Ρυθμίσεις και συμβουλές για το αμαξίδιό σας

Θέματα και συζητήσεις που αφορούν ανθρώπους που βρίσκονται στην προϊούσα μορφή της νόσου.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
κώστας
Δημοσιεύσεις: 7664
Εγγραφή: Δευ Μαρ 20, 2017 1:05 pm
Τοποθεσία: Νέα Κηφισιά https://kostas-tzouflas2.webnode.gr/
Επικοινωνία:

Ρυθμίσεις και συμβουλές για το αμαξίδιό σας

Δημοσίευση από κώστας » Σάβ Σεπ 07, 2019 1:26 pm

Μερικές ρυθμίσεις που μπορείτε να κάνετε στο αμαξίδιό σας (αν διαθέτετε) και συμβουλές, που θα διευκολύνουν τη χρήση του.

1. Ύψος αμαξιδίου.
Σχεδόν όλα τα αμαξίδια ρυθμίζονται καθ΄ ύψος. Είναι αυτές οι τρύπες που υπάρχουν πάνω και κάτω από τους άξονες των τροχών. Μεταφέρετε τον άξονα σε σημείο τέτοιο ώστε να κάθεστε στο αμαξίδιο όπως σε μια καρέκλα. Όχι πολύ ψηλά ώστε να μπορείτε να πιάσετε ένα αντικείμενο από το έδαφος.
2. Κέντρο βάρους
Είναι αυτές οι τρύπες που υπάρχουν μπροστά και πίσω από τους άξονες των τροχών. Μεταφέροντας τον άξονα μπροστά, το αμαξίδιο γίνεται πιο «νευρικό», δηλαδή πιο εύκολο στις σούζες. Αντίθετα πίσω γίνεται πιο σταθερό. Προσέξτε αν δεν έχετε ροδάκια αντιανατροπής, μην πέσετε πίσω όταν επιχειρείτε σούζα.
3. Βάθος καθίσματος
Ρυθμίζετε μόνο στα ακριβά αμαξίδια. Αν είστε πάνω από 1.80 ρυθμίστε το στους 42 με 43 πόντους. Γενικά αν το ρυθμίσετε πολύ στενό (ανάλογα με το ύψος σας), σας σπρώχνει προς τα έξω στις έντονες μετακινήσεις (πχ όταν προσπαθείτε να κάνετε σούζα). Προς τα μέσα, δηλαδή πολύ βαθύ, δυσχαιραίνει τις μετακινήσεις σας.
4. Υποπόδια
Ρυθμίστε τα υποπόδια σε ύψος που να κάθεστε βολικά και να μην κουράζεστε, ιδιαίτερα όσοι κάνουμε πολύωρη χρήση. Αν ρυθμίζετε και η γωνία τους, δώστε τους μια ελαφρά κλίση προς τα πάνω.
5. Βραχίονες
Ρυθμίστε το ύψος τους, ώστε το μπράτσο με το πήχη σας να σχηματίζουν όταν στηρίζεστε, ορθή γωνία. Αν σηκώνεστε, ρυθμίστε τους πιο χαμηλά, ώστε να διευκολύνεστε όταν κρατιέστε.
6. Τροχοί
Προτιμήστε τροχούς με συμπαγή λάστιχα αν μετακινήστε μόνο μέσα στο σπίτι (ξενοιάζετε από το συχνό φούσκωμα) και οπωσδήποτε φουσκωτούς και για εξωτερική χρήση (καλύτερη ποιότητα κύλισης, ευκολότερη υπερπήδηση μικροεμποδίων όπως πχ πέτρες). Για ν΄ αποφύγετε πιθανά σκασίματα, προμηθευτείτε ειδικά λάστιχα που τα αποτρέπουν.
7. Quick release
Είναι το σύστημα ταχείας απελευθέρωσης των τροχών. Απλά πατάτε ένα κουμπάκι και ο τροχός βγαίνει χωρίς κανένα εργαλείο. Πάρτε το οπωσδήποτε αν μετακινείστε με αυτοκίνητο.
8. Πλάτη
Αν μετακινείστε με αυτοκίνητο πάρετε αναδιπλούμενη γιατί βολεύει πολύ στο φόρτωμα (μικραίνει τον όγκο του αμαξιδίου).
9. Βάρος
Προτιμήστε όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ αμαξίδιο μπορείτε ν’ αγοράσετε. Λέγοντας ελαφρύ εννοούμε κάτω από 14 Kg με τους τροχούς. Οι περισσότεροι έμποροι για να σας εντυπωσιάσουν, χρησιμοποιούν το βάρος πλαισίου χωρίς τους τροχούς. Πιστέψτε με, δεν παίζει κανένα ρόλο στη χρήση που θα κάνετε παρά μονάχα στο φόρτωμα στο αυτοκίνητο.
10. Εξασφάλιση τροχών
Φροντίστε οι τροχοί να είναι πάντα σφιχτοί στους άξονές τους (όσοι διαθέτουν quick release), γιατί σε αντίθετη περίπτωση, στραβώνουν με τη χρήση οι ζάντες.
11. Βραχίονες – υποπόδια
Όταν αγοράζετε αμαξίδιο εξασφαλίστε οπωσδήποτε ότι οι βραχίονες και τα υποπόδια αφαιρούνται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν δεν έχετε καλή στήριξη κορμού και δεν σηκώνεστε. Σε διαφορετική περίπτωση (αν σηκώνεστε), δεν αποτελεί πρόβλημα.
12. Εννιαίο πλαίσιο και υποπόδια
Το διαθέτουν τα πολύ ελαφριά αμαξίδια. Είναι αρκετά ακριβότερα από τα συμβατικά και προϋποθέτουν για την αγορά τους, να σηκώνεστε.

Σημ. Επειδή μπορεί να αναρωτηθείτε "γιατί πρέπει να σηκώνομαι προκειμένου να πάρω αμαξίδιο με εννιαίο σκελετό;", σας λέω ότι αν δεν σηκώνεστε ή δεν βγαίνουν τα υποπόδια, δυσχεραίνονται τρομερά οι προσπάθειες μετακίνησής σας από και προς το αμαξίδιο (προφανώς με κάποιο βοηθό).
Αν έχετε τρόπο να το κάνετε, οπωσδήποτε να το περιγράψετε στο forum.
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης