Η κατανάλωση ψαριών ίσως είναι το κλειδί για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Συζητήσεις για καινούρια φάρμακα/αγωγές για την σκλήρυνση, και για καινούρια επιστημονικά αποτελέσματα για την πάθηση.
Απάντηση
agathan
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1509
Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 3:58 am

Η κατανάλωση ψαριών ίσως είναι το κλειδί για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Δημοσίευση από agathan » Τετ Μαρ 14, 2018 5:15 pm

https://www.allaboutms.gr/νέα/η-κατανάλ ... σκλήρυνσης

Μια προκαταρκτική μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριών μία φορά την εβδομάδα, ή μία με τρεις φορές τον μήνα μαζί με την λήψη συμπληρώματος ιχθυέλαιου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η γαρίδα, μπορεί να έχουν κάποια σχέση με την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της πάθησης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την συχνότητα κατανάλωσης ψαριών σε 1.153 ανθρώπους (με μέση ηλικία τα 36 χρόνια) από διάφορα υπόβαθρα. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με Πολλαπλή Σκλήρυνση ή κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο(?) (clinically isolated syndrome) (ΛΙΝΚ).

Όπως ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου η Annette Langer-Gould, γιατρός και διδάκτωρ του Kaiser Permanente Southern California και μέλος του American Academy of Neurology, η κατανάλωση ψαριών που περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα έχει δειχθεί ότι έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία, και έτσι θέλησαν να ανακαλύψουν εάν αυτός ο απλός τρόπος αλλαγής του τρόπου ζωής, δηλαδή η συχνή κατανάλωση ψαριών και η λήψη συμπληρώματος ιχθυέλαιου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Π.Σ..

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες σύμφωνα με την κατανάλωση ψαριών τους, υψηλή ή χαμηλή.
Αυτοί που άνηκαν στην ομάδα υψηλής κατανάλωσης, είτε είχαν στην διατροφή τους μία μερίδα ψαριού την εβδομάδα, είτε μία έως τρεις μερίδες τον μήνα μαζί με καθημερινή λήψη συμπληρώματος ιχθυέλαιου.
Η ομάδα χαμηλής κατανάλωσης κατανάλωνε λιγότερο από μία μερίδα ψαριών τον μήνα και δεν λάμβανε κάποιο αντίστοιχο συμπλήρωμα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 45% της πρώτης ομάδας μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης Π.Σ. ή κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο, σε σύγκριση με την δεύτερη. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν 180 άνθρωποι με Π.Σ. Και 251 υγειείς.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να ρυθμίσουν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων πιο εύκολα από τους άλλους. Ελέγχοντας 13 μεταλλάξεις των γονιδίων που ρυθμίζουν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων, βρήκαν ότι 2 από αυτές συσχετίζονται με τον μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης Π.Σ., ακόμα και μετά την υψηλή κατανάλωση ψαριών.

Τα αποτελέσματα αυτά προτείνουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποιο γενετικό πλεονέκτημα στο πως το σώμα τους ρυθμίζει τα επίπεδα των λιπαρών οξέων.

Η ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχει η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης των Ω-3 λιπαρών οξέων και του μειωμένου κινδύνου, αλλά δεν είναι σχέση αίτιου και αιτιατού. Στο μέλλον οι ερευνητές θέλουν να αξιολογήσουν το πως τα Ω-3 επηρεάζουν τον μεταβολισμό, την φλεγμονώδη αντίδραση, και την λειτουργία των νεύρων, για να επιβεβαιώσουν την συσχέτιση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο American Academy of Neurology’s 70th Annual Meeting στο Los Angeles που θα διεξαχθεί στις 21-27 Απριλίου.


Μία παρόμοια πιλοτική έρευνα ελέγχει αν η Μεσογειακή δίαιτα (ΛΙΝΚ) μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με Π.Σ.. Τα ψάρια και άλλα είδη θαλασσινών είναι γνωστό ότι είναι σημαντικό μέρος της διατροφής αυτής.

Πηγή
https://multiplesclerosisnewstoday.com/ ... sclerosis/

Άβαταρ μέλους
κώστας
Δημοσιεύσεις: 9086
Εγγραφή: Δευ Μαρ 20, 2017 1:05 pm
Τοποθεσία: Νέα Κηφισιά https://kostas-tzouflas2.webnode.gr/
Επικοινωνία:

Re: Η κατανάλωση ψαριών ίσως είναι το κλειδί για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Δημοσίευση από κώστας » Πέμ Μαρ 15, 2018 11:20 am

agathan έγραψε:
Τετ Μαρ 14, 2018 5:15 pm
Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 45% της πρώτης ομάδας μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης Π.Σ. ή κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο, σε σύγκριση με την δεύτερη. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν 180 άνθρωποι με Π.Σ. Και 251 υγειείς.
Προφανώς κάτι δεν έχω καταλάβει καλά κι΄ έτσι έχω δύο απορίες.
1. Πως μπορεί να ξέρει κάποιος ότι σ΄ ένα υγιές άτομο, μειώθηκε ο κίνδυνος ανάπτυξης Π.Σ.;! Με ποιο τρόπο γνωρίζει το ποσοστό επικινδυνότητας που είχε για ν΄ αναπτύξει Π.Σ.;!
2. Αν αθροίσουμε τον αριθμό των ατόμων της πρώτης ομάδας, θα δούμε ότι είναι 431. Το 45% του 431 είναι 194. Ποιος μας λέει ότι σ΄ αυτά τα άτομα συμπεριλαμβάνονται και αντίστοιχα που πάσχουν από Π.Σ. και δεν είναι όλα υγιή που ούτως ή άλλως δεν θα νοσούσαν ποτέ από Π.Σ. άσχετα αν έτρωγαν ή όχι ψάρια;!
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.

agathan
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1509
Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 3:58 am

Re: Η κατανάλωση ψαριών ίσως είναι το κλειδί για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Δημοσίευση από agathan » Πέμ Μαρ 15, 2018 5:04 pm

1. Γνωρίζουμε για διάφορους συντελεστές που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν συσχέτιση με την ανάπτυξη της πάθησης. Προφανώς και δεν γνωρίζουμε ποιος θα εμφανίσει την πάθηση και πότε, ή σε ποιον θα χειροτερεύσει, αλλά μπορούμε να κάνουμε μία επιστημονική εκτίμηση βάση αυτών που γνωρίζουμε. Σε ένα υγιές άτομο μπορεί να εκτιμηθεί το πόσο πιθανό είναι να εμφανίσει την πάθηση, σύμφωνα με τους παραπάνω δείκτες.

2. Η μελέτη μιλάει για την ανάπτυξη της πάθησης, είτε για την εμφάνιση της ή για την χειροτέρευση της. Για αυτό το λόγο οι ομάδες είχαν και υγιή άτομα και άτομα με Π.Σ.. Στην ερώτηση σου θα μας απαντά η ίδια η μελέτη που έχει πιο λεπτομερή στοιχεία για την στατιστική ανάλυση. Δεν τα έχουμε στα χέρια μας αυτά τα δεδομένα, αλλά μπορούμε να τα ζητήσουμε.

Άβαταρ μέλους
κώστας
Δημοσιεύσεις: 9086
Εγγραφή: Δευ Μαρ 20, 2017 1:05 pm
Τοποθεσία: Νέα Κηφισιά https://kostas-tzouflas2.webnode.gr/
Επικοινωνία:

Re: Η κατανάλωση ψαριών ίσως είναι το κλειδί για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Δημοσίευση από κώστας » Παρ Μαρ 16, 2018 1:08 pm

Διαφωτιστικότατος!
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.


Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης