτων οκτώ εβδομάδων από τη λήψη του Tysabri. Σε μια κλινική μελέτη, μετά από οκτώ εβδομάδες θεραπείας, τα συμπτώματα της νόσου του Crohn μειώθηκαν σημαντικά σε περισσότερα από τα μισά άτομα που έλαβαν Tysabri. Και σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων που έλαβαν το φάρμακο ήταν σε ύφεση (χωρίς συμπτώματα).

Προφυλάξεις Tysabri
Αυτό το φάρμακο συνοδεύεται από διάφορες προφυλάξεις.

Προειδοποίηση FDA: Προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML)
Αυτό το φάρμακο έχει προειδοποιητικό πλαίσιο. Αυτή είναι η πιο σοβαρή προειδοποίηση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Μια προειδοποίηση με κουτιά προειδοποιεί τους γιατρούς και τους ασθενείς σχετικά με τις επιδράσεις των ναρκωτικών που μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Η λήψη του Tysabri αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρή εγκεφαλική λοίμωξη που ονομάζεται προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML). Το PML μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναπηρία, όπως αδυναμία να περπατήσει ή θάνατο. Ενώ παίρνετε το Tysabri, ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί. Εάν έχετε σημεία ή συμπτώματα της λοίμωξης, ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει να σταματήσετε να παίρνετε το Tysabri. Επίσης, δεν πρέπει να πάρετε το Tysabri εάν είχατε PML στο παρελθόν.

Λόγω του κινδύνου PML, μπορείτε να πάρετε το Tysabri μόνο από το γιατρό σας μέσω ενός προγράμματος ασφάλειας ναρκωτικών. Ονομάζεται REMS (Αξιολόγηση κινδύνου και στρατηγικές μετριασμού). Το πρόγραμμα REMS για το Tysabri ονομάζεται Πρόγραμμα συνταγογράφησης TOUCH. Το πρόγραμμα σας βοηθά να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου. Εάν έχετε απορίες σχετικά με το πρόγραμμα, ρωτήστε το γιατρό σας.

Άλλες προειδοποιήσεις
Πριν πάρετε το Tysabri, μιλήστε με το γιατρό σας για το ιστορικό υγείας σας. Το Tysabri μπορεί να μην είναι κατάλληλο για εσάς εάν έχετε συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις ή άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

Καταστάσεις που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το Tysabri μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα (την άμυνα του οργανισμού σας ενάντια σε ασθένειες). Έτσι, εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ήδη αδύναμο λόγω λεμφώματος, λευχαιμίας ή HIV, για παράδειγμα, το σώμα σας μπορεί να είναι λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει τα μικρόβια. Εάν έχετε λέμφωμα, λευχαιμία ή HIV, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακο άλλο από το Tysabri.
Αλλεργικές αντιδράσεις. Το Tysabri μπορεί να προκαλέσει ήπιες ή σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Εάν έχετε αλλεργική αντίδραση στο Tysabri, ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει να σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο. Μπορούν επίσης να προτείνουν μια διαφορετική θεραπεία.
Εγκυμοσύνη. Δεν είναι γνωστό εάν το Tysabri είναι ασφαλές για εσάς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα "Tysabri και εγκυμοσύνη" παραπάνω.
Σημείωση: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του Tysabri, ανατρέξτε στην ενότητα "Παρενέργειες Tysabri" παραπάνω.

Επαγγελματικές πληροφορίες για το Tysabri
Οι ακόλουθες πληροφορίες παρέχονται για ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Ενδείξεις
Το Tysabri ενδείκνυται για τη θεραπεία υποτροπιάζουσας μορφής σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS). Ενδείκνυται επίσης για τη θεραπεία της νόσου του Crohn και τη διατήρηση της ύφεσης όταν οι παραδοσιακές θεραπείες δεν λειτουργούν.

Μηχανισμός δράσης
Το Tysabri περιέχει natalizumab, το οποίο είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που συνδέεται με την άλφα-4 ιντεγκρίνη. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, αποτρέπει τη μετακίνηση των Τ-λεμφοκυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα για τη μείωση της συχνότητας υποτροπής. Στη νόσο του Crohn, το Tysabri αποτρέπει τη μετανάστευση των λευκοκυττάρων στο έντερο, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή.

Φαρμακοκινητική και μεταβολισμός
Το Tysabri περιέχει natalizumab, το οποίο είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα. Ο χρόνος ημίσειας ζωής είναι 7 έως 15 ημέρες για σκλήρυνση κατά πλάκας και 3 έως 17 ημέρες για τη νόσο του Crohn.

Μετά από κάθε τέσσερις εβδομάδες δοσολογίας, χρειάζονται περίπου 24 εβδομάδες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και 16 έως 24 εβδομάδες για να φτάσει η νόσος του Crohn σε σταθερή κατάσταση.

Αντενδείξεις
Το Tysabri αντενδείκνυται σε άτομα που είχαν προηγουμένως:

προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML)
αντιδράσεις υπερευαισθησίας στο Tysabri

Πηγη: el.drderamus.com
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης