Μαγνητική τομογραφία ΠΣ: Νέα τεχνική για ταχύτερη διάγνωση σκλήρυνσης

Συζητήσεις, ερωτήσεις ή/και απορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων ή/και τις διαγνώσεις των ειδικών.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2652
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Μαγνητική τομογραφία ΠΣ: Νέα τεχνική για ταχύτερη διάγνωση σκλήρυνσης

Δημοσίευση από Ντιανα » Τετ Ιαν 12, 2022 3:26 pm

Μαγνητική τομογραφία ΣΚΠ: Η μαγνητική τομογραφία νευροχημικών επιτρέπει την ανίχνευση αλλαγών στον εγκέφαλο ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε περιοχές που φαίνονται δυσδιάκριτες στη συμβατική μαγνητική τομογραφία.
Ερευνητές στην Αυστρία λένε ότι μια νέα τεχνική μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη διάγνωση και θεραπεία για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η τεχνική μπορεί να ανιχνεύσει βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας νωρίς στη νόσο τους, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 4 Ιανουαρίου στο περιοδικό Radiology. “Η μαγνητική τομογραφία νευροχημικών επιτρέπει την ανίχνευση αλλαγών στον εγκέφαλο ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε περιοχές που φαίνονται δυσδιάκριτες στη συμβατική μαγνητική τομογραφία”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Wolfgang Bogner, από το High Field MR Center στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.“Οι οπτικοποιημένες αλλαγές στη νευροχημεία του εγκεφαλικού ιστού που εμφανίζεται με φυσιολογική εμφάνιση συσχετίζονται με τις αναπηρίες των ασθενών”. Η ΣΚΠ, μια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, επηρεάζει σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Δεν υπάρχει θεραπεία και μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πόνο και μειωμένο συντονισμό. Η φυσικοθεραπεία και τα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή της. Επί του παρόντος, η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να ανιχνευθεί σε βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου σε τυπικές μαγνητικές τομογραφίες. Αυτές οι βλάβες συνδέονται με την απώλεια μιας προστατευτικής επικάλυψης γύρω από τις νευρικές ίνες, γνωστή ως μυελίνη.

Πρόκειται για βλάβη ιστού ορατή με γυμνό μάτι, αλλά η εύρεση της βλάβης όταν είναι ακόμα μικροσκοπική ή σε βιοχημικό στάδιο θα ήταν καλύτερο. Μια προηγμένη τεχνική απεικόνισης, που ονομάζεται φασματοσκοπία μαγνητικής τομογραφίας πρωτονίων, μπορεί να ανιχνεύσει ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού που έχουν πιθανή σχέση με την ΠΣ, λένε οι ερευνητές. Το χρησιμοποίησαν για να συγκρίνουν τις βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο 65 ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας με αυτούς 20 υγιών ατόμων. Χρησιμοποίησαν έναν σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας με ισχυρό μαγνήτη 7-Tesla (T).

Η ομάδα βρήκε μειωμένα επίπεδα ενός παραγώγου αμινοξέος που ονομάζεται N-acetylaspartate (NAA) σε ασθενείς με ΣΚΠ. Τα χαμηλότερα επίπεδα ΝΑΑ έχουν συνδεθεί με μειωμένη ακεραιότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο. Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφάνισαν επίσης αυξημένα επίπεδα μυο-ινοσιτόλης (MI), μιας ένωσης που εμπλέκεται στη σηματοδότηση των κυττάρων. Υψηλότερα επίπεδα μπορεί να υποδηλώνουν σημαντική δραστηριότητα φλεγμονώδους νόσου. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν έναν πιθανό ρόλο για τη νέα τεχνική μαγνητικής τομογραφίας στην απεικόνιση της παθολογίας της ΣΚΠ πέρα ​​από τις απομυελινωτικές βλάβες.“Ορισμένες νευροχημικές αλλαγές, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με νευροφλεγμονή, συμβαίνουν νωρίς στην πορεία της νόσου και μπορεί όχι μόνο να συσχετίζονται με την αναπηρία, αλλά και να είναι προγνωστικές για περαιτέρω εξέλιξη, όπως ο σχηματισμός αλλοιώσεων της πολλαπλής σκλήρυνσης”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Eva Heckova, επίσης από το High Field MR Centre. Είπε ότι οι αλλαγές που ανιχνεύονται μέσω αυτής της νέας τεχνικής απεικόνισης μπορεί να έχουν σημαντικές κλινικές εφαρμογές. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

“Εάν επιβεβαιωθεί σε διαχρονικές κλινικές μελέτες, αυτή η νέα τεχνική νευροαπεικόνισης θα μπορούσε να γίνει ένα τυπικό εργαλείο απεικόνισης για την αρχική διάγνωση, την εξέλιξη της νόσου και την παρακολούθηση θεραπείας ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και, σε συνδυασμό με καθιερωμένη μαγνητική τομογραφία, θα μπορούσε να συμβάλει στις θεραπευτικές στρατηγικές των νευρολόγων”, δήλωσε ο Bogner σε δελτίο ειδήσεων εφημερίδας.

Πηγή: healthweb.gr
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης