Ωραία... αφου χτυπιομαστε εδω για το τι γινεται...
Η εξεταση του ουροδυναμικου ειναι πολυ χρησιμη. Συλλεγει παρα πολλα δεδομενα. Ποσα χωραει, ποσα βγαζει, με τι ταχυτητα, ποσα μενουν πισω, κτλ. και τα βγαζει με ακριβεια.
Στον υπερηχο μπορεις να κανεις διαφορες εκτιμησεις συμφωνα με αυτο που φαινεται. Εχει μεσα περιπου τοσα, φαινεται να χωραει τοσα, πηγες τουαλετα και εμειναν κατι λιγα. Ειναι μια πιο απλη εξεταση που δειχνει ποια ειναι η κατασταση χωρις απολυτα δεδομενα.
Παραδειγμα, βλεπε εμενα
Με εβαλε στον υπερηχο και η κυστη μου ηταν σχεδον γεματη και χοντρικα ειχε μενα καπου στα 500ml. Αλλα εγω δεν ειχα αισθηση οτι θελω τουαλετα. Με εστειλε, δεν καταφερα και πολλα και με ξαναεβαλε στον υπερηχο. Δεν ειχε αδειασει και πολυ (να ειχαν φυγει 100ml). Οποτε ειναι οφθαλμοφανες οτι κανω κατακρατηση και πρεπει να κανω κατι για να αδειαζει και να μην μενουν μεσα γιατι θα παθω καμια μολυνση στο τελος. Ο ουροδυναμικος θα μου ελεγε σε απολυτα νουμερα τι συμβαινει (χωραει 542ml, βγηκαν τα 410ml με ταχυτητα 3m/s). Δεν ειναι απαραιτητο να τα ξερεις για βοηθησεις μια τετοια κατασταση.
Τωρα, για το μεγεθος της κυστης.. παιζει ρολο. Η κυστη εχει καποιο συγκεκριμενο μεγεθος σε ολους τους ανθωπους (πχ 300-400ml δεν ξερω ακριβως). Αμα εχει διογκωθει, σημαινει πχ οτι το σωμα σου δεν αντιλαμβανεται οτι πρεπει να δειασει οποτε για να το εξομαλυνει μεγαλωνει την κυστη. Κατα μια εννοια ειναι σαν να "ξεχειλωνει", ετσι το καταλαβα. Μπορει να σου κανει μολυνσεις κτλ, επισης σπρωχνεις τα νεφρα προς τα πανω και τα πιεζει, οποτε κανει αλλα προβληματα απο κει. Μπορει να επανελθει σε πιο φυσιολογικο μεγεθος αλλα θελει αρκετο χρονο. πχ σε μενα ειπε θα το ξαναδουμε σε 6 μηνες. Σε αλλες περιπτωσεις, πιο βαριες, δεν σωζεται.
γκε γκε ου νουκ γκε γκε;
Τωρα στα υπολοιπα δικα μου... Προψε ηρθε ο φιλος μας απο την εταιρεια που θα κανουμε την διαδικασια (ΕΟΠΥΥ κτλ) για τους καθετηρες, μαζι με μια νοσηλευτρια.
Συνοπτικα ωραια περασαμε
Η γυναικα αυτη ηταν φοβερη και δεν την επιανες πουθενα!
Πχ οταν ξεκινησε για να μου εξηγει, αρχισε "λοιπον, αγγελακο. ετσι θα σε λεω γιατι πρεπει να εισαι ισα με το γιο μου"
Το καλυτερο ηταν οταν πηγαμε στο δωματιο για να μου δειξει τι γινεται ακριβως... κατι μου ελεγε και την ακουγα εγω και μου λεει "πανω απο τα ρουχα δεν μπορω να σου κνω τιποτα"
Και αφου κατεβασα το παντελονι, μου λεει "γυμναζεσαι και εισαι φετες;"
Στα πιο σοβαρα, οταν μου εβαλε τον καθετηρα την πρωτη φορα, καπου με πονεσε και της το ειπα και μου λεει "σου εχει πει ποτε κανεις οτι εχεις στενωση;" "οχι" και κατεληξε οτι μηπως μου ειχε κανει, τοτε που με ειχε πονεσει, καποια πληγη (τοτε μαλλον ειχαν χρησιμοποιησει πιο σκληρους καθετηρες και γιαυτο με ειχε πονεσει).
Επισης, προς το τελος, κανονισαμε με τον φιλο μας εκει περα, να μιλησει στο νοσοκομειο για να μου κλεισουν ραντεβου για ουροδυναμικο.
αυτα τα ολιγα... σεις καλα; παντα καλα