Βιταμίνη D: Πώς επηρεάζει τον Θυρεοειδή και αλλα Αυτοάνοσα Νοσήματα

Έχοντας ένα πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής είναι σημαντικό για την διαχείρηση της ασθένειας. Ένα κομμάτι αυτής είναι και η διατροφή.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2992
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Βιταμίνη D: Πώς επηρεάζει τον Θυρεοειδή και αλλα Αυτοάνοσα Νοσήματα

Δημοσίευση από Ντιανα » Σάβ Ιαν 30, 2021 1:31 pm

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η επάρκεια της «βιταμίνης του ήλιου» είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλή υγεία των οστών, καθώς ευνοεί την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, αλλά και τη συνολική μας υγεία, αφού ενισχύει την άμυνά μας.

Η ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D, όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Η βιταμίνη D μοιάζει με έναν θησαυρό που έκπληκτη η επιστήμη ανακαλύπτει κάθε μέρα!

Τι θα λέγατε, για παράδειγμα, αν μαθαίνατε ότι χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη βιταμίνη για να προλάβουμε ή –αν πάσχουμε ήδη– για να διαχειριστούμε καλύτερα παθήσεις του θυρεοειδούς;

Η επάρκεια της βιταμίνης D αυξάνει την άμυνα του οργανισμού και ως εκ τούτου εμποδίζει ή περιορίζει την εξέλιξη αυτοάνοσων νοσημάτων που αφορούν τον θυρεοειδή.

Η βιταμίνη D ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς και την ανοσία του οργανισμού. Αν λοιπόν τα επίπεδά της στον οργανισμό βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων, αποτρέπεται ή περιορίζεται η εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων στο θυρεοειδή, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η οποία οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό, ή η νόσος Graves, η οποία οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό.





Έλλειψη & ανεπάρκεια
Το πρόβλημα είναι πως σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη της βιταμίνης D –ούτε καν η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, που «λούζεται» όλο τον χρόνο από ήλιο…

Γιατί συμβαίνει αυτό; «Παρόλο που η σύνθεσή της γίνεται από την ηλιακή ακτινοβολία πάνω στην επιδερμίδα και παρόλο που ζούμε σε μια χώρα με άφθονο ήλιο, υπάρχουν κάποιοι οργανικοί/γονιδιακοί λόγοι οι οποίοι παρεμποδίζουν τη σωστή σύνθεσή της. Τη σύνθεση της βιταμίνης D εμποδίζει, για παράδειγμα, η εκτεταμένη χρήση αντηλιακών, γιατί εμποδίζει τη δράση της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω στο δέρμα μας.

Έτσι, οδηγούμαστε σε έλλειψη», εξηγεί η ενδοκρινολόγος Ευαγγελία Κανάκη.

Πώς ορίζεται όμως η έλλειψη της βιταμίνης; Σύμφωνα με την ειδικό, έλλειψη βιταμίνης D έχουμε όταν τα επίπεδά της στο αίμα είναι κάτω από 20 ngr/dl (νανογραμμάρια ανά εκατό κυβικά εκατοστά).

Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 ngr/dl, μιλάμε για ανεπάρκεια της βιταμίνης (η ανεπάρκεια είναι πιο ήπια κατάσταση από την έλλειψη). Η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης στο αίμα γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα σχετίζονται άμεσα με έλλειψη βιταμίνης D.
Έχει πλέον αποδειχθεί ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην επικράτηση των αυτοάνοσων ασθενειών.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντικές συσχετίσεις έχουν παρουσιαστεί για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, τη ψωρίαση, την κοιλιοκάκη, τη νόσο Crohn, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Όχι μόνο η επίπτωση, αλλά και οι εξάρσεις (ώσεις) των αυτοάνοσων νοσημάτων (π.χ. της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ινομυαλγίας του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου κλπ.) εντείνονται όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα είναι χαμηλά.

Πολύ πρόσφατες έρευνες δείχνουν σήμερα ότι ολόκληρος ο Δυτικός κόσμος (και φυσικά η Ελλάδα) βρίσκεται αντιμέτωπος με πανδημία έλλειψης βιταμίνης D. Το γεγονός αυτό μπορεί να συνδέεται στενά με την διαρκώς αυξανόμενη έξαρση που παρουσιάζουν τα κρούσματα αυτοάνοσων νοσημάτων σε Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη.

Τους ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα ΠΡΕΠΕΙ να τους «βλέπει» ο ήλιος.
Δυστυχώς, η αντίθετη σύσταση αποτελεί την άποψη πολλών θεραπευτών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση διάφορων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Ανατρέχοντας όμως στις σχετικές ενότητες του βιβλίου ‘Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας’ που παρουσιάζει τη απόλυτη σπουδαιότητα της βιταμίνης D (βιταμίνη που συντίθεται σχεδόν αποκλειστικά από την επίδραση του ήλιου στο ανθρώπινο δέρμα) στην ανοσοπαθολογία και πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών, γίνεται σαφώς αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να εκτίθενται οι ασθενείς στον ήλιο. Με απόλυτο μέτρο όμως και σε πρωινές ή απογευματινές ώρες, όπου η ηλιοφάνεια είναι ήπια!

Οι έγκυοι με αυτοάνοσο νόσημα θα πρέπει να φροντίζουν «διπλά» για την πρόσληψη βιταμίνης D.
Όλες ανεξαιρέτως οι έγκυοι παράλληλα με τις υπόλοιπες εξετάσεις ρουτίνας που πραγματοποιούν θα πρέπει να φροντίζουν να παρακολουθούν και τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D. Στη συγκεκριμένη εξέταση θα πρέπει να προβαίνουν ανεξάρτητα από το εάν ο γυναικολόγος τους, τους το συστήσει.

Είναι βέβαιο ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του εμβρυακού εγκεφάλου με δράσεις στο νευρωνικό πολλαπλασιασμό, τη διαφοροποίηση και την απόπτωση. Ο υποδοχέας της βιταμίνης D και το ένζυμο 1α-υδροξυλάση (CYP27B1) που μετατρέπει τη βιταμίνη D στην ενεργή μορφή της, εκφράζονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D κατά την εμβρυϊκή ζωή, εγγυόνται τη φυσιολογική μεταγραφική λειτουργία του υποδοχέα της στον εγκέφαλο.

Μία έγκυος που πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα κατά πάσα πιθανότητα παρουσιάζει έλλειψη σε βιταμίνη D. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη έλλειψη μπορεί να μεταφερθεί άμεσα και στο παιδί που πρόκειται να γεννήσει, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Επομένως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φροντίζει «διπλά» (για εκείνη αλλά και για το παιδί της) για την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D τόσο μέσω του ηλιακού φωτός όσο και μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων.

Αντιμετώπιση
Με δεδομένο ότι το 80% της βιταμίνης συντίθεται από τον ήλιο, ενώ μόλις το 20% προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής, η διατροφή δεν μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική λύση στην έλλειψη της βιταμίνης. Είναι καλό να γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα λιπαρά οξέα είναι πλούσιες και σε βιταμίνη D.

Τη βρίσκουμε, λοιπόν, στα αφρόψαρα, στον σολομό, στον τόνο, στις σαρδέλες, αλλά και σε κάποιους χυμούς φρούτων (π.χ. πορτοκαλιού).

Μια καλή λύση για όσους πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D είναι, φυσικά, τα διατροφικά συμπληρώματα.

«Σχεδόν σε κάθε ηλικιακή ομάδα είναι καλό να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό και να υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση με συμπληρωματική της χορήγηση.

Στα παιδιά, στα νεογέννητα και στα βρέφη έχει επικρατήσει πλέον να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης D ή να γίνεται τυφλή χορήγηση της βιταμίνης. Κι αυτό γιατί αν τα παιδιά παρουσιάσουν έλλειψη της βιταμίνης, έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν ραχιτισμό. Εκτός από τα νεογέννητα, οι έφηβοι, οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, οι θηλάζουσες γυναίκες και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, χρειάζονται επίσης συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D.

Οι γυναίκες την πρώτη δεκαετία μετά την είσοδο στην εμμηνόπαυση, έχουν πολύ γρήγορη απώλεια οστικής μάζας από τα οστά και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Επειδή, λοιπόν, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σωστή σύνθεση της οστικής μάζας, είναι σημαντικό να μετράμε τα επίπεδά της και να υποκαθιστούμε τα ελλείμματά της, όταν υπάρχουν.

Πολύ ευαίσθητη ομάδα, που πρέπει να ελέγχεται, είναι, τέλος, οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται κλεισμένοι στο σπίτι ή σε ιδρύματα και δεν τους βλέπει καθόλου ο ήλιος», καταλήγει η κ. Κανάκη.
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2992
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Re: Βιταμίνη D: Πώς επηρεάζει τον Θυρεοειδή και αλλα Αυτοάνοσα Νοσήματα

Δημοσίευση από Ντιανα » Παρ Ιουν 25, 2021 4:01 pm

FB_IMG_1623326416619.jpg
FB_IMG_1623326416619.jpg (47.31 KiB) Προβλήθηκε 1696 φορές
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2992
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Re: Βιταμίνη D: Πώς επηρεάζει τον Θυρεοειδή και αλλα Αυτοάνοσα Νοσήματα

Δημοσίευση από Ντιανα » Κυρ Ιούλ 04, 2021 2:34 pm

Η βιταμίνη D είναι μια εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη που έχει ισχυρή επίδραση σε πολλά συστήματα του οργανισμού.
Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, η βιταμίνη D λειτουργεί όπως μια ορμόνη και κάθε κύτταρο στον οργανισμό έχει έναν υποδοχέα για αυτήν. Το σώμα την παράγει από την χοληστερόλη, όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου.

Βρίσκεται επίσης σε ορισμένες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και είναι πολύ δύσκολο να πάρετε όση χρειάζεστε μόνο μέσω της διατροφής. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης (RDI) είναι συνήθως περίπου 400-800 IU, αλλά πολλοί ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να παίρνετε ακόμη περισσότερη.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πολύ συχνή. Εκτιμάται ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης στο αίμα τους.

Οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν έλλειψη βιταμίνης D, καθώς τα συμπτώματα είναι γενικά ανεπαίσθητα. Μπορεί να μην τα αναγνωρίσετε εύκολα, ακόμα κι αν έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής σας.

Έλλειψη βιταμίνης D: Τα 8 συμπτώματα
1. Αρρωσταίνετε συχνά
Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας είναι ο αυξημένος κίνδυνος ασθένειας ή λοιμώξεων.

2. Αυξημένη κόπωση
Η υπερβολική κόπωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας.

3. Πόνος στα οστά και στην πλάτη
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να είναι αιτία ή παράγοντας επιδείνωσης για τον πόνο των οστών και της μέσης.

4. Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα βελτιώνουν τη διάθεση.

5. Ανεπαρκής επούλωση πληγών
Τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε κακή επούλωση πληγών μετά από χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό ή λοίμωξη.

6. Απώλεια οστικής μάζας
Η διάγνωση χαμηλής οστικής πυκνότητας μπορεί να είναι ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η λήψη αρκετής βιταμίνης D είναι σημαντική για τη διατήρηση της οστικής μάζας καθώς γερνάτε.

7. Απώλεια μαλλιών
Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D στην τριχόπτωση γυναικείας μορφής ή στην αυτοάνοση κατάσταση αλωπεκίας areata.

8. Μυϊκός πόνος
Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του χρόνιου πόνου και των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, ο οποίος μπορεί να οφείλεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ της βιταμίνης και των νευρικών κυττάρων που ανιχνεύουν τον πόνο.

Πηγή: https://www.healthline.com
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης