ντιάνα αυτό που σου πε με το πρωτοκολλο... δεν εχω ιδεα αν ισχυει
αλλα υπαρχει πιθανοτητα να σε βοηθησει αυτο το πραγμα για να εισαι πιο "αυτοκινουμενη"
βαζουμε την βυσσιναδα μπροστα στο λαπιτοπι, κανουμε κρακ στα δαχτυλα και στο λαιμο... και ξεκιναμε με τον ορυμαγδο του κωστα
θα ξεκινησω απο καποιες γενικοτητες και θα φτασω και ολα τα αλλα.
Ενα κλασσικο παραδειγμα που δινουν στην στατιστικη για το πως μπορουμε να βγαλουμε λαθος συμπερασματα ειναι το εξης:
Το καλοκαιρι αυξανεται πολυ η καταναλωση παγωτων. Οπως επισης αυξανεται και ο αριθμος των πνιγμων στην θαλασσα. Οποτε βλεπωντας αυτη την συσχετιση μπορουμε αμεσα να φτασουμε στο συμπερασμα οτι επειδη ο κοσμος τρωει παγωτα πνιγεται και στην θαλασσα. Ή το αναποδο, επειδη πνιγονται στην θαλασσα, τρωνε ενα καρο παγωτα.
Ποιο ειναι το νοημα του παραπανω;
Οτι μπορουμε πολυ ευκολα να φτασουμε σε παραλογισμους χωρις να το καταλαβουμε γιατι δεν κοιταξαμε σωστα τα δεδομενα ή δεν τα αναλυσαμε σωστα.
Κλασσικο αστειο μεταξυ μαθηματικων για την στατιστικη: Η στατιστικη ειναι ο κλαδος που μπορει να σου πει οτι ενας ανθρωπος εχει κατα μεσο ορο ενα στηθος ή εναν ορχι.
Ακομα και αυτο δειχνει οτι αν δεν σκεφτεις σωστα το πως εχουν τα πραγματα, μπορει να φτασεις σε εσφαλμενες και παραλογες παρατηρησεις.
Μετα τις γενικοτητες μου, που θα λετε "γιατι μας λεει τοσες αηδιες τουτος δω", παμε στο δικο μας.
Παρα την εξονυχιστικη μελετη του πως λειτουργουν τα νευρα, με τους ηλεκτρικους παλμους (spikes), τα ιοντα Καλιου Νατριου, τις αντλιες νατριου καλιου, μας λειπουν διαφορα στοιχεια για να βγαλουμε συμπερασματα για το τι ισχυει.
Πρωτα πρωτα, εκτος της αντλιας, υπαρχουν και αλλα καναλια που επιτρεπουν ή σταματουν την ροη των ιοντων, αλλα αυτο δεν ειναι επι του παροντος. Οπως και οι κομβοι Ranvier που ειναι πολυ σημαντικοι στην μεταδοση σηματων μεσα στα αξονικα κυτταρα.
Οπως και τα περισσοτερα που γραφεις, φαινονται σωστα αλλα διατηρω καποια μικρη επιφυλαξη. Ευτυχως δεν ανεφερες και τον Ramon y Cajal, τον πατερα της νευρολογιας!
Τωρα, η λειτουργια της φαμπριδινης, οπως πολυ σωστα αναφερεις, ειναι η αναστολη των διαυλων καλιου. Γνωριζεις ποιους διαυλους αναστελει και αν οντως επηρεαζει την αντλια καλιου-νατριου;
Γνωριζεις ποια ειναι η κατασταση ενος νευρικου κυτταρου υπο φυσιολογικες συνθηκες και ποια οταν ειναι "τραυματισμενο" οπως σε εμας;
Γνωριζεις ποια ακριβως ειναι η δραση του φαρμακου και τι προσφερει; Διαβασες την αρχικη μελετη στην οποια δημιουργησαν την θεωρια, τις θεωριτικες μελετες που ακολουθησαν, και τις προκλινικες και κλινικες μελετες που εγιναν;
Ας δωσουμε ενα μπακαλιστικο παραδειγμα (ουδεμια σχεση θα εχει με πραγματικα δεδομενα). Ενα νευρικο κυτταρο που ειναι μια χαρα κραταει μεσα του, ας πουμε 10 ιοντα οταν βρισκεται σε ηρεμια. Τα δικα μας, απο κεινα που εχουν θεμα, κρατανε 5 γιατι εχουν διαρροες, γι'αυτο και δεν στελνουν σωστα τα σηματα οταν πρεπει.
Τι κανει το φαρμακο; απ´οσο γνωριζω, και μας γραφει και ο κωστας, κανει μια κατακρατηση των ιοντων μεσα στο κυτταρο για να ειναι σε θεση να στειλει τον ηλεκτρικο παλμο που πρεπει.
"Ναι αλλα θα κραταει πολλα και θα μου χαλαει τα νευρα!!!" Απο που προεκυψε αυτο;
Εστω οτι ισχυει οτι χαλαει το κυτταρο ετσι. Αν με το φαρμακο κραταει 15 ιοντα μεσα στο κυτταρο, και τα ορια ειναι μεχρι 25 και απο κει και πανω χαλανε;
"Ναι αλλα που ξερω γω οτι δεν μου τα κανει χειροτερα και μαζευει παρα πολλα;"
Κατσε διαβασε ολες τις μελετες, που εξηγουν τι, γιατι και πως, και ποια ειναι τα επιτρεπτα ορια για να μην σκοτωσουν/τρελανουν καποιον.
"Ναι αλλα που ξερω γω οτι ειναι ασφαλες και δεν θα παθω τιποτα;"
Γι'αυτο γινονται παρα πολλες κλινικες μελετες και περνανε απο εξονυχιστικες επιτροπες για να αποφασισουν αν ειναι ασφαλες για το κοινο. Στις ιδιες κλινικες μελετες ειναι που βγαινουν, κατα κυριο λογο, και τα στατιστικα που διαβαζουμε στα χαρτακια των φαρμακων για ποιες ειναι οι παρενεργειες και τι παθαινουν 1 στους, 1 στους 100, κτλ
"Ναι αλλα που ξερω γω οτι μου δινουν τις σωστες ποσοτητες;"
Στις ιδιες κλινικες μελετες εχουν πειραματιστει με τις ποσοτητες και ολα. Δευτερο παραδειγμα: Ας πουμε η καθημερινη ποσοτητα ειναι 2x20mg φαμπριδίνης. Αν παρω εγω 1g σε μια μερα μετα θα χορευω πιρουετες και θα χοροπηδαω σαν κατσικι. Αν παρω 2g τοτε θα με παρουν τεσσερις.
"και τα πειραματα τα κανουν στους ανθρωπους που συμμετεχουν και μετα μας κανουν πειραματοζωα και μας!!!"
Οχι.- Τετοια αρχικα πειραματα γινονται σε ποντικια ή σε υπολογιστικα μοντελα για να βρουν τι γινεται. Σε αυτους που συμμετεχουν τους δινουν επιτρεπτες δοσολογιες. Οταν γινονται τετοιες κλινικες ερευνες, υπαρχει και εποπτεια της αστυνομιας. Αν γινει ιατρικο λαθος, εφυγε σουμπιτος ο γιατρος. Σε εμας που παιρνουμε αυτα που εχουν βγει στην αγορα, δεν υφισταται η εννοια πειραμα. Παρατηρουνται αφου εχει βγει στην αγορα καποια πραγματα, ειτε γιατι συνεχιζουν να μελετουν καποιες λεπτομερειες, ειτε γιατι βρεθηκε καποια ιδιαζουσα περιπτωση (τετοια ημουν και γω με το Tecfidera)
Fun Fact: αν δεχτεις να λαβεις μερος σε τετοια κλινικη ερευνα, υπογραφεις οτι θα καλυψουν ιατρικα μεχρι και τα εγγονια σου~!!! Η φαρμακοποιος μου δουλευει και στην EMA και το εμαθα εκ των εσω!
Δεν συνεχιζω με τις πιθανες ερωτησεις
Πολυ απλα, για ολους τους υπολοιπους που βαρεθηκατε...
Στην φραση "Δεν ξερω, αλλά..." οτι ειπωθει μετα το αλλα θα ειναι πατατα.-
αντε γιατι αντε
υ.γ. στα μισα μου τελειωσε η βυσσιναδα