Ανακάλυψη τριών νέων υποτύπων σκλήρυνσης κατά πλάκας

Συζητήσεις για καινούρια φάρμακα/αγωγές για την σκλήρυνση, και για καινούρια επιστημονικά αποτελέσματα για την πάθηση.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2475
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Ανακάλυψη τριών νέων υποτύπων σκλήρυνσης κατά πλάκας

Δημοσίευση από Ντιανα » Τρί Απρ 13, 2021 11:03 pm

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τώρα το AI εντόπισε τρεις νέους υπότυπους σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) σε μια πρόσφατη έρευνα UCL. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθήσει στην ακριβέστερη κατηγοριοποίηση των ασθενών.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) είναι η ικανότητά της να αναλύει μεγάλες ποσότητες δεδομένων και να την κατηγοριοποιεί με τρόπο που δεν είναι άμεσα προφανές στους ανθρώπους. Προς το παρόν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας κατηγοριοποιούνται σε προοδευτικές και υποτροπιάζουσες ομάδες. Με άλλα λόγια, αυτές οι κατηγορίες δεν βασίζονται στα συμπτώματα και είναι πολύ ευρείες.


Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια κατάσταση απενεργοποίησης και μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα. Επηρεάζει αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και δεν έχουν όλοι τα ίδια συμπτώματα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται SuStaIn για να εξετάσουν τη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλων 6.322 ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Το SuStaIn λειτούργησε χωρίς επίβλεψη και κατάφερε να εντοπίσει τρία προηγουμένως άγνωστα μοτίβα σε αυτές τις σαρώσεις εγκεφάλου. Οι επιστήμονες τα ονόμασαν ως τρεις υποτύπους της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με τις πρώτες ανωμαλίες που παρατηρήθηκαν στις σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας – με φλοιό, φυσιολογική εμφάνιση λευκής ύλης και βλάβες. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα σε έναν ξεχωριστό γύρο της έρευνας SuStaIn όταν ανέλυσε μια ξεχωριστή ανεξάρτητη ομάδα 3.068 ασθενών. Το σύστημα AI μπόρεσε να τα κατηγοριοποιήσει σύμφωνα με τους πρόσφατα καθορισμένους υποτύπους της MS.

Ο Alan Thompson, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Τώρα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων συνόλων δεδομένων, κάναμε το πρώτο βήμα προς μια καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών ασθένειας που μπορεί να ενημερώσουν την τρέχουσα κλινική ταξινόμησή μας. Αυτό είναι ένα φανταστικό επίτευγμα και έχει τη δυνατότητα να είναι ένας πραγματικός λόγος αλλαγής παιχνιδιών, ενημερώνοντας τόσο την εξέλιξη της νόσου όσο και την επιλογή των ασθενών για κλινικές δοκιμές ». Αυτό είναι ένα τεράστιο επίτευγμα στην έρευνα, που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη θεραπεία. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτοί οι υπότυποι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της εξέλιξης της αναπηρίας της ΣΚΠ και της απόκρισης στη θεραπεία. Νέες θεραπείες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια σύμφωνα με αυτούς τους υποτύπους.


Τέλος, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη μελλοντική έρευνα, καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τι οδηγεί στην πρόοδο. Η AI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διάγνωσης σε αυτήν την περίπτωση, απαιτώντας μόνο τις ίδιες μαγνητικές τομογραφίες για ακριβή κατανόηση ή ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η ακριβής και καθορισμένη ταξινόμηση των υποτύπων MS θα οδηγήσει σε πιο ακριβείς θεραπείες. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νευρολογική κατάσταση, μια από τις πιο κοινές αιτίες αναπηρίας στους νέους. Υπάρχουν επιλογές θεραπείας, αλλά δεν λειτουργούν πολύ καλά σε κάθε περίπτωση. Βοηθά εάν η ασθένεια διαγνωστεί νωρίς, επομένως προσέξτε για τα πρώτα σημάδια – μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, απώλεια ισορροπίας και προβλήματα όρασης.

Ακολουθεί βίντεο:Πηγη: ,healthweb.gr
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης