Ο έρπητας σε παιδιά αυξάνει τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας

Συζητήσεις για καινούρια φάρμακα/αγωγές για την σκλήρυνση, και για καινούρια επιστημονικά αποτελέσματα για την πάθηση.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2652
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Ο έρπητας σε παιδιά αυξάνει τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας

Δημοσίευση από Ντιανα » Τετ Δεκ 22, 2021 4:59 pm

Ο ΕΡΠΗΤΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΠροηγούμενη λοίμωξη από ιό Epstein-Barr (EBV) και ιό του απλού έρπητα (HSV) φαίνεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) με έναρξη στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με τα ευρήματα από μια μεγάλη εθνική μελέτη.

Δείγματα από 360 παιδιά με MS 496 υγιή παιδιά (ομάδα ελέγχου) από 16 παιδιατρικά κέντρα MS ελέγχθηκαν για αντισώματα κατά του EBV, κυτταρομεγαλοϊού (CMV), και HSV και για τα επίπεδα της 25- (ΟΗ)-βιταμίνης D. Οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη είχαν μέση ηλικία 15,2 έτη, το 64% ήταν κορίτσια, και η μέση διάρκεια της νόσου κατά την μελέτη ήταν 354 ημέρες. Τα παιδιά της ομάδας ελέγχου είχαν μέση ηλικία 14,3 έτη. Μετά την προσαρμογή ως προς την ηλικία, το φύλο, και τη φυλή/εθνότητα, τα στοιχεία μίας προηγούμενης μόλυνσης με ΕΒV συσχετίσθηκαν ισχυρά με αυξημένο κίνδυνο MS έναρξης στην παιδική ηλικία (με αναλογία πιθανοτήτων = 3,6), ανέφερε ο Bardia Nourbakhsh, MD, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η οροθετικότητα για HSV-1 και -2 σχετίζεται επίσης σημαντικά με την MS έναρξης στην παιδική ηλικία (με αναλογία πιθανοτήτων = 1,5), δήλωσε ο Δρ Nourbakhsh, από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Βαλτιμόρη. «Δεν είδαμε σύνδεση μεταξύ CMV και κινδύνου ανάπτυξης MS έναρξης στην παιδική ηλικία» είπε, σημειώνοντας ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μια προστατευτική επίδραση προηγούμενης λοίμωξης από CMV. Υπήρχε μια τάση προς συσχέτιση ανάμεσα στα χαμηλότερα επίπεδα ορού της βιταμίνης D και του κινδύνου ανάπτυξης MS έναρξης στην παιδική ηλικία, αλλά τα ευρήματα είναι αμφίβολα, λόγω του ότι τα περισσότερα παιδιά που μελετήθηκαν ξεκίνησαν χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D μετά τη διάγνωση, σημείωσε.

Επιπλέον, η ανάλυση έδειξε ότι η φυλή έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ προηγούμενων λοιμώξεων και MS. Η συσχέτιση μεταξύ μόλυνσης με HSV-1 και -2 ήταν σημαντική μόνο μεταξύ των λευκών ασθενών, η συσχέτιση μεταξύ προηγούμενης λοίμωξης από ΕΒV και MS ήταν πολύ ισχυρότερη σε λευκούς από τους μη-λευκούς, και η συσχέτιση μεταξύ ΕΒV και MS ήταν ισχυρότερη σε μη-ισπανόφωνους από ό, τι σε ισπανόφωνους, είπε.

Η παραλλαγή που αυξάνει τον κίνδυνο για MS HLA DRB1*1501 διαδραμάτισε επίσης ρόλο στις συσχετίσεις. Η συσχέτιση μεταξύ προηγηθείσας λοίμωξης HSV-1 και -2 και κινδύνου MS ήταν εμφανής μόνο σε DRB1-αρνητικά άτομα, και, αντιστρόφως, η συσχέτιση μεταξύ προηγούμενης λοίμωξης από EBV και κινδύνου MS ήταν πολύ ισχυρότερη σε όσους ήταν DRB1-θετικοί, είπε.

Πηγή: healthweb.gr
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες