Ήρθα και εγώ

Ένα νέο μέλος μπορεί να συστηθεί - παρουσιαστεί εδώ.
Απάντηση
Katerinaa98

Ήρθα και εγώ

Δημοσίευση από Katerinaa98 » Τετ Σεπ 10, 2025 8:09 pm

Καλησπέρα βρε παιδιά . Ήρθα και εγώ στην παρέα σας σαν καινούργια ασθενής. Είμαι 27 ετών και έχω διαγνωστεί με ΣκΠ σχεδόν ένα χρόνο τώρα.

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Re: Ήρθα και εγώ

Δημοσίευση από κώστας » Πέμ Σεπ 11, 2025 12:46 pm

Καλώς ήρθες στη παρέα μας. Αν θέλεις, πες μας λίγα πράγματα για σένα να γνωριστούμε καλύτερα. :have_a_nice_day:
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.

Katerinaa98

Δημοσίευση από Katerinaa98 » Πέμ Σεπ 11, 2025 10:52 pm

Γεια χαρά.. Όσο αφορά την κατάσταση μου είμαι σχετικα καλά σωματικά.ψυχικα δεν θα το έλεγα ..είμαι σε αγωγή με tecfidera ..είχε κάποιες δυσκολίες στην αρχή , αλλά τώρα το πάει καλά. Κατα τα άλλα άφησα την δουλειά μου λόγω κόπωσης και με έχει πάρει από κάτω ..είμαι στο ψάξιμο γενικά .

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Παρ Σεπ 12, 2025 3:33 pm

Η κόπωση, είναι από τα πιο συχνά και δύσκολα αντιμετωπίσιμα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Δεν υπάρχει μια λύση που να δουλεύει για όλους, αλλά υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που συνήθως βοηθούν:
Συζήτηση με τον νευρολόγο. Υπάρχουν κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται ειδικά για την κόπωση στη ΣΚΠ.
Πολύ σημαντικό να έχεις σταθερές και απρόσκοπτες ώρες ύπνου, σε ήσυχο περιβάλλον και να μην αντιμετωπίζεις διαταραχές (π.χ. νυχτουρία, πόνοι, άπνοια). Προσπάθησε ν’ αποφεύγεις την υπερβολική θερμότητα. Η ζέστη, χειροτερεύει την κόπωση. Να χρησιμοποιείς κλιματιστικά και δροσερά ρούχα. Λάβε υπόψη σου ότι το αίσθημα της κούρασης που νιώθεις, θα περιοριστεί εξαιρετικά όταν ο καιρός κρυώσει. Οργάνωσε τις πιο απαιτητικές εργασίες σου, σε ώρες που νιώθεις ότι έχεις περισσότερη ενέργεια. Κάνε συχνά διαλείμματα (μικρές παύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας). Χώρισε τις δουλειές σου, σε μικρά βήματα, με ενδιάμεσα διαλείμματα. Αν μπορείς, κάνε ήπια καθημερινή άσκηση (π.χ. περπάτημα 10–20 λεπτά). Να ενυδατώνεσαι καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Περιόρισε τη ζάχαρη (γλυκά = απότομη άνοδος ενέργειας και μετά «πτώση»).
Προς το παρόν, δεν σκέφτομαι να σου πω κάτι άλλο. Λάβε σοβαρότατα υπόψη σου, πως πέρα από γνώμες, υποδείξεις, ακόμη και ιατρικές συμβουλές, πρέπει να εμπιστευτείς απόλυτα τα μηνύματα που σου δίνει το ίδιο σου το σώμα.
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.

Katerinaa98

Δημοσίευση από Katerinaa98 » Παρ Σεπ 12, 2025 9:58 pm

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές .
Θα μιλήσω και με τον γιατρό μου για να μάθω τι υπάρχει σε φάρμακα. Έχεις απόλυτο δίκιο με την ζέστη...και η Ελλάδα έχει μπόλικη :emojis-23:

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin

Δημοσίευση από Ντιανα » Τρί Σεπ 16, 2025 12:03 pm

Καλώς ήρθες και από εμένα Κατερίνα!! Δεν έχω να προσθέσω κάτι για την κόπωση, τα είπε όλα ο Κώστας! Εγώ μόνο θα επισημάνω το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλή ψυχολογία στην πορεία της πάθησης... Αυτά από μένα και πάλι καλώς μας ήρθες 😊😀
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Katerinaa98

Δημοσίευση από Katerinaa98 » Τρί Σεπ 16, 2025 1:36 pm

Συμφωνώ απόλυτα Ντιάνα ...καλός σας βρήκα :emojis-1:

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Τρί Σεπ 16, 2025 5:38 pm

Μην προβληματιστείς ποτέ αν πρέπει να μας λες αυτό που σε απασχολεί όσο απλό κι΄ αν φαίνεται.

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης