Φορέας λιπιδίων προστατεύει τα νευρικά κύτταρα και προωθεί την επαναμυελίνωση

Συζητήσεις για καινούρια φάρμακα/αγωγές για την σκλήρυνση, και για καινούρια επιστημονικά αποτελέσματα για την πάθηση.
Απάντηση
agathan
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1470
Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 3:58 am

Φορέας λιπιδίων προστατεύει τα νευρικά κύτταρα και προωθεί την επαναμυελίνωση

Δημοσίευση από agathan » Παρ Σεπ 21, 2018 3:33 pm

https://www.allaboutms.gr/νέα/φορέας-λι ... αμυελίνωση

Σε μία νέα έρευνα ανακάλυψαν ότι η απολιποπρωτεΐνη D (Apolipoprotein D ή Apo D), ένας φορέας λιπο-σωματιδίων (λιπιδίων) που παράγεται από τον εγκέφαλο, δείχνει να έχει νευροπροστατευτικό ρόλο και δείχνει επίσης να βοηθά στην αναδημιουργία της μυελίνης στην Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Αυτό το εύρημα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων αγωγών για την καταπολέμηση της πάθησης, όπως αναφέρει η έρευνα.

Η έρευνα με τίτλο Expression Pattern of Myelin-Related Apolipoprotein D in Human Multiple Sclerosis Lesions” δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience.

Η Απο D είναι μια φυσική πρωτεΐνη που παραγεται στον εγκεφαλο και στους όρχεις, και κατέχει ένα ρόλο κλειδί στην μεταφορά των λιπο-σωματιδίων μεταξύ των κυττάρων.
Η πρωτεΐνη έχει συσχετιστεί με διάφορες νευρολογικές διαταραχές και με νευρολογικές βλάβες, ειδικά όταν σχετίζονται με το έλυτρο της μυελίνης.

Η Απο D συμμετέχει στην αναγέννηση των νευρικών ινών και στην αναγέννηση του έλυτρου της μυελίνης (επαναμυελίνωση) και ρυθμίζει το πλήθος των ανοσοκυττάρων που “στρατολογούνται” κατά την διάρκεια μίας πληγής/βλάβης στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Π.Σ..
Δεν γνωρίζουμε όμως με ποιον τρόπο δρα ή ποια είναι η λειτουργία της στην Π.Σ.. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολύ λίγες και αντικρουόμενες μελέτες έχουν μιλήσει σχετικά με αυτό.
Στην προσπάθεια να ανακαλύψουν περισσότερα σχετικά με το θέμα, οι ερευνητές διερεύνησαν τον εντοπισμό της Απο D και τα επίπεδα της σε εγκεφαλικές εστίες, από δείγματα που πάρθηκαν από ανθρώπους με Π.Σ..
Επίσης, συσχέτισαν την παρουσία της πρωτεΐνης με την απώλεια ή την αναγέννηση της μυελίνης στις περιοχές των εστιών.
Σύμφωνα με την ομάδα, αυτή ήταν η πρώτη έρευνα του είδους που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η πρωτείνη παραγόταν από ώριμα ολιγοδενδροκύτταρα.

Επίσης, τα επίπεδα της Απο D ακολουθούσαν ένα παρόμοιο μοτίβο με αυτό της μυελίνης, με πτώση στις περιοχές που η μυελίνη ήταν ασθενέστερη.
Παρατηρήθηκε μία ξεκάθαρη πτώση στα επίπεδα της πρωτεΐνης σε όλες τις απομυελινωτικές εστίες, και η ποσότητα της ήταν αρκετά μικρότερη στις ανενεργές εστίες σε σύγκριση με τις ενεργές.
Αντίθετα, στις επαναμυελινωμένες εστίες, τα επίπεδα της μυελίνης και της Απο D ανέβηκαν.
“Όλα αυτά τα δεδομένα φαίνεται να δείχνουν ότι η Απο D έχει ένα σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες μυελίνωσης και επαναμυελίνωσης σαν μόριο με νευροπροστατευτικές δυνατότητες, και μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα καλό σημείο εκκίνησης για την έρευνα του στην Π.Σ.”, ανέφεραν οι ερευνητές.
Αν επιβεβαιωθούν σε περισσότερες έρευνες αυτά τα ευρήματα, τότε θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην δημιουργία μίας εναλλακτικής θεραπευτικής στρατηγικής για την πάθηση.

Υπάρχουν αρκετές έρευνες που υποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη έχει νευροπροστατευτική δράση, και ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη και την επιβίωση των νευρικών κυττάρων.

Πηγή
https://multiplesclerosisnewstoday.com/ ... during-ms/

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες