Σκληρυνση και καταθλιψη

Αν και πλέον θεωρείται ένα από τα συμπτώματα της σκλήρυνσης, η ψυχολογική αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής καθεαυτής και των επιδράσεων της είναι σημαντική. Συζητήστε ότι σας προβληματίζει.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2996
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Σκληρυνση και καταθλιψη

Δημοσίευση από Ντιανα » Τετ Απρ 21, 2021 4:48 pm

ms-n.jpg
ms-n.jpg (79.25 KiB) Προβλήθηκε 1697 φορές

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ ή Πολλαπλή Σκλήρυνση) είναι μια απομυελινωτική νόσος που προσβάλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις και ερωτηματικά. Η συνεχής αβεβαιότητα και η ανησυχία προκαλεί στον καθένα άγχος και φόβο. Οι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, καθώς επηρεάζει το 50%

Ο όρος “κατάθλιψη” χρησιμοποιείται συχνά στις ημέρες μας, αλλά έχουμε την τάση να ξεχνάμε το πραγματικό της νόημα. Αν και συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που είναι κακόκεφος ή είχε μια άσχημη ημέρα, ο κλινικός όρος αναφέρεται σε μια συναισθηματική διαταραχή, που ονομάζεται “μείζονα καταθλιπτική διαταραχή” και αποτελεί μια σοβαρή ψυχική νόσο. Η μείζονα κατάθλιψη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς όταν η κατάθλιψη και η σκλήρυνση κατά πλάκας συνυπάρχουν πολλοί υποθέτουν ότι η κατάθλιψη είναι αναπόφευκτη. Όμως τέτοιες υποθέσεις δείχνουν ότι η κατάθλιψη είναι απλά μια ψυχολογική και συναισθηματική απόκριση στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Υπάρχει μια τάση στην κοινωνία μας να θεωρεί την κατάθλιψη αδυναμία ή ελάττωμα του χαρακτήρα. Η κατάθλιψη όμως είναι μια νόσος και δεν μπορεί να ξεπεραστεί απλά, με τη “δύναμη της θέλησης” όπως συχνά ακούγεται. Η θεραπεία είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να νιώσετε καλύτερα και μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή εναλλακτικές μορφές θεραπείας όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός.

Συναισθηματική υγεία και σκλήρυνση κατά πλάκας
Οι πιο συχνές συναισθηματικές αλλαγές που μπορεί να βιώνετε αν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας περιλαμβάνουν:

συμπτώματα κατάθλιψη και καταθλιπτικά επεισόδια
πένθος για την απώλεια της φυσιολογικής ζωής
άγχος και ανησυχία
θυμό
αϋπνία
Κατάθλιψη: αιτία ή αποτέλεσμα;
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα αυξημένα καταθλιπτικά επεισόδια στους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν πολύπλοκες αιτίες όπως οι αλλαγές στον εγκέφαλο και στο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας της νόσου, η γενετική προδιάθεση, οι εμπειρίες της ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Καθώς η φυσιολογία της σκλήρυνσης κατά πλάκας συμβάλλει στην κατάθλιψη, πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας βιώνουν αλλαγές στην λειτουργικότητα τους και προκλήσεις στην καθημερινότητα που επηρεάζουν την διάθεσή τους. Σχετικά με την αιτία της κατάθλιψης, ως αντίδραση στην σκλήρυνση κατά πλάκας, ή εξαιτίας των αλλαγών στον εγκέφαλο ή στο ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Αναπηρία και κατάθλιψη
Μερικοί άνθρωποι που έχουν σοβαρή αναπηρία δεν έχουν κατάθλιψη, ενώ άλλοι έχουν κατάθλιψη χωρίς να εμφανίζουν σοβαρή αναπηρία. Οι μελέτες δεν έχουν δείξει ξεκάθαρα αυτή τη σύνδεση.


Θλίψη, πένθος ή κατάθλιψη;
Μπορεί να είναι δύσκολο να καθοριστεί εάν ένα άτομο νιώθει συναισθηματικό στρες εξαιτίας του πένθους και της θλίψης σε απόκριση στις απώλειες που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας ή αν έχει κατάθλιψη. Η πραγματικότητα είναι πως το καθένα χωριστά ή και τα δύο παίζουν σημαντικό ρόλο. Το πένθος και η θλίψη είναι φυσιολογικές αποκρίσεις στους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτά τα συναισθήματα ανακουφίζονται όταν συμβαίνει κάτι ευχάριστο και σταδιακά βελτιώνονται. Εμφανίζονται σε συγκεκριμένες στιγμές όταν κάποιος μιλήσει για τη διάγνωση ή δεν υπάρχει εξήγηση στα συμπτώματα , όταν οι υποτροπές εμφανίζονται και τα συμπτώματα επιδεινώνονται και μαζί τους επιδεινώνεται και η λειτουργικότητα.

Όταν η κινητικότητα επηρεάζεται και γίνονται αλλαγές στους ρόλους, όπως η εγκατάλειψη της εργασίας. Η κατάθλιψη επιδεινώνεται με τον καιρό και πράγματα που πριν απολαμβάνατε δεν σας ευχαριστούν πλέον. Καθώς το πένθος και η θλίψη μετατρέπονται σε κατάθλιψη, η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας. Στην πραγματικότητα , οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά νιώθουν ότι δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο νιώθουν θλιμμένοι.

Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης ζητήστε αμέσως βοήθεια. Η κατάθλιψη μπορεί να σας προκαλέσει κόπωση, να αυξήσει τα συμπτώματα του πόνου, να μειώσει τη λειτουργικότητά σας και να επιδεινώσει σημαντικά τον τρόπο σκέψης και τη μνήμη σας. Στην πραγματικότητα, η κατάθλιψη κάνει τα πάντα χειρότερα.

Επίσης η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας, που είναι υψηλότερος σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας από ότι στο γενικό πληθυσμό. Ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι για την κατάθλιψη ζητήστε τη γνώμη ενός ψυχιάτρου. Υπάρχουν θεραπείες αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Αντιμετώπιση κατάθλιψης
Η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει το σώμα με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι και με πολλές ψυχικές προκλήσεις. Η σύγχρονη ιατρική έχει λύσεις για τους ανθρώπους που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία ωφελεί σημαντικά αυτούς τους ασθενείς. Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας φοβούνται για την κατάστασή τους, καθώς κάποια νευρικά μονοπάτια καταστρέφονται.

Ο λόγος για τον οποίο η ψυχοθεραπεία είναι τόσο σημαντική σε αυτή τη διαδικασία είναι επειδή μελέτες δείχνουν πως η θεραπεία βοηθά στη μείωση του αριθμού και του μεγέθους των βλαβών στον εγκέφαλο που εμφανίζονται στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Με την κατάλληλη διαχείριση του άγχους και την μείωση του στρες, το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα λειτουργούν καλύτερα και ως εκ τούτου αναμένεται βελτιωμένη κλινική εικόνα και πρόγνωση.

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές ψυχοθεραπείας που είναι διαθέσιμες για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια άλματα στην επιστήμη και το ίδιο συμβαίνει και με την ψυχοθεραπεία.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να θεραπευτεί αλλά η θεραπεία έχει αρκετές παρενέργειες. Το πρώτο βήμα είναι να προσαρμοστούν οι ασθενείς στη νέα κατάσταση. Να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν τη ρίζα του άγχους τους.

Ψυχοθεραπεία
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία έχει μακροπρόθεσμα καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα φάρμακα. Η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της συχνά δεν αρκεί για την θεραπεία της κατάθλιψης και πολλές φορές χρειάζεται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.

Η ψυχοθεραπεία έχει πολλές μορφές. Μπορεί να επικεντρώνεται στην επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων ή προβλημάτων και να διαρκεί μέχρι το πρόβλημα να επιλυθεί ή να κάνετε μια αλλαγή κάθε φορά. Ένα άτομο που έρχεται αντιμέτωπο με τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να κάνει συνεδρίες μία φορά την εβδομάδα για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και να σκεφτεί τι θα γίνει με τη δουλειά του, πότε θα μιλήσει στους φίλους και στους συνεργάτες του ή πως θα αντιμετωπίσει τα χιλιάδες θέματα που προκύπτουν από τη νόσο. Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία βοηθά όλη την οικογένεια να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει σε πιο βαθιά προσωπικά ή διαπροσωπικά θέματα πέρα από τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν μακροχρόνια σχέση με τον ψυχοθεραπευτή τους και έτσι μπορούν να διαχειρίζονται τα θέματα που προκύπτουν.

Άσκηση και διάθεση
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση έχει θετική επίδραση στη διάθεση και στην συναισθηματική και στη σωματική ευεξία. Η τακτική άσκηση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας της ζωής.

Πριν από τριάντα χρόνια , η πρόγνωση για την σκλήρυνση κατά πλάκας δεν ήταν και η πιο αισιόδοξη. Ωστόσο, με την πρόοδο της ιατρικής σήμερα πολλοί άνθρωποι ζουν τη ζωή τους όπως επιθυμούν.


Πηγη: Therapia.gr
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2996
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Re: Σκληρυνση και καταθλιψη

Δημοσίευση από Ντιανα » Σάβ Απρ 24, 2021 6:19 pm

Κατάθλιψη: Πρόκειται για μία ασθένεια, την οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει πάντα εύκολα, ο ασθενής. Η θεραπεία της μπορεί να είναι ακόμη και μακροχρόνια.



Όσον αφορά τη συμπτωματολογία της, πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται για το ποια είναι τα σημάδια της. Αν θέλετε και εσείς να μάθετε, θα πρέπει απλά να διαβάσετε την ακόλουθη λίστα. Αναλυτικότερα:

Κατάθλιψη: Ακολουθούν εννέα συμπτώματα που δείχνουν ότι πάσχετε από αυτή
– Προβλήματα ύπνου: Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια, αλλά μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας καθώς επίσης και το μυαλό σας. Τα προβλήματα ύπνου, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης. Η δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κανείς, αλλά και τυχόν ανήσυχος ύπνος με πολλές διακοπές είναι συχνά συμπτώματα. Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να φτάσουν στο άλλο άκρο και να κοιμούνται πάρα πολλές ώρες την ημέρα.



– Πόνος στο στήθος: Οι πόνοι στο στήθος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα προβλήματος της καρδιάς, των πνευμόνων, ή και του στομάχου. Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης. Αυτή η ψυχική κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί.



– Κόπωση και εξάντληση: Αν αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι, ώστε δεν έχετε ενέργεια για τις καθημερινές σας εργασίες (ακόμα και όταν κοιμάστε ή ξεκουράζεστε πολύ), αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι περισσότερο από τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ανεξήγητη κόπωση, ενώ τα άτομα με κόπωση είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να γίνουν καταθλιπτικά.

Κατάθλιψη: Κι άλλα συμπτώματα που δείχνουν ότι πάσχετε από αυτή
– Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις: Ο πόνος και η κατάθλιψη συνδέονται στενά. Η καθημερινή “πάλη” με έναν χρόνιο πόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Και η ψυχική ασθένεια η ίδια μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, επειδή οι δύο παθήσεις “μοιράζονται” τους χημικούς αγγελιοφόρους που μεταφέρουν σήματα στον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι τρεις φορές περισσότερες πιθανό να αναπτύξουν χρόνιο πόνο.

– Πεπτικά προβλήματα: Ο εγκέφαλος και το πεπτικό μας σύστημα είναι στενά συνδεδεμένοι και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι έχουν στομαχόπονους ή ναυτία, όταν είναι στρεσαρισμένοι ή ανήσυχοι. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, ή δυσκοιλιότητα.

– Πονοκέφαλοι: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν συχνά πονοκεφάλους. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με μείζονα κατάσταση της νόσου είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από ημικρανίες και τα άτομα με ημικρανίες έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.

Τα υπόλοιπα συμπτώματα:
– Αλλαγές στην όρεξη ή το σωματικό βάρος: Μερικοί άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους, όταν αισθάνονται κατάθλιψη. Άλλοι, δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε, αφού νιώθουν ότι αυτό καταπραΰνει την απογοήτευση ή τη δυστυχία τους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απότομη απώλεια ή αύξηση του βάρους και, με την απώλεια βάρους, αντίστοιχη έλλειψη ενέργειας. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία, η ανορεξία και η υπερφαγία. Στις γυναίκες, η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και ανορεξίας ή βουλιμίας είναι πιο ισχυρή.

– Πόνος στην πλάτη: Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη μπορεί να συμβάλει στο πρόβλημα. Αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν πόνους στον αυχένα και την πλάτη.

– Σεξουαλικά προβλήματα: Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν αλκοόλ και άλλες ουσίες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική τους ορμή και διάθεση. Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τη θεραπεία της κατάθλιψης) μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο ενός καταθλιπτικού ατόμου.

Πηγη: newsitamea.gr
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης