Το οικονομικό βάρος της πολλαπλής σκλήρυνσης καταγράφει η Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας και προτείνει καλύτερη διαχείριση της νόσου με συνεκτικές υπηρεσίες υγείας μέσω ενός ενιαίου δικτύου με όλες τις βαθμίδες περίθαλψης και πρόνοιας
To 70% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας βρισκόταν σε διάρκεια 15 ετών σε αναπηρικό καροτσάκι. Ευτυχώς όμως, με την έγκαιρη διάγνωση και με τα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα, αυτό πλέον δεν συμβαίνει, καθώς πάνω από 70% των ασθενών έχει πρόσβαση στις νέες θεραπείες που τροποποιούν τη νόσο.
Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό γιατί παρότι οι νέες θεραπείες σταματούν την ασθένεια, εντούτοις δεν αποκαθιστούν και τα συμπτώματα που έχουν ήδη προκληθεί και για τα οποία χρειάζεται πρόσθετη θεραπεία.
Τα παραπάνω τόνισαν ο καθηγητής Νευρολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ) Γιάννης Ηλιόπουλος και ο καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ Νίκος Γρηγοριάδης και γραμματέας της ΕΛΛΑΝΑ, με αφορμή τη διημερίδα της Ακαδημίας με θέμα «Το ταξίδι του ασθενή» που πραγματοποιείται 23-24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Στη διάρκεια της διημερίδας θα παρουσιαστεί ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας για την πολλαπλή σκλήρυνση με στόχο την βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης στους ασθενείς, την ενίσχυση της έρευνας για τη νόσο στη χώρα μας, αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση όλων των βαθμίδων του συστήματος υγείας.
Η ασθένεια πλήττει νέα άτομα παραγωγικής ηλικίας με μέση ηλικία διάγνωσης τα 30 έτη. Οι ηλικίες όπου η νόσος έχει μεγαλύτερη συχνότητα είναι μεταξύ 45-49 ετών.
Σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά δεδομένα της ΕΛΛΑΝΑ, στην Ελλάδα νοσούν από σκλήρυνση κατά πλάκας 21.218 άτομα.
Το κόστος της νόσου
Το μέσο κόστος της θεραπείας επιβαρύνει το σύστημα υγείας κατά 26.118 ευρώ κατ΄ άτομο, ενώ ο κάθε ασθενής επιβαρύνεται ο ίδιος με ίδιες δαπάνες είτε ως συμμετοχή στη θεραπεία είτε για την κάλυψη ιατρικών αναγκών που δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, με επιπλέον 8.334 ευρώ κατ΄ έτος. Η επιβάρυνση δε της κατάστασής του, ανεβάζει το συνολικό κόστος περίθαλψης κατά 40,7%.
Όμως η επιβάρυνση δεν σταματά εδώ. Η φροντίδα του ασθενή με πολλαπλή σκλήρυνση είναι οικογενειακή υπόθεση, με αποτέλεσμα ο κάθε φροντιστής να αφιερώνει καθημερινά 7,3 ώρες για τον ασθενή της οικογένειάς του. Η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση αφορά το 58,7% των ασθενών, με αποτέλεσμα το 53,7% των ασθενών να δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες του νοικοκυριού του. Μάλιστα το 20,5% έχει χάσει τη δουλειά του, ενώ ένα 30% βρίσκεται χωρίς επίδομα ανεργίας.
Σύμφωνα με τον καθ. Ι. Ηλιόπουλο, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, μαζί με τις κατάλληλες πολιτικές υγείας μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της νόσου στην υγεία, την οικονομία και την εργασία. Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι η μέση ετήσια δημόσια και ιδιωτική δαπάνη της νόσου, άμεση και έμμεση, ανέρχεται σε 40.303 ευρώ, ξεκινώντας από 23.707 ευρώ για την ήπια μορφή έως 59.611 ευρώ για τη σοβαρή.
Δυσκολίες πρόσβασης σε θεραπεία
Ο καθηγητής σημείωσε πως με το σχέδιο δημιουργίας του Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας προτείνεται ένα πρωτοποριακό και με ασθενοκεντρική δομή δίκτυο, που ανοίγει το δρόμο για μετασχηματισμό της περίθαλψης της πολλαπλής σκλήρυνσης. Ο στόχος απαιτεί συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πιο βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας και κυρίως σε αναβαθμισμένη παροχή φροντίδας για τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.
Από την πλευρά του ο καθ. Ν. Γρηγοριάδης ως επιστημονικός υπεύθυνος του σχεδίου δράσης, επεσήμανε πως από τη μελέτη της ΕΛΛΑΝΑ, διαπιστώθηκαν σημαντικές γεωγραφικές ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών σε θεραπεία, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά. Εξήγησε ότι πολλές φορές η διάγνωση καθυστερεί λόγω έλλειψης γνώσης των γιατρών πρώτης επαφής στον οποίον απευθύνονται οι ασθενείς με το πρώτο σύμπτωμα.
Με τη δημιουργία του δικτύου, όπως είπε, η φιλοδοξία είναι να δημιουργηθεί μια νέα κεντρική δομή που θα διασυνδέει τον ασθενή με όλους τους επαγγελματίες υγείας των ειδικοτήτων που τον αφορούν, τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας, τους φροντιστές, τους Συλλόγους Ασθενών, τις ιατρικές εταιρείες, τα ερευνητικά ινστιτούτα, τα Πανεπιστήμια, τον ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΙΚΑ, τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα αρμόδια Υπουργεία, την Κοινωνική Ασφάλιση και την Πρόνοια.
Στόχος της διασύνδεσης αυτής θα είναι αφενός η βελτιστοποίηση της παροχής υπηρεσιών ολοκληρωμένης εξατομικευμένης φροντίδας σε όσους πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση και αφετέρου η συγκέντρωση ερευνητικών δεδομένων, η επεξεργασία των οποίων θα επιτρέψει την καλύτερη, πιο αξιόπιστη και ταχύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου αλλά και την ανάπτυξη νέων πρωτοκόλλων μέσα από την ολιστική προσέγγιση των πληροφοριών που αφορούν τους ασθενείς και σήμερα βρίσκονται κατακερματισμένες και ασύνδετες. Παρατήρησε καταλήγοντας, ότι η νόσος μπορεί να έχει μια σειρά συμπτωμάτων αλλά εξαρτάται από τον ασθενή ποια συμπτώματα θα εμφανίσει, όμως πρόσθεσε πως τα χαρακτηριστικά της νόσου, αλλάζουν από έθνος σε έθνος.
Πηγή: in.gr
Καλύτερη περίθαλψη στην πολλαπλή σκλήρυνση με ενιαίο δίκτυο υγείας
- Ντιανα
- Site Admin
- Δημοσιεύσεις: 3100
- Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
- Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας
Καλύτερη περίθαλψη στην πολλαπλή σκλήρυνση με ενιαίο δίκτυο υγείας
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward
Re: Καλύτερη περίθαλψη στην πολλαπλή σκλήρυνση με ενιαίο δίκτυο υγείας
Ντιανα έγραψε: ↑Πέμ Σεπ 29, 2022 5:39 pm...To 70% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας βρισκόταν σε διάρκεια 15 ετών σε αναπηρικό καροτσάκι. ...
Τα παραπάνω τόνισαν ο καθηγητής Νευρολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ) Γιάννης Ηλιόπουλος και ο καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ Νίκος Γρηγοριάδης και γραμματέας της ΕΛΛΑΝΑ, με αφορμή τη διημερίδα της Ακαδημίας με θέμα «Το ταξίδι του ασθενή» που πραγματοποιείται 23-24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.....
Μόνο σε εμένα ρε παιδιά χτυπάει άσχημα το γεγονός πως το λέει αναπηρικό καροτσάκι (αντί αμαξίδιο) λες και παίρνουν οι ανάπηροι καροτσάκι για να πάνε στη λαϊκή, να δουλέψουν οικοδομή ή άντε να βγάλουν βόλτα το μωρό τους;
ΥΓ. Εννοείται Ντιάνα δεν πάει προς τα εσένα το σχόλιο αυτό που απλώς έκανες μεταφορά του άρθρου, παραθέτοντας μάλιστα σωστά και την πηγή - όπως πάντα. Η κριτική μου είναι προς τους καθηγητές νευρολογίας ή ίσως στην δημοσιογράφο του άρθρου, που διατηρούν μια απαρχαιωμένη άποψη και δεν αντιλαμβάνονται πως ορισμένοι συνάνθρωποι κινούνται με διαφορετικό τρόπο. Και πως αν χρησιμοποιώ αμαξίδιο, δεν σημαίνει απαραίτητα πως χρειάζομαι κάποιον να με σπρώχνει.
- Ντιανα
- Site Admin
- Δημοσιεύσεις: 3100
- Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
- Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας
Re: Καλύτερη περίθαλψη στην πολλαπλή σκλήρυνση με ενιαίο δίκτυο υγείας
Συμφωνώ απόλυτα με την επισήμανση σου brazil... Θεωρώ απίθανο να εκφράστηκαν έτσι οι γιατροί, μάλλον ήταν λάθος της δημοσιογράφου. επειδή είμαι από το '12 σε αμαξίδιο, με εκνευρίζει αφάνταστα η φράση "αναπηρικό καροτσάκι"
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward
- κώστας
- Δημοσιεύσεις: 8348
- Εγγραφή: Δευ Μαρ 20, 2017 1:05 pm
- Τοποθεσία: Νέα Κηφισιά https://kostas-tzouflas2.webnode.gr/
- Επικοινωνία:
Re: Καλύτερη περίθαλψη στην πολλαπλή σκλήρυνση με ενιαίο δίκτυο υγείας
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης