Προβιοτικά: Ο ρόλος τους στην πολλαπλή σκλήρυνση

Έχοντας ένα πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής είναι σημαντικό για την διαχείρηση της ασθένειας. Ένα κομμάτι αυτής είναι και η διατροφή.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 3047
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Προβιοτικά: Ο ρόλος τους στην πολλαπλή σκλήρυνση

Δημοσίευση από Ντιανα » Τετ Σεπ 20, 2023 1:22 pm

Τα δενδριτικά κύτταρα είναι είδος ανοσοκυττάρων, τα οποία θεωρούνται οι βηματοδότες του ανοσοποιητικού συστήματος.Είναι κρίσιμα για την πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης των Τ-λεμφοκυττάρων, η οποία παράγει τελικά την κυτταρική ανοσία.

Οι επιστήμονες μελέτησαν μία νέα προσέγγιση που χρησιμοποιεί προβιοτικά βακτήρια για να ρυθμίσει τη λειτουργία των δενδριτικών κυττάρων.
Η προσέγγιση αυτή περιορίζει την παθολογική ανοσιακή απόκριση και μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως είναι η πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η χορήγηση συγκεκριμένων προβιοτικών σε πειραματόζωα, μπορεί να περιορίσει την αυτοανοσία σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Αν τελικά η θεραπεία αυτή αποδειχθεί αποτελεσματική και στον άνθρωπο, θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων που σήμερα θεωρούνται ανίατες.

Το πλεονέκτημα της νέας μεθόδου, είναι ότι έχει μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με άλλες αγωγές που χορηγούνται σήμερα στους ασθενείς, ενώ δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Τα γενετικά τροποποιημένα προβιοτικά αποτελούν επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα χρόνια νοσήματα. Αν καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε τα βακτήρια για την παραγωγή φαρμάκων στον οργανισμό, τότε πρακτικά ο κάθε ασθενής θα μπορεί να παράγει μόνος του στο έντερο τις ουσίες που χρειάζεται χωρίς επιπλέον φάρμακα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Προκειμένου να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό προβιοτικό, οι επιστήμονες εξερεύνησαν λεπτομερώς τη λειτουργία των δενδριτικών κυττάρων και ιδιαίτερα το ρόλο τους στην αυτοανοσία. Η αναζήτηση τούς οδήγησε σε ένα συγκεκριμένο μηχανισμό που μπορεί να περιορίσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στους ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, ο μηχανισμός αυτός συχνά διαταράσσεται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων. Τα προβιοτικά που ανέπτυξαν οι επιστήμονες παρήγαγαν γαλακτικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του ενεργοποιούσε τον παραπάνω μηχανισμό.

Τα προβιοτικά βακτήρια που χορηγήθηκαν στα ποντίκια δεν ανιχνεύθηκαν στο αίμα τους, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε άμεση αλληλεπίδραση εντέρου-εγκεφάλου χωρίς να εισέλθουν ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αντιμετώπιση χρονίων νόσων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, είναι ότι τα περισσότερα φάρμακα δεν είναι δυνατό να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Η νέα προσέγγιση που ανέπτυξαν οι επιστήμονες, ωστόσο, εστιάζει στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου και μπορεί να ξεπεράσει το παραπάνω πρόβλημα.

«Ο επόμενος στόχος είναι να αναπτύξουμε νέα προβιοτικά βακτήρια που θα παράγουν ουσίες για την αντιμετώπιση άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων. Η ικανότητα να χρησιμοποιούμε ζωντανά βακτήρια ως φάρμακο για την αντιμετώπιση χρονίων νόσων σίγουρα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Πηγή:onmed.gr
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 3047
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Re: Προβιοτικά: Ο ρόλος τους στην πολλαπλή σκλήρυνση

Δημοσίευση από Ντιανα » Σάβ Οκτ 14, 2023 4:47 pm

ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΟΥ


Ερευνητές κατασκεύασαν εξειδικευμένα προβιοτικά που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση μιας χρόνιας αυτοάνοσης πάθησης.
Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα βακτήρια του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία του ανθρώπου, ακόμα και για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι ερευνητές κάνουν διαρκώς βήματα προς τα εμπρός. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε τη σύνδεση ανάμεσα στο μικροβίωμα του εντέρου και την Ιδιοπαθή Νεανική Αρθρίτιδα, μια επώδυνη αυτοάνοση ασθένεια στα παιδιά.

Σε μια νέα μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ανέπτυξαν ένα προβιοτικό που θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ), μια χρόνια αυτοάνοση νευρολογική πάθηση. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και υποδηλώνει ότι η «προβιοτική θεραπεία» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας αλλά και άλλων αυτοάνοσων ασθενειών, στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται δυσλειτουργικά στα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Προβιοτικά κατά της ΣκΠ: Τι έδειξε η έρευνα
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα προβιοτικά βακτήρια που έχουν κατασκευαστεί για να παράγουν γαλακτικό μπορούν να ενεργοποιήσουν μια βιοχημική οδό που χρησιμοποιείται από τα δενδριτικά κύτταρα (ανοσοποιητικά κύτταρα που βρίσκονται τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο γαστρεντερικό σωλήνα) για να σταματήσουν άλλα ανοσοποιητικά κύτταρα από το να επιτεθούν στο σώμα.
«Ο μηχανισμός που βρήκαμε είναι σαν ένα φρένο για το ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε ο Francisco Quintana, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Νευρολογίας στο Κέντρο Νευρολογικών Παθήσεων του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. «Στους περισσότερους από εμάς, είναι ενεργοποιημένο, αλλά στα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, υπάρχουν προβλήματα με αυτό το σύστημα φρένων, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα δεν έχει τρόπο να προστατευτεί από το ίδιο του το ανοσοποιητικό σύστημα».

Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν τα βιομηχανοποιημένα βακτήρια παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα μιας ασθένειας που μοιάζει με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Η σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου μπορεί να μην είναι τόσο προφανής, αλλά όπως εξηγεί ο Δρ Quintana, «το μικροβίωμα ρυθμίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά στους ανθρώπους με αυτοάνοσα νοσήματα αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Γνωρίζουμε ότι τα λεμφοκύτταρα που προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο προέρχονται από το έντερο, οπότε τα εμποδίζουμε να πάνε από το έντερο στον εγκέφαλο».

Οι κλινικές μελέτες είναι απαραίτητες
Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ως προς τον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει η παρούσα μελέτη τις εξελίξεις στον τομέα των θεραπειών των αυτοάνοσων νοσημάτων. Μάλιστα, τόνισαν ότι η χρήση βακτηρίων του εντέρου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί συνδυαστικά με άλλες θεραπείες. «Τα τροποποιημένα προβιοτικά θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις χρόνιες ασθένειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ Quintana.

Αυτό που κρίνεται απαραίτητο σε επόμενο στάδιο και προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα οφέλη είναι τα ίδια και στους ανθρώπους, είναι οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με τα ειδικά σχεδιασμένα προβιοτικά.

Πηγή:ow.gr
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Απάντηση

Επιστροφή στο “Διατροφή Και Συμπληρώματα Διατροφής”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης