Νευρογενής κύστη - Σκλήρυνση κατά πλάκας

Για οποιαδήποτε ερώτηση για τα συμπτώματα της σκλήρυνσης, για οποιαδήποτε υποτροπή και ώση.
Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin

Νευρογενής κύστη - Σκλήρυνση κατά πλάκας

Δημοσίευση από Ντιανα » Δευ Απρ 28, 2025 5:27 pm

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα με αποτέλεσμα την καταστροφή της μυελίνης (το προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων). Σκεφτείτε το σαν ένα ηλεκτρικό καλώδιο που χάνει το εξωτερικό του κάλυμμα και τα εσωτερικά καλώδια είναι εκτεθειμένα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια διακοπή των κατάλληλων σημάτων στο νευρικό σύστημα.
Όταν επηρεάζονται τα νεύρα που ελέγχουν την ούρηση, μπορεί να οδηγήσει είτε σε κατακράτηση ούρων (ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης) είτε σε υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη (σπασμοί της ουροδόχου κύστης).

Πάνω από το 80% των ατόμων που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ουροδόχου κύστης1 και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Συχνότητα, επείγουσα ανάγκη και/ή διστακτικότητα ούρησης
Συχνή νυχτερινή ούρηση
Ακράτεια
Ατελής κένωση της ουροδόχου κύστης

Επιλογές θεραπείας
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τα περισσότερα προβλήματα της ουροδόχου κύστης που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι διαχειρίσιμα και θεραπεύσιμα. Η θεραπεία βασίζεται στην παρουσίαση συμπτωμάτων, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει:

Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής

Φάρμακα

Φυσικοθεραπεία

Διαδικασίες διέγερσης νεύρων

Διαλείπων αυτοκαθετηριασμός

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για τα νευρογενή συμπτώματα της ουροδόχου κύστης. Η υγεία της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής. Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές είναι αποτελεσματικές για τη διαχείριση των περισσότερων συμπτωμάτων που βιώνουν οι ασθενείς με νευρογενή κύστη λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Πηγή: convatec.com
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin

Re: Νευρογενής κύστη - Σκλήρυνση κατά πλάκας

Δημοσίευση από Ντιανα » Δευ Απρ 28, 2025 5:54 pm

Τι συμπτώματα έχει ένας ασθενής με νευρογενή κύστη;
Οι ασθενείς με νευρογενή κύστη προσέρχονται με ποικιλία συμπτωμάτων από την ούρηση. Συμπτώματα που σχετίζονται με την πλήρωση της κύστης, όπως η έντονη και ξαφνική επιθυμία προς ούρηση, η συχνουρία, η νυχτουρία, η ακράτεια των ούρων αλλά και συμπτώματα στη φάση της ούρησης, όπως η πλήρης αδυναμία ούρησης, η δυσκολία στην ούρηση αλλά και το αίσθημα ότι δεν αδειάζει η κύστη, συχνά ταλαιπωρούν τους ασθενείς και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νευρογενούς κύστης;
Η αρχική αξιολόγηση των διαταραχών της ούρησης στη νευρογενή κύστη περιλαμβάνει το λεπτομερές ιστορικό συμπτωμάτων του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Μετά από αυτό, ακολουθούν βασικές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και απλές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ο υπέρηχος του ουροποιητικού συστήματος. Συνήθως, η εκτίμηση ολοκληρώνεται με μη επεμβατικές ουροδυναμικές εξετάσεις, όπως η ουροροομετρία. Εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο ιατρός, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε πιο εξειδικευμένες επεμβατικές ουροδυναμικές αλλά και απεικονιστικές εξετάσεις από ειδικούς νευροουρολόγους.

Ποια είναι η αντιμετώπιση της νευρογενούς κύστης;
Μετά τη διάγνωση της διαταραχής της ούρησης, η θεραπεία ως στόχο έχει να προφυλάξει τον ασθενή από επικίνδυνες για την υγεία του επιπλοκές. Η προστασία της νεφρικής λειτουργίας των ασθενών με νευρογενή κύστη αποτελεί την προτεραιότητα των ιατρών. Στόχος της ιατρικής αντιμετώπισης είναι, επίσης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, με την πλήρη θεραπεία ή, τουλάχιστον, τη σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων από την ούρηση.

Η αντιμετώπιση της νευρογενούς κύστης ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή, με βάση τη σοβαρότητα της διαταραχής της ούρησης, τις προσδοκίες και την επιθυμία του ασθενούς αλλά και τις επιλογές που επιτρέπει η νευρολογική κατάσταση του. Η λεπτομερής ενημέρωση για όλες τις θεραπευτικές δυνατότητες, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε θεραπείας, είναι απαραίτητη.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ασθενών περιλαμβάνει:
οδηγίες αλλαγής του τρόπου ζωής, που κυρίως αφορούν στην προσαρμογή/ρύθμιση των προσλαμβανόμενων υγρών στη διάρκεια του 24ώρου
φαρμακευτική αγωγή, που στοχεύει κυρίως στη μείωση της «σπαστικότητας» της ουροδόχου κύστης και στον περιορισμό της ακράτειας
πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης σε τακτικά διαστήματα με καθετήρες μιας χρήσης –τους διαλείποντες καθετηριασμούς της ουροδόχου κύστης–
και, τέλος, συνδυασμούς των παραπάνω επιλογών.
Στις περιπτώσεις, όπου δεν μπορούν να βοηθηθούν αποτελεσματικά οι ασθενείς με τις παραπάνω θεραπευτικές επιλογές, μπορεί να προταθούν λιγότερο ή περισσότερο επεμβατικές θεραπείες, όπως η έγχυση Botox στην κύστη, η έγχυση διογκωτικών ουσιών στην ουρήθρα, η τοποθέτηση «βηματοδότη» της κύστης (νευροδιεγέρτη) στη σπονδυλική στήλη αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις με στόχο την αύξηση του μεγέθους της κύστης.

Πηγή: imop.gr

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Τρί Απρ 29, 2025 2:47 pm

Έχω νευρογενή κύστη, που κυρίως εκδηλώνεται με συχνουρία αφού πιω έστω και ένα ποτήρι νερό. Κινδυνεύουν άραγε τα νεφρά μου λόγω υπερλειτουργίας;
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.

Άβαταρ μέλους
ΣοφίαΟ

Δημοσίευση από ΣοφίαΟ » Τρί Απρ 29, 2025 11:09 pm

Και εγώ έχω... Κυρίως ακράτεια, ακόμα και χωρίς να έχω πιει καθόλου υγρά. Υπάρχουν, όμως, και φορές που νιώθω έντονη αίσθηση ούρησης, αλλά δυσκολεύομαι. Φοράω εσώρουχα μιας χρήσης.

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin

Δημοσίευση από Ντιανα » Τετ Απρ 30, 2025 1:28 pm

Νερό πρέπει να πίνουμε λόγω κινδύνου ουρολοιμώξεων εξαιτίας της νευρογενούς κύστης. Εγώ παίρνω και συμπλήρωμα από cranberries που βοηθάνε στην προστασία από ουρολοιμώξεις... Επίσης κάνω και διαλείποντες που αδειάζουν την κύστη. Για τους διαλείποντες προτείνω να μιλήσετε με τους νευρολόγους σας γιατί παρέχονται και δωρεάν. Σοφία, καί εγώ με εσώρουχα μιας χρήσης είμαι

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Τετ Απρ 30, 2025 1:44 pm

ΣοφίαΟ έγραψε:
Τρί Απρ 29, 2025 11:09 pm
Και εγώ έχω... Κυρίως ακράτεια, ακόμα και χωρίς να έχω πιει καθόλου υγρά.
Μια απ΄τα ίδια. Πρέπει να προσέχουμε την αφυδάτωση, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Κατά τ΄άλλα, έχουμε ανακαλύψει νέο μαθηματικό αξίωμα. 1 ποτήρι νερό = 2 ποτήρια κατούρημα ->1=2!!!
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin

Δημοσίευση από Ντιανα » Τετ Απρ 30, 2025 3:05 pm

Σοφία και Κώστα, ακολουθείτε κάποια αγωγή για την νευρογενή κύστη;

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Τετ Απρ 30, 2025 4:54 pm

Εγώ όχι.

Άβαταρ μέλους
ΣοφίαΟ

Δημοσίευση από ΣοφίαΟ » Τετ Απρ 30, 2025 11:31 pm

Καλόοοοοοοοο, Κώστα!!! :emojis-8:
Για μικρό διάστημα πήρα Betmiga και Alfural που είναι για τον προστάτη :emojis-19: :emojis-19: :emojis-19: Δεν με βοήθησαν. Για λίγο μεγαλύτερο Vesicare. Ούτε μ' αυτά είδα βελτίωση. Τα 'κοψα όλα μόνη μου! Ο νευρολόγος επιμένει να κάνω διαλείποντες καθετηριασμούς, αλλά δεν το αποφασίζω.

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Πέμ Μάιος 01, 2025 3:57 pm

Πιστεύω και νοιώθω, πως η κύστη μου, αδειάζει τελείως μετά από κάθε ούρηση. Με τον καιρό έμαθα, πως πλήρης εκκένωση κύστης, δεν γίνεται μόλις νομίζεις ότι έχεις τελειώσει. Πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον 1 λεπτό ακόμη, χωρίς άγχος, επιδιώκοντας και περιμένοντας να ουρήσεις κι΄άλλο. Και όντως θα δείτε πως σε λίγα δευτερόλεπτα θα ουρήσετε ακόμα μια μικρή ποσότητα και αυτό μπορεί να ξανασυμβεί, αν περιμένετε λίγο ακόμα. Είναι η μικρή μα καθόλου αμελητέα ποσότητα, που επικάθεται στην πάνα ή στο εσώρουχο. Μόλις θεωρείτε ότι έχετε τελειώσει την ούρηση, βοηθάει πολύ, να πιέζετε ελαφρά (σαν να μαλάζετε), την κύστη σας, προκειμένου να την βοηθήσετε να εκκενωθεί πλήρως. Παρόλα αυτά, μερικές σταγόνες ούρα πάντα θα διαφεύγουν, κάτι που μάλλον θεωρείται φυσιολογικό.
Τα ούρα, όταν εξέρχονται, είναι ΤΕΛΕΙΩΣ καθαρά και απαλλαγμένα από μικρόβια. Η επαφή τους με τον αέρα τα μολύνει. Γι΄αυτό, όσοι φοράτε πάνες ή εσώρουχα ακράτειας, να τα αλλάζετε συχνά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Τα παραπάνω έχουν προκύψει από πολυετή προσωπική εμπειρία και δεν πρόκειται να τ΄ ακούσετε από κανένα νευρολόγο.

Υγ. Όσα ανέφερα, αφορούν άτομα με σκλήρυνση

Απάντηση

Επιστροφή στο “Υποτροπές, Ώσεις & Συμπτώματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης