Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η κακιά συνήθεια των γονέων που αυξάνει τον κίνδυνο στα παιδιά

Συζητήσεις για καινούρια φάρμακα/αγωγές για την σκλήρυνση, και για καινούρια επιστημονικά αποτελέσματα για την πάθηση.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η κακιά συνήθεια των γονέων που αυξάνει τον κίνδυνο στα παιδιά

Δημοσίευση από Ντιανα » Τετ Δεκ 18, 2024 4:13 pm

Πώς συνδέεται η γενετική προδιάθεση με τις συνθήκες στο σπίτι και με την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας εκδηλώνεται μεν σε νεαρούς ενήλικες, αλλά οι ρίζες της μπορεί να ανάγονται στην παιδική ηλικία, αναφέρουν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως στα παιδιά με γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξή της, ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο όταν μεγαλώνουν σε νοικοκυριό με καπνιστές.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση, όπως είναι η σύγχρονη ονομασία της) είναι μία αυτοάνοση ασθένεια. Αναπτύσσεται όταν υπερλειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα και επιτίθεται στο προστατευτικό στρώμα των νεύρων, την ουσία μυελίνη. Η καταστροφή της οδηγεί σταδιακά σε διαταραχές κίνησης, ισορροπίας, νοητικών δεξιοτήτων και άλλα συμπτώματα.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν πόσο συμβάλλουν στην ανάπτυξή της περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες. Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνονταν:

Προγενέστερη λοίμωξη με τον ιό Epstein-Barr (προκαλεί, μεταξύ άλλων, λοιμώδη μονοπυρήνωση)
Τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα
Το κάπνισμα των γονέων στο σπίτι
Το σωματικό βάρος κατά την παιδική ηλικία
Το επίπεδο της υπαίθριας δραστηριότητας σε ηλικία 5 ετών
Οι ερευνητές υπέβαλλαν σε τομογραφίες εγκεφάλου περισσότερα από 5.000 παιδιά, ηλικίας 9 έως 13 ετών. Σε αυτές εξέτασαν τον όγκο του εγκεφάλου τους και τις μικροδομές του. Επιπλέον, εξέτασαν γενετικά στοιχεία από περισσότερα από 2.800 παιδιά.

Τα ευρήματα
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry. Όπως γράφουν οι ερευνητές, 642 από τα παιδιά ήταν θετικά στη λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr (Έπσταϊν Μπαρ). Τα 405 είχαν ιστορικό έκθεση στο κάπνισμα των γονέων τους.

Όπως διαπίστωσαν, η γενετική προδιάθεση των παιδιών για σκλήρυνση κατά πλάκας σχετιζόταν με το κάπνισμα των γονέων τους και με ορισμένες αλλαγές στον εγκέφαλό τους.

Στην πραγματικότητα, όσα παιδιά είχαν ήδη υψηλό γενετικό κίνδυνο και ήσαν παθητικοί καπνιστές στο σπίτι, είχαν:

Μειωμένο όγκο εγκεφάλου
Μειωμένο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους
Οι διαφορές αυτές υποδηλώνουν ότι «ο γενετικός κίνδυνος για σκλήρυνση κατά πλάκας στα παιδιά σχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια στις αρνητικές επιδράσεις του καπνίσματος στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους», γράφουν οι ερευνητές.

Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσουν σκλήρυνση κατά πλάκας αργότερα στη ζωή τους. Ταυτοχρόνως όμως δείχνει πως ίσως υπάρχει και περιθώριο πρόληψης της νόσου, εάν προστατευθούν από το παθητικό κάπνισμα όσα έχουν γενετική ευπάθεια στην σκλήρυνση.

Πιθανές εξηγήσεις
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο ακριβώς θα μπορούσαν να συνδυάζονται γονίδια και παθητικό κάπνισμα για να αυξήσουν τους κινδύνους για τον εγκέφαλο των παιδιών.

Εικάζουν, όμως, ότι μπορεί κάποια παιδιά να είναι για γενετικούς λόγους ευάλωτα στον ιό Epstein-Barr. Ο ιός αυτός έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως πιθανός παράγοντας που πυροδοτεί την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να εντείνει τη φλεγμονή και τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού, αυξάνοντας περισσότερο τον κίνδυνο να εκδηλωθεί η νόσος.

Πηγή: iatropedia.gr
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Re: Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η κακιά συνήθεια των γονέων που αυξάνει τον κίνδυνο στα παιδιά

Δημοσίευση από κώστας » Τετ Δεκ 18, 2024 9:04 pm

Πως διαπιστώνεται αν ένα παιδί έχει γενετική ευπάθεια στην σκλήρυνση;! @onion35@
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.

Άβαταρ μέλους
brazil
Επικοινωνία:

Re: Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η κακιά συνήθεια των γονέων που αυξάνει τον κίνδυνο στα παιδιά

Δημοσίευση από brazil » Πέμ Δεκ 19, 2024 11:51 am

κώστας έγραψε:
Τετ Δεκ 18, 2024 9:04 pm
Πως διαπιστώνεται αν ένα παιδί έχει γενετική ευπάθεια στην σκλήρυνση;! @onion35@
Θυμάμαι κάποτε είχα λάβει μέρος σε μία έρευνα με εξέταση DNA (αίματος) για να διαπιστωθεί αν οι γονείς μου είχαν κάποιο γονίδιο της ΠΣ που μου κληρονόμησαν (μας είχαν πάρει δείγμα και στους 3). Πάνε χρόνια αλλά είχε δημοσιευτεί και στο internet, αν την βρω θα την παραθέσω. Το αξιοσημείωτο ήταν πως ενώ η μητέρα μου είχε την πάθηση, η προδιάθεση φάνηκε πως μου μεταδόθηκε από τον πατέρα μου, με τον οποίον μοιράζομαι και μεγάλο ποσοστό του DNA, κατά την ίδια έρευνα. Αυτό δεν μου φάνηκε τόσο παράξενο διότι και στην οικογένειά του υπήρχαν γυναίκες με νευρολογικές και ρευματικές παθήσεις.

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Πέμ Δεκ 19, 2024 2:30 pm

Άρα, η σκλήρυνση είναι κληρονομική;!!!
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin

Δημοσίευση από Ντιανα » Πέμ Δεκ 19, 2024 2:36 pm

κώστας έγραψε:
Πέμ Δεκ 19, 2024 2:30 pm
Οι νευρολόγοι μου μου έλεγαν, πολλά χρόνια πριν, πως υπάρχει 2% κληρονομικότητα...
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Άβαταρ μέλους
brazil
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από brazil » Πέμ Δεκ 19, 2024 6:26 pm

κώστας έγραψε:
Πέμ Δεκ 19, 2024 2:30 pm
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που την κάνουν πιο πιθανή έχω καταλάβει. Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά μέχρι στιγμής. Να, και ο πατέρας μου είχε το εν λόγω γονίδιο, την προδιάθεση δηλαδή, αλλά δεν εκδηλώθηκε ποτέ. Δεν ξέρω για το ποσοστό. Κανένας δεν μας αποθαρρύνει ακόμα να κάνουμε παιδιά ας πούμε. Αλλά θυμάμαι και μια άλλη έρευνα που μάλλον η Ντιάνα είχε δημοσιεύσει εδώ λίγο καιρό πριν(;) πως αν το ένα αδέλφι έχει την πάθηση, είναι πιο πιθανό να την εκδηλώσει και το άλλο - συγχωρέστε με αλλά δεν το θυμάμαι καλά και δεν μπόρεσα να την βρω με μία γρήγορη αναζήτηση. Υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση. Αλλά όπως και με άλλες ασθένεις που εντοπίζεται προδιάθεση, δεν σημαίνει σώνει και ντε πως θα εκδηλωθεί στο άτομο. Και πάλι, αυτά έχω καταλάβει απλώς.

Άβαταρ μέλους
ΣοφίαΟ

Δημοσίευση από ΣοφίαΟ » Πέμ Δεκ 19, 2024 11:50 pm

Η αδελφή μου, μικρότερη από μένα κατά τριάμισι χρόνια, ήταν η πρώτη που εμφάνισε οπτική νευρίτιδα. Ύστερα από λίγους μήνες και εγώ! Το σωτήριον έτος 2004. Μέχρι τώρα εκείνη δεν έχει πρόβλημα. Τι να πω και γω...

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Σάβ Δεκ 21, 2024 9:08 pm

brazil έγραψε:
Πέμ Δεκ 19, 2024 6:26 pm
Κανένας δεν μας αποθαρρύνει ακόμα να κάνουμε παιδιά ας πούμε.
Φυσικά και δεν μας αποθαρρύνει. Αν όμως, γνωρίζουμε πως έχουμε προδιάθεση και νοσήσουμε, ποιος θα τα υποστηρίξει;!!! Κι΄ αν εκδηλώσουν αυτά την πάθηση; Παίξαμε και χάσαμε;!!!

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης