Σκλήρυνση κατά πλάκας και κατάθλιψη: Η άσκηση ως «φυσικό αντικαταθλιπτικό»

Η γυμναστική και η φυσιοθεραπεία για την καταπολέμηση συμπτωμάτων της σκλήρυνσης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 3298
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Σκλήρυνση κατά πλάκας και κατάθλιψη: Η άσκηση ως «φυσικό αντικαταθλιπτικό»

Δημοσίευση από Ντιανα » Τρί Σεπ 09, 2025 12:16 pm

Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας εμφανίζει κατάθλιψη, ενώ ακόμη περισσότεροι βιώνουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στη διάρκεια της νόσου.

Παράλληλα, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών εμφανίζει και συμπτώματα άγχους, που μπορεί να συνδέονται τόσο με τις βιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό, όσο και με το ψυχολογικό βάρος μιας χρόνιας πάθησης.

Η φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη και το άγχος, παρά την αποτελεσματικότητά της, συνοδεύεται από παρενέργειες.

Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό πασχόντων παραμένει αδιάγνωστο ή δεν λαμβάνει θεραπεία για την κατάθλιψη.

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ένας ισχυρός, μη φαρμακευτικός σύμμαχος της ψυχικής υγείας: η άσκηση.

Τα ερευνητικά δεδομένα
Μια νέα ανασκόπηση έδειξε ότι η συστηματική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τα συμπτώματα κατάθλιψης σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι ερευνητές εστίασαν στις Κατευθυντήριες Οδηγίες Σωματικής Δραστηριότητας για τους πάσχοντες από ΣΚΠ (PAG-MS), που συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα (αερόβια και/ή ασκήσεις ενδυνάμωσης).

Η ανάλυση αφορούσε 12 κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 458 ασθενείς, στην πλειοψηφία γυναίκες ηλικίας 28–48 ετών. Τα προγράμματα περιλάμβαναν γιόγκα, γυμναστική στο νερό, αερόβια και αναερόβια άσκηση, ισορροπία και διαλειμματική προπόνηση.

Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τις οδηγίες είδαν τις βαθμολογίες τους να μειώνονται κατά μέσο όρο 4,46 μονάδες περισσότερο σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου - αλλαγή κλινικά σημαντική και ουσιαστικά αντιληπτή από τους ίδιους τους ασθενείς.


Γιατί η άσκηση «δουλεύει»
Η σωματική δραστηριότητα ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών αντικαταθλιπτικών του οργανισμού. Παράλληλα, προάγει τη νευρογένεση, ιδιαίτερα στον ιππόκαμπο - περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και συχνά είναι προβληματική στην κατάθλιψη.

Επιπλέον, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, τον έλεγχο και την αίσθηση αποτελεσματικότητας του ατόμου: όταν ο ασθενής νιώθει πιο δυνατός και μπορεί να περπατήσει ευκολότερα ή περισσότερο, αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθηση και τη συμμετοχή του στην καθημερινή ζωή.

Οι πιο αποτελεσματικές μορφές
Αν και η ανασκόπηση δεν ανέδειξε κάποια «μαγική συνταγή», η γιόγκα και η γυμναστική στο νερό τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες, ξεχώρισαν ως ιδιαίτερα ευεργετικές για την ψυχική διάθεση.

Είναι γνωστό ότι η άσκηση δεν βοηθά μόνο στη διάθεση. Η έρευνα δείχνει ότι συμβάλλει και σε:

μείωση της κόπωσης
βελτίωση σωματικής λειτουργικότητας
καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά
Το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχει παρενέργειες και μπορεί να προσαρμοστεί στις δυνατότητες κάθε ατόμου.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Physiotherapy Theory and Practice.

Πηγή: onmed.gr
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Άβαταρ μέλους
κώστας
Δημοσιεύσεις: 9440
Εγγραφή: Δευ Μαρ 20, 2017 1:05 pm
Τοποθεσία: Νέα Κηφισιά https://kostas-tzouflas2.webnode.gr/
Επικοινωνία:

Re: Σκλήρυνση κατά πλάκας και κατάθλιψη: Η άσκηση ως «φυσικό αντικαταθλιπτικό»

Δημοσίευση από κώστας » Τρί Σεπ 09, 2025 12:41 pm

Και αν δεν μπορείς να ασκηθείς, "σαπίζεις" στη χημεία η οποία δεν αστειεύεται: Seroxat, Cipralez, Entact , Ladose, Dumyrox, Seropram, Zoloft. Φάτε παρενέργειες, να νιώσετε καλύτερα! :emojis-18:
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γυμναστική Και Φυσιοθεραπεία”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης