απο την αλλη, εχουν μεριδιο ευθυνης οι ιδιοι οι γιατροι που δεν κανουν κατι οι ιδιοι, για παραδειγμα να βρισκουν καποιο ιατρειο σε ισογειο που να ειναι τουλαχιστον "ευκολα" προσβασιμο.
και απο την τριτη μερια, οι ιδιοκτητες των κτηριων που τα κανουν ολα γραφεια και ιατρεια αλλα δεν ενδιαφερονται να κανουν κατι για την προσβαση.
με τα αλλα δυο καταληγουμε καπως στο πρωτο, αλλα ειναι και θεμα ενσυναισθησης καποιων ανθρωπων, και θεμα παιδειας.
για παραδειγμα, το ιατρειο του δικου μου νευρολογου ειναι σε ισογειο. αλλα η εισοδος εχει τουλαχιστον 10 σκαλια. δεν μου ειχε κανει αισθηση, μεχρι που ειδα εναν παππου να βγαινει ενω περιμενα που ειχε μαγκουρα, εσερνε τα ποδια του και τον κρατουσε η κορη του. και η μονη μου απορια ηταν "πως θα φυγουν..;". αφου εφυγα κοιταξα τις ταμπελες στην εισοδο και ειδα ενα καρο γιατρους, και κοιτουσα και τα κτηρια γυρω γυρω και ηταν τα ιδια χαλια γιατι ειναι παμπαλαια.
περα απ'οτι το συστημα ειναι χαλια ή καποιοι δεν νοιαζονται, τοσοι γιατροι σε ενα κτηριο, που θα εχουν ανθρωπους με αναπηριες να ερχονται στα ιατρεια τους, δεν θα επρεπε να κανουν κατι απο μονοι τους για να διορθωσουν την εισοδο;
ισως καταληγει παλι στην παιδεια, αυτη την φορα των γιατρων, που καποιοι κοιταζουν την παρτη τους και οχι παραπερα.
το μονο που μπορω σιγουρα να πω ειναι οτι πριν εμφανισω και γω σκληρυνση δεν εδινα πολλη σημασια σε ολα αυτα. αν και οταν εβλεπα τετοια βοηθηματα καταλαβαινα ποσο σημαντικα ειναι. για παραδειγμα, στο πανεπιστημιο στο αμερικα ειχαν ειδικα κουμπια με το σημα αναπηριας στο σωστο υψος σε ολες τις κεντρικες πορτες, που τις ανοιγαν διαπλατα για ευλογο χρονικο διαστημα. προφανως επαθα πολιτισμικο σοκ την πρωτη φορα που τα ειδα.
νταξει πολλα σας ειπα