Πληροφοριες για το φαρμακο

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 3047
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 8:22 pm
Τοποθεσία: στην ♥ της Ελλαδας

Πληροφοριες για το φαρμακο

Δημοσίευση από Ντιανα » Πέμ Απρ 08, 2021 5:23 pm

Το Avonex είναι ένα φάρμακο με συνταγή επωνυμίας. Έχει εγκριθεί από το FDA για τη θεραπεία υποτροπιάζουσων μορφών σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) σε ενήλικες.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στα νεύρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Προκαλεί φλεγμονή (πρήξιμο) και ουλώδη ιστό που αναπτύσσεται γύρω από τις νευρικές σας ίνες. Αυτό δυσκολεύει τον εγκέφαλό σας να επικοινωνεί με το υπόλοιπο σώμα σας. Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να έχει διάφορα συμπτώματα, ανάλογα με το ποια νεύρα επηρεάζονται.

Τα περισσότερα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνετε επεισόδια νέων συμπτωμάτων ή φορές που τα συμπτώματα επανέρχονται ή επιδεινώνονται. Οι υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας που μπορούν να αντιμετωπιστούν με το Avonex περιλαμβάνουν:

κλινικά απομονωμένο σύνδρομο (ένα επεισόδιο συμπτωμάτων που διαρκεί τουλάχιστον 24 ώρες)
υποτροπιάζουσα-αποχώρηση MS (περίοδοι ενεργού νόσου που προκαλούν συμπτώματα, ακολουθούμενες από περιόδους ύφεσης όπου τα συμπτώματα βελτιώνονται ή εξαφανίζονται εντελώς)
ενεργή δευτερογενής προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας (όταν η σκλήρυνση κατά πλάκας χειροτερεύει συνεχώς, αλλά εξακολουθείτε να έχετε υποτροπές όπου τα συμπτώματά σας γίνονται αισθητά χειρότερα για λίγο)
Το Avonex είναι ένας τύπος φαρμάκου που ονομάζεται θεραπεία τροποποίησης της νόσου. Βοηθά στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ΣΚΠ και στη μείωση του αριθμού των υποτροπών που έχετε.

Αποτελεσματικότητα για MS
Σε κλινικές μελέτες ατόμων με υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, το Avonex βρέθηκε να επιβραδύνει την πρόοδο της αναπηρίας, να μειώσει τον αριθμό των υποτροπών και να μειώσει τις εγκεφαλικές βλάβες (περιοχές βλάβης των νεύρων). Η θεραπεία με Avonex συγκρίθηκε με εικονικό φάρμακο (θεραπεία χωρίς ενεργό φάρμακο).
Μετά από 2 χρόνια, το 22% των ατόμων που έλαβαν Avonex είχαν επιδείνωση της αναπηρίας (όπως δυσκολία στο περπάτημα), σε σύγκριση με το 35% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα άτομα που έλαβαν Avonex ήταν 37% λιγότερο πιθανό από τα άτομα που έπαιρναν εικονικό φάρμακο να επιδεινώσουν τη σωματική τους αναπηρία.
Από τα άτομα που έλαβαν Avonex για 2 χρόνια, το 38% δεν είχε υποτροπές. Από τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο για 2 χρόνια, το 26% δεν είχε υποτροπές.
Μια δεύτερη μελέτη εξέτασε την επίδραση του Avonex σε άτομα με κλινικά απομονωμένο σύνδρομο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν το Avonex είχαν περίπου το μισό πιθανότατα τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο για να κάνουν ένα δεύτερο επεισόδιο μέσα σε 3 χρόνια.

Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη
Το Avonex μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους και αίσθημα αδυναμίας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινούν μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες μετά την ένεση και μπορεί να διαρκέσουν περίπου μια ημέρα. Τείνουν να είναι χειρότερα όταν αρχίζετε για πρώτη φορά τη θεραπεία.
Σε κλινικές μελέτες του Avonex, συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη εμφανίστηκαν στο 49% των ατόμων που έλαβαν Avonex, σε σύγκριση με το 29% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Ο γιατρός σας θα σας ξεκινήσει συνήθως με χαμηλή δόση Avonex που αυξάνεται σταδιακά για 4 εβδομάδες. Αυτό επιτρέπει στο σώμα σας να συνηθίσει το φάρμακο και μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση παρενεργειών που μοιάζουν με γρίπη.
Μπορείτε επίσης να ανακουφίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη λαμβάνοντας ένα εξωχρηματιστηριακό πόνο και ανακούφιση από τον πυρετό τις ημέρες της ένεσης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ακεταμινοφαίνη (Tylenol) και ιβουπροφαίνη (Advil, Ibu-Tab, Motrin). Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας να σας προτείνει ένα από αυτά τα φάρμακα.


Πηγη: el.drderamus.com/avonex-4804
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης