Ιωσεις στην παιδικη ηλικια:πως συνδεονται με τον κινδυνο Π.Σ.;

Οτιδήποτε θέλετε να μοιραστείτε και έχει σχέση με την σκλήρυνση, ή και όχι.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2993
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Ιωσεις στην παιδικη ηλικια:πως συνδεονται με τον κινδυνο Π.Σ.;

Δημοσίευση από Ντιανα » Πέμ Ιουν 25, 2020 8:55 pm

Οι ιογενείς λοιμώξεις θεωρούνται εδώ και χρόνια κύριος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας, της πιο κοινής αυτοάνοσης νευρολογικής πάθησης που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα των νέων ανθρώπων παγκοσμίως.


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την πάθηση και η αντιμετώπιση στοχεύει τη βελτίωση της λειτουργίας των πασχόντων και την πρόληψη των κρίσεων. Η πάθηση προσβάλλει τις γυναίκες με διπλάσια συχνότητα από τους άνδρες και προκαλεί προβλήματα στην κίνηση και την ισορροπία, καθώς και μυϊκή αδυναμία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διπλωπία, απώλεια όρασης στο ένα μάτι και αισθητηριακά προβλήματα.

Η αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης δεν είναι σαφής, ο υποκείμενος μηχανισμός όμως πιστεύεται ότι συνδέεται με την καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος ή των κυττάρων μυελίνης, της ουσίας που περιβάλλει τις νευρικές ίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι οι ιογενείς λοιμώξεις κατά την παιδική ηλικία μπορεί να ανοίγουν τον δρόμο για την πολλαπλή σκλήρυνση. Αποκαλύπτει επίσης πιθανές αιτίες της πάθησης.



Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Γενεύης, στην Ελβετία, υποστηρίζουν ότι οι ιογενείς λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορούν να προσβάλουν τον εγκέφαλο και να πυροδοτήσουν την αυτοάνοση πάθηση. Το συμπέρασμα προέκυψε από τη μελέτη πειραματόζωων.

Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Doron Merkler, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Παθολογίας και Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, αυτές οι λοιμώξεις μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες, να αφήσουν στον εγκέφαλο ένα αποτύπωμα, συγκεκριμένα μια φλεγμονή, που μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου πολλαπλής σκλήρυνσης.

Οι ερευνητές προκάλεσαν ιογενή λοίμωξη σε δύο ομάδες ποντικών, μία από ενήλικα τρωκτικά και μία από πολύ μικρά ποντίκια. Και στις δύο περιπτώσεις, τα ποντίκια δεν εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου και η λοίμωξη εξαλείφθηκε σε μία εβδομάδα μέσω παρόμοιας αντι-ιικής ανοσολογικής αντίδρασης.

Επέτρεψαν σε όλα τα ποντίκια να γεράσουν και μετά τους χορήγησαν «αυτο-αντιδρώντα κύτταρα» που μπορούν να επηρεάσουν τη δομή του εγκεφάλου και πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην πολλαπλή σκλήρυνση. Στα ποντίκια που προσβλήθηκαν από ιογενή λοίμωξη στην ενήλικη ζωή τα αυτοαντιδρώντα κύτταρα δεν έφθασαν στον εγκέφαλο. Αντίθετα, τα ποντίκια που μολύνθηκαν στα πρώτα στάδια της ζωής, ανάπτυξαν αλλοιώσεις στον εγκέφαλο.

Όταν τα αυτοαντιδρώντα κύτταρα εισήλθαν στον εγκέφαλο, πήγαν κατευθείαν στην περιοχή που ήταν παρούσα η ιογενής λοίμωξη. Τα Τ κύτταρα της μνήμης στον εγκέφαλο παρήγαγαν ένα μόριο που προσέλκυσε τα αυτο-αντιδρώντα κύτταρα, τα οποία τα βοήθησαν να εισέλθουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν αλλοιώσεις.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν τη μελέτη του ρόλου που διαδραματίζουν τα Τ κύτταρα μνήμης του εγκεφάλου στην ανάπτυξη αυτοάνοσων παθήσεων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Πηγή: Medical Daily
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

agathan
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1467
Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 3:58 am

Re: Ιωσεις στην παιδικη ηλικια:πως συνδεονται με τον κινδυνο Π.Σ.;

Δημοσίευση από agathan » Τρί Σεπ 01, 2020 12:39 am

εχω τις ενστασεις μου :nose_pick:
ή δεν το εχει εξηγησει καλα αυτος εδω περα, ή κατι παραλογο κοιταμε :nose_pick:
ολους μας χτυπανε ιωσεις οταν ειμαστε παιδια.. ολοι εχουμε σκληρυνση; :dizzy:

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης