Έλλειψη βιταμίνης Β12: Πού οφείλεται – Προσοχή στα 9 συμπτώματα

Έχοντας ένα πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής είναι σημαντικό για την διαχείρηση της ασθένειας. Ένα κομμάτι αυτής είναι και η διατροφή.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin

Έλλειψη βιταμίνης Β12: Πού οφείλεται – Προσοχή στα 9 συμπτώματα

Δημοσίευση από Ντιανα » Σάβ Ιούλ 10, 2021 6:10 pm

Η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη (cobalamin), είναι μια σημαντική υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA, καθώς και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Δυστυχώς, η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι συνηθισμένη, ειδικά στους ηλικιωμένους. Υπάρχει κίνδυνος ανεπάρκειας εάν δεν παίρνετε αρκετή Β12 από τη διατροφή σας. Το ίδιο ισχύει και αν δεν μπορείτε να την απορροφήσετε αποτελεσματικά από τις τροφές που καταναλώνετε.

Η βιταμίνη Β12 υπάρχει με φυσικό τρόπο στις ζωικές τροφές. Τέτοιες είναι το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, μπορεί να βρεθεί και σε προϊόντα τεχνητώς εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12, όπως μερικές ποικιλίες ψωμιού και το φυτικό γάλα.

Τα άτομα που κινδυνεύουν από έλλειψη σε βιταμίνη Β12 είναι:
Οι ηλικιωμένοι
Εκείνοι που έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος του εντέρου. Μεγάλο μέρος της απορρόφησης της Β12 γίνεται στο έντερο.
Άτομα που παίρνουν το φάρμακο μετφορμίνη για τον διαβήτη
Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα
Εκείνοι που -μακροχρόνια- παίρνουν αντιόξινα φάρμακα για καούρα
Δυστυχώς, τα συμπτώματα στην έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εμφανιστούν και η διάγνωση μπορεί να είναι πολύπλοκη. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί ως ανεπάρκεια φυλλικού (ή φολικού) οξέος.

Τα χαμηλά επίπεδα B12 προκαλούν πτώση των επιπέδων του φυλλικού οξέος. Ωστόσο, εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12, η διόρθωση των χαμηλών επιπέδων του φολικού οξέος μπορεί απλά να “καμουφλάρει” την ανεπάρκεια Β12 και να αποτύχει να επιδιορθώσει το υποκείμενο πρόβλημα.

Έλλειψη σε βιταμίνη Β12: Τα 9 βασικά συμπτώματα
Χλωμό ή κιτρινωπό δέρμα: Εάν έχετε ανεπάρκεια Β12, το δέρμα σας μπορεί να εμφανιστεί χλωμό ή με κίτρινη απόχρωση.
Αδυναμία και κόπωση: Όταν είστε ανεπαρκείς στην Β12, το σώμα σας δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, για να μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι.
Αίσθηση “σαν να σας τσιμπάνε καρφίτσες”: Η Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μυελίνης. Είναι η ουσία, που απομονώνει τα νεύρα και είναι κρίσιμη για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ένα κοινό σημάδι πιθανής βλάβης των νεύρων από έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι η αίσθηση “σαν να σας τσιμπάνε καρφίτσες” στο δέρμα.
Μεταβολές στην κινητικότητα: Οι βλάβες που προκαλούνται από μακροχρόνια έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία σας και να προκαλέσουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο περπατάτε και μετακινείστε.
Γλωσσίτιδα και στοματικά έλκη: Ένα πρώιμο σημάδι έλλειψης Β12 μπορεί να είναι μια κόκκινη και πρησμένη γλώσσα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως γλωσσίτιδα. Μπορεί, επίσης, να έχετε συχνά στοματικά έλκη, δηλαδή άφθες στο στόμα.
Ζαλάδα και αίσθηση “σαν να σας κόβεται η ανάσα”: Η αναιμία που προκαλείται από την έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους ανθρώπους ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο σε όλα του τα κύτταρα.
Προβλήματα όρασης: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βλάβη του νευρικού συστήματος που προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει το οπτικό νεύρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θολή ή διαταραγμένη όραση.
Αλλαγές στη διάθεση: Μερικοί άνθρωποι με ανεπάρκεια Β12 μπορεί να παρουσιάσουν ενδείξεις καταθλιπτικής διάθεσης. Μπορεί, επίσης να αναπτύξουν μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, όπως άνοια.
Πυρετός: Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό.
Συμπέρασμα
Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι κάτι αρκετά συχνό. Μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους, καθιστώντας δύσκολη την ταυτοποίησή της.

Εάν κινδυνεύετε και έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι εύκολο να αποφευχθεί, απλά εξασφαλίζοντας ότι παίρνουν αρκετή Β12 στη διατροφή τους.

Πηγή: https://www.healthline.com
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin

Re: Έλλειψη βιταμίνης Β12: Πού οφείλεται – Προσοχή στα 9 συμπτώματα

Δημοσίευση από Ντιανα » Σάβ Ιούλ 10, 2021 6:25 pm

Ντιανα έγραψε:
Σάβ Ιούλ 10, 2021 6:10 pm
Αίσθηση “σαν να σας τσιμπάνε καρφίτσες”: Η Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μυελίνης. Είναι η ουσία, που απομονώνει τα νεύρα και είναι κρίσιμη για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ένα κοινό σημάδι πιθανής βλάβης των νεύρων από έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι η αίσθηση “σαν να σας τσιμπάνε καρφίτσες” στο δέρμα
Αυτη ειναι μια μονιμη αισθηση και εκνευριστικη που εχω στα ποδια... :nose_pick: χιλιαδες καρφιτσες, χιλιαδες :dizzy:

Άβαταρ μέλους
ΣοφίαΟ

Δημοσίευση από ΣοφίαΟ » Σάβ Ιούλ 10, 2021 7:54 pm

Εγώ πια τις νιώθω σαν πρόκες τις καρφίτσες στα πόδια, παρόλο που παίρνω Filicine, γιατί το φολικό οξύ είναι ανύπαρκτο στον οργανισμό μου επειδή τα μόνα πράσινα που τρώω είναι μήλα και μπανάνες - με ταλαιπωρεί αφάνταστα το έντερό μου...

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin

Δημοσίευση από Ντιανα » Κυρ Ιούλ 11, 2021 2:00 pm

Σοφια μου να κανεις μια εξεταση (πανακριβη, περιπου 400€) για το μικροβιωμα εντερου. Ειναι πολυ σημαντικη εξεταση ιδιως για εμας τους σκληρυντικους, καθως καθοριζει ποιες τροφες ή συστατικα μας επηρεαζουν αρνητικα. Αλλωστε ο Ιπποκρατης ελεγε πως ολες οι ασθενειες ξεκινουν απο το εντερο, κατι που δεχεται και η συγχρονη Ιατρικη. Καθολου περιεργο, αν σκεφτουμε πως το εντερο ειναι το μεγαλυτερο σε μεγεθος οργανο του σωματος μας.
Εγω εδω και καιρο προσπαθω να κανω την εξεταση και καθυστερει γιατι ψαχνω κουριερ να μεταφερει το δειγμα απο Λαρισα Αθηνα σε λιγοτερο απο 24 ωρες...

Άβαταρ μέλους
ΣοφίαΟ

Δημοσίευση από ΣοφίαΟ » Κυρ Ιούλ 11, 2021 2:55 pm

Γεια σου, Ντιάνα μου. Και πάλι μου άνοιξες τα μάτια. Αν και έχω κάνει τις δύο σχετικές ενδοσκοπήσεις που δεν έδειξαν τίποτε, συνεχίζω να ταλαιπωρούμαι,. Όχι τόσο έντονα όπως παλιά, ίσως λόγω των προβιοτικών που παίρνω πια, αλλά με συχνές εξάρσεις. Σωστά υποστηρίζουμε όλοι οι σκληρυντικοί πως είμαστε εν μέρει γιατροί για μας τους ίδιους! Ο νευρολόγος μου, αν και ξέρει, δεν μου έχει μιλήσει. Θα το ψάξω. Σ' ευχαριστώ πολύ :/emojis-5:

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Κυρ Ιούλ 11, 2021 9:40 pm

ΣοφίαΟ έγραψε:
Κυρ Ιούλ 11, 2021 2:55 pm
Ο νευρολόγος μου, αν και ξέρει, δεν μου έχει μιλήσει.
Το μεγάλο παράπονό μου! Ποτέ κανένας νευρολόγος δεν μου πρότεινε κάτι διαφορετικό εκτός από τα γνωστά φάρμακα. Μια ζωή στην κυριολεξία (είμαι 20 χρόνια επαγγελματίας σκληρυνσάς), ρίχνω ιδέες στους κατά καιρούς νευρολόγους μου και εκείνοι συμφωνούν λέγοντάς μου "ναι, να το δοκιμάσουμε". Ούτε κατά διάνοια για βιταμίνες και τον τεράστιο ρόλο που παίζουν, ιδιαίτερα σε μας. Μόνο κάποτε που πάνω στην απόγνωσή μου, έμπλεξα με έναν ειδήμονα γιατρό στο Κολωνάκι και με γέμισε συμπληρώματα διατροφής, αφού προηγουμένως μου έκανε μεταβολομική ανάλυση. Αποτέλεσμα να χάσω 5000 € και να μείνω όπως ήμουν, ενώ μου είχε πει πως αν ακολουθήσω την αγωγή του, θα δω ΤΕΡΑΣΤΙΑ βελτίωση. Τότε βέβαια ήμουν ακόμα ερασιτέχνης στην πάθηση και ήλπιζα. Τι να πω. Εμπόριο η ασθένεια κι΄ εμείς οι καλύτεροι πελάτες!
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.

Άβαταρ μέλους
ΣοφίαΟ

Δημοσίευση από ΣοφίαΟ » Κυρ Ιούλ 11, 2021 11:32 pm

Ερασιτέχνης! Πολύ ωραία επιλογή λέξης! Αν και είμαι νέα στην όλη κατάσταση, νιώθω από "επαγγελματίας" έως "συνταξιούχος σκληρυνσάς", γι' αυτό και συμβιβάζομαι και πάω όπου με πάει ο άνεμος...

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin

Δημοσίευση από Ντιανα » Δευ Ιούλ 12, 2021 4:04 pm

Οχι, Σοφακι μου!!!! :faill:
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ :faill:
Προσπαθουμε, διαβαζουμε, μαθαινουμε και κανουμε μονοι μας ο,τι καλυτερο μπορουμε για τον εαυτο μας @onion20@
Αν αφηνα στο ελεος τον εαυτο μου, τωρα θα κουνουσα μονο τα ματια μου :have_a_nice_day:

Άβαταρ μέλους
ΣοφίαΟ

Δημοσίευση από ΣοφίαΟ » Δευ Ιούλ 12, 2021 4:22 pm

Αχ, Ντιάνα μου! Σου είπα πως σε νιώθω σαν φάρο στη μαυρίλα μου. Η "γνωριμία" μου μαζί σου, και με τα άλλα παιδιά, θέλω να πιστεύω πως θα είναι η σανίδα σωτηρίας μου, γιατί τώρα βρίσκομαι σε νιρβάνα :emojis-16: :emojis-16: :emojis-16:

Απάντηση

Επιστροφή στο “Διατροφή Και Συμπληρώματα Διατροφής”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης