Η παχυσαρκία και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D παράγοντες επικινδυνότητας εμφάνισης ΠΣ σε παιδιά

Συζητήσεις για καινούρια φάρμακα/αγωγές για την σκλήρυνση, και για καινούρια επιστημονικά αποτελέσματα για την πάθηση.
Απάντηση
agathan
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1257
Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 3:58 am

Η παχυσαρκία και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D παράγοντες επικινδυνότητας εμφάνισης ΠΣ σε παιδιά

Δημοσίευση από agathan » Παρ Μάιος 19, 2017 8:38 am

https://www.allaboutms.gr/νέα/η-παχυσαρ ... -σε-παιδιά

Η παχυσαρκία και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συγκαταλέγονται στους παράγοντες επικινδυνότητας εμφάνισης Πολλαπλής Σκλήρυνσης σε όλες τις ηλικίες, αλλά μια καινούρια έρευνα έδειξε ότι έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε παιδιά απ’ ό,τι στους ενήλικες. Η έρευνα έγινε σε περίπου 600 παιδιά που έχουν Πολλαπλή Σκλήρυνση, και αναφέρει ότι τα γονίδια που συνδέονται με τους παραπάνω παράγοντες, συνεισφέρουν στην αύξηση της επικινδυνότητας εμφάνισης Π.Σ. στην παιδική ηλικία.

Τα ευρήματα αυτά δίνουν μια ελπίδα ότι η ενημέρωση για αυτούς τους παράγοντες θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της Π.Σ. στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.

Στην διερεύνηση των παραγόντων που ενεργοποιούν την Π.Σ. σε παιδική ηλικία, η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεδομένα από μια ομάδα 569 παιδιών με Π.Σ. και μια ομάδα 16.251 παιδιών που δεν έχουν την πάθηση.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια κλίμακα βαθμολόγησης του γενετικού ρίσκου για να αναλύσουν πώς αυτοί οι δύο παράγοντες επηρεάζουν την επικινδυνότητα εμφάνισης Π.Σ.. Οι βαθμολογίες, μια για κάθε παράγοντα, βασίστηκαν στην παρουσία ή στην απουσία συγκεκριμένων γενετικών παραλλαγών, 3 που επηρεάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης D, και 97 που συνδέονται με το σωματικό βάρος. Στην ανάλυση των δεδομένων έλαβαν υπ’ όψιν και αρκετούς άλλους παράγοντες επικινδυνότητας, όπως το φύλο και η γενετική καταγωγή.

Η έρευνα έδειξε ότι και οι δύο παράγοντες αύξαναν την επικινδυνότητα εμφάνισης Π.Σ., και το αντίκτυπο είναι μεγαλύτερο στην παιδική ηλικία απ’ ό,τι στους ενήλικες.

Η έρευνα αυτή δεν είναι η πρώτη που προσπάθησε να συνδέσει την παχυσαρκία και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σε παιδιά με Π.Σ.. Παλιότερη έρευνα, είχε δείξει την συσχέτιση της παχυσαρκίας με την Π.Σ., αλλά προτάθηκε ότι η παχυσαρκία έχει κάποιο αντίκτυπο στα επίπεδα της βιταμίνης D, αφού παρατηρείται ότι πολύ συχνά τα επίπεδα της βιταμίνης είναι χαμηλά σε ανθρώπους με παχυσαρκία. Σε αυτή όμως την καινούρια έρευνα κατάφεραν να δείξουν ότι οι δυο αυτοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση Π.Σ. και είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Επίσης, η έρευνα αυτή ήταν ένας κομψός τρόπος για να καταδειχθεί το πώς οι γονιδιακοί παράγοντες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να αλληλεπιδράσουν και να ενεργοποιήσουν την Π.Σ..

Το National MS Society (που χρηματοδότησε ένα μέρος της έρευνας) ανέφερε στο δελτίο τύπου ότι αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν καινούριες αποδείξεις για την σχέση των γενετικών και των περιβαλλοντικών παραγόντων στην εμφάνιση και την ανάπτυξη της Π.Σ.. Το ότι γνωρίζουμε την σχέση αυτών των παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σε παιδιά και ενήλικες.

Η έρευνα, “Evidence for a causal relationship between low vitamin D, high BMI, and pediatric-onset MS,” έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Berkeley, και συμμετείχαν ασθενείς παιδιατρικών κέντρων Π.Σ. των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σουηδίας. Δημοσιεύθηκε στο journal Neurology.

Πηγή: https://multiplesclerosisnewstoday.com/ ... -in-study/

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης