Πολλαπλη Σκληρυνση:ποσο αυξανει τον κινδυνο εγκεφαλικου ή εμφραγματος;

Οτιδήποτε θέλετε να μοιραστείτε και έχει σχέση με την σκλήρυνση, ή και όχι.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2338
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Πολλαπλη Σκληρυνση:ποσο αυξανει τον κινδυνο εγκεφαλικου ή εμφραγματος;

Δημοσίευση από Ντιανα » Τετ Ιουν 24, 2020 11:32 am

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η ασθένεια αυξάνει επίσης τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που μπορεί να επηρεάσει την κίνηση.

Η νέα βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν σχεδόν 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν μακροαγγειακή νόσο. Πρόκειται για κατάσταση που επηρεάζει τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του σώματος. Η καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι παραδείγματα μακροαγγειακής νόσου.Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν 1,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με άτομα χωρίς την ασθένεια. Είχαν επίσης 3,5 φορές υψηλότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης συγκριτικά με τα άτομα χωρίς την πάθηση. Αυτές οι διαφορές ήταν πιο έντονες στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Ένα από τα θετικά που διαπίστωσε η μελέτη ήταν ότι τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, κυρίως οι στατίνες, συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Raffaele Palladino, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College στο Λονδίνο, δήλωσε ότι είναι σημαντικό τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις για την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Η τακτική παρακολούθηση θα μπορούσε να βοηθήσει «στον εντοπισμό εκείνων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από επιθετικές στρατηγικές μείωσης του αγγειακού κινδύνου», οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, είπε.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 12.000 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που ζουν στην Αγγλία. Το 67% ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν 45 ετών. Οι ερευνητές συνέκριναν τους πάσχοντες με άτομα που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου και δεν έπασχαν από σκλήρυνση.

Ένας λόγος που οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια είναι η φλεγμονή. Ο Palladino εξήγησε ότι η φλεγμονή που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο λόγος που οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι οι υγιείς νεότερες γυναίκες έχουν συνήθως μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έτσι, η επίδραση της πάθησης είναι μεγαλύτερη σε όσες πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology.

Πηγή: healthday.com
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης