Το Ocrevus βοηθά στην διατήρηση της λειτουργικότητας των άνω άκρων στην πρωτοπαθή προϊούσα Π.Σ.

Συζητήσεις για καινούρια φάρμακα/αγωγές για την σκλήρυνση, και για καινούρια επιστημονικά αποτελέσματα για την πάθηση.
Απάντηση
agathan
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1245
Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 3:58 am

Το Ocrevus βοηθά στην διατήρηση της λειτουργικότητας των άνω άκρων στην πρωτοπαθή προϊούσα Π.Σ.

Δημοσίευση από agathan » Πέμ Νοέμ 29, 2018 9:15 pm

https://www.allaboutms.gr/νέα/το-ocrevu ... οϊούσα-π-σ

Η σταδιακή απώλεια της λειτουργικότητας και της επιδεξιότητας των άνω άκρων, είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα ανάμεσα στους ανθρώπους με Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Υπάρχει βέβαια η άποψη ότι εμφανίζεται πιο συχνά σε αυτούς που έχουν παρουσιάσει κάποια προϊούσα μορφή της πάθησης.
Η κινητικότητα των άνω άκρων είναι αρκετά σημαντική, ειδικά σε αυτούς που έχουν παρουσιάσει κινητικά προβλήματα στα πόδια και αντίστοιχους περιορισμούς στην βάδιση τους.
Η διατήρηση λοιπόν της λειτουργικότητας των χεριών είναι σημαντικότατη για μία καλή ποιότητα ζωής, την εργασιακή τους ικανότητα και την ανεξαρτησία τους.

Οι γιατροί και οι ερευνητές χρειάζεται να εκτιμήσουν την λειτουργικότητα των άνω άκρων στους ασθενείς τους, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την πρόοδο της πάθησης και να αξιολογήσουν τα οφέλη των αγωγών που έχουν χορηγηθεί.

Η κλίμακα κατάστασης αναπηρίας (Expanded Disability Status Scale - EDSS) είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος για τον ποσοτικό προσδιορισμό της αναπηρίας στην Π.Σ.. Πολλοί όμως την θεωρούν μία ανεπαρκή μέθοδο για την εκτίμηση της λειτουργικότητας των άνω άκρων ενός ανθρώπου, ειδικά αν έχει προϊούσα μορφή της Π.Σ..

Στην προσπάθεια να αντιμετοπιστούν αυτοί οι περιορισμοί του EDSS, σχεδιάστηκε το Multiple Sclerosis Functional Composite (MSFC), υπό την αρωγή του National Multiple Sclerosis Society. Σε αυτή την μέθοδο συμπεριέλαβαν και ποσοτικές μετρήσεις για την εκτίμηση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας των άνω άκρων (με την βοήθεια του Nine-Hole Peg Test - 9HPT) και εξετάσεις της νοητικής λειτουργίας.

Το 9HPT αποτελείται από ένα δοχείο με 9 γάντζους/μανταλάκια και ένα ξύλινο ή πλαστικό μπλοκ με εννέα κενές τρύπες. Ένας καθισμένος ασθενής παίρνει τα εννέα μανταλάκια και ένα κάθε φορά το τοποθετεί όσο πιο γρήγορα γίνεται μέσα στις τρύπες. Στη συνέχεια, πάλι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο ασθενής αφαιρεί τους γάντζους από τις τρύπες και τους επιστρέφει στο δοχείο. Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της εργασίας καταγράφεται.

Το Ocrevus της Genentech είναι το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο σε Η.Π.Α. και Ε.Ε. Και για την πρωτοπαθή προϊούσα Π.Σ. Και για την υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα Π.Σ..
Στην παρούσα τυχαιοποιημένη και διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με placebo, κλινική δοκιμή τρίτης φάσης ORATORIO (NCT01194570, χρηματοδοτούμενη από την Roche, που ανήκει στην Genentech) συμμετείχαν 732 άνθρωποι με πρωτοπαθή προϊούσα Π.Σ., ηλικιών μεταξύ των 18–55, και τους χορηγήθηκε Ocrevus.
Όπως παρατηρήθηκε το Ocrevus μείωσε την πρόοδο της πάθησης, σε περίοδο 12 και 24 εβδομάδων με βάση την μέθοδο EDSS, την χρονομετρούμενη βάδιση (timed 25-foot walk), τον όγκο των εγκεφαλικών εστιών και την ολική μείωση του εγκεφαλικού όγκου.

Σε αυτή την μελέτη έγινε και μία ενδελεχή έρευνα για τις επιπτώσεις του φαρμάκου στην δυσλειτουργία των άνω άκρων.
Στην κλινική μελέτη (διάρκειας 120 εβδομάδων), οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν με την μέθοδο 9HPT κατά την έναρξη της και σε τακτά χρονικά διαστήματα των 12 εβδομάδων.
Εξέταζαν και τα δύο χέρια δύο φορές, με το κυρίαρχο χέρι να εξετάζεται πρώτο. Αναλύθηκαν οι αλλαγές στον χρόνο που χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί το 9HPT, και το ποσοστό των ασθενών όπου είχε επιβεβαιωθεί η πρόοδος των συμμετεχόντων κατά 20% και περισσότερο στην εξέταση.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα όλης την ομάδας των συμμετεχόντων, όπως και κάθε υποομάδας. Όπως διαπιστώθηκε εκ νέου, η χορήγηση του Ocrevus μείωσε το κίνδυνο της επιβεβαιωμένης προόδου (>20%) στην εξέταση 9HPT και στα δύο χέρια στις 12 και στις 24 εβδομάδες, και στο σύνολο των συμμετεχόντων αλλά και στην υποομάδα αυτών που είχαν αρχικά ασυνήθιστους χρόνους (πάνω από 25 δευτερόλεπτα).
Ανάλογα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε μεγαλύτερα ποσοστά προόδου (25%, 30% και 35%) - δηλαδή σε ανθρώπους με μεγαλύτερη αναπηρία στα άνω άκρα.

Παρατηρήθηκε επίσης μία “σημαντική βελτίωση” μεταξύ των χρόνων της 9HPT κατά την έναρξη και την εβδομάδα 120 συγκριτικά με αυτούς που έλαβαν το placebo. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν συνεπές και στις δύο αναλύσεις των υποομάδων του 9HPT και του EDSS.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα οφέλη του Ocrevus στην πρωτοπαθή προϊούσα Π.Σ. Χρειάζεται να προσδιοριστούν σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αμαξίδιο, για τους οποίους η λειτουργικότητα των άνω άκρων είναι υψίστης σημασίας.
Επίσης ανέφεραν ότι, “τα ευρήματα αυτής της ανάλυσης έδειξαν ότι το ocrelizumab μείωσε την πρόοδο της ανεπάρκειας της λειτουργικότητας των άνω άκρων σε ασθενείς με Π.Π.Π.Σ. χρησιμοποιώντας την 9HPT”.

Η έρευνα με τίτλο, “Ocrelizumab reduces progression of upper extremity impairment in patients with primary progressive multiple sclerosis: Findings from the phase III randomized ORATORIO trial,” δημοσιεύθηκε στο Multiple Sclerosis Journal.

Πηγή
https://multiplesclerosisnewstoday.com/ ... data-show/

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης