- Παραδοσιακός....Δεκαπενταύγουστος
Έχω υποσχεθεί "παραδοσιακό" πρόγραμμα και λόγω της ημέρας θα βάλω μερικά τραγούδια που αναφέρονται Στην Παναγία.
Σημειώνω πως και τα 5 τα έχουμε παρουσιάσει με τη χορωδία,οπότε τα έχω στο ρεπερτόριό μου
Ξεκινάω με Ποντιακό:"Η Παναϊα λειτουργά" ή/και" Σουμέλα λεν Την Παναγιά".Χορευτικό -Διπάτ
Ρυθμός ἑννιάσημος. Τό τραγούδι, πασίγνωστο στόν ποντιακό λαό, ἀναφέρεται στό μεγάλο προσκύνημα τῆς Ἱ. Μονῆς Παναγίας Σουμελᾶ ἡ ὁποία παραμένει γιά τούς Ἕλληνες Ποντίους σύμβολο ἐθνικῆς ὑπερηφάνειας. «Ρωμέικον παλλικάρι εἶμαι κανέναν κι ἐφογοῦμαι (=κανέναν δέν φοβᾶμαι), σήν Σουμελᾶν τήν Παναγιάν θά πάω στεφανοῦμαι».
Πηγήhttps://www.taxiarhes-moschato.gr
Επίσης να σας πω ότι κυκλοφορεί και με αλλους στίχους στον ίδιο πάντα ρυθμό.
Η πρώτη εκδοχή ειναι αυτή που παρουσίασε η χορωδία μου
Η δεύτερη απο τη φωνή του Χρύσανθου Θεοδωρίδη, που για εμένα ειναι ο απόλυτος ερμηνευτής Ποντιακών τραγουδιών.
Απολαύστε τον!!!!!!
"Τι καλά το λέει τ΄αηδόνι"-Δυτική Θράκη
Στο ομώνυμο παραδοσιακό τραγούδι, περιγράφεται μια σκηνή στην οποία θα άξιζε να σταθούμε για λίγο. Η αφήγηση μας μεταφέρει στον Παράδεισο. Εκεί, γινόμαστε μάρτυρες των παρακάτω...
Στο ομώνυμο παραδοσιακό τραγούδι, περιγράφεται μια σκηνή στην οποία θα άξιζε να σταθούμε για λίγο. Η αφήγηση μας μεταφέρει στον Παράδεισο. Εκεί, γινόμαστε μάρτυρες των παρακάτω:
ΤΟΥ ΝΑΣΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
«Στον ίσκιο κάθονται οι φτωχοί / Στον ήλιο οι αρχοντάδες
Και τους φτωχούς παρακαλούν / Και τους παρακαλούνε
Δώστε φτωχοί τον ίσκιο σας / Και πάρτε τα φλουριά μας
Ας έχουμε εμείς οι φτωχοί / ας έχουμε τον ίσκιο μας
Κι ας έχετε τα φλουριά σας / τι καλά το λέει τ' αηδόνι»
Οι παραπάνω στίχοι μάς υπενθυμίζουν ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της λαϊκής κουλτούρας. Μια πηγαία περιφρόνηση ενάντια στους άρχοντες και στα «φλουριά τους». Έρχονται να αμφισβητήσουν την απόλυτη εξουσία τους. Να θέσουν ένα όριο στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει το χρήμα. Ενάντια στην αλαζονεία ότι όλα έχουν την τιμή τους. Με θράσος δηλώνουν ότι δεν είναι τα πάντα προς πώληση.
Η συγκεκριμένη όψη της λαϊκής κουλτούρας μπορεί σήμερα να αποτελέσει ένα κρίσιμο όπλο στα χέρια μας. Το ζωντανό νεύρο και θράσος της παράδοσης των «από κάτω» να σκέφτονται πέρα από την εξουσία που ορίζουν τα «φλουριά». Να δηλώνουν ότι υπάρχει ένας κόσμος με κοινωνικές σχέσεις και αξίες πέρα από αυτά. Οι παραπάνω στίχοι σήμερα μας καλούν να σκεφτούμε ξανά έξω από οικονομικά μεγέθη. Να σταματήσουμε να μιλάμε σαν λογιστές που μετράνε έσοδα και έξοδα. Να οριοθετήσουμε ξανά τις κοινωνικές σχέσεις, τα όνειρα και τις ανάγκες του κόσμου που δεν αγοράζεται από τα «φλουριά».
Μαζί με τη μάχη για το ψωμί να δώσουμε και τη μάχη για τις ιδέες. Ο αντίπαλος τη δίνει τη συγκεκριμένη μάχη. Καθημερινά και σε όλα τα επίπεδα. Προσπαθεί να μετατρέψει τον ανταγωνισμό και το κυνήγι για το κέρδος σε καθολική αρχή του συνόλου των κοινωνικών σχέσεων. Ζούμε, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα που άφησε η επέλαση του γιαπισμού στα χρόνια της ανάπτυξης. Βλέπουμε το όριό της, που δεν είναι άλλο από τον κοινωνικό κανιβαλισμό που θεριεύει γύρω μας. Να ακολουθήσουμε τα συγκεκριμένα ίχνη σημαίνει μεταξύ άλλων να σκεφτούμε πέρα από την ανάπτυξη. Να αμφισβητήσουμε συνολικά την κυρίαρχη αφήγηση ότι η ανάπτυξη θα μας σώσει.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ:Πηγήhttp://www.avgi.gr/article/10811/501692 ... -t-aedoni-
Ερμηνεύει η Ελένη Βιτάλη,η οποία είναι αγαπημένη μου
Κλείνω με το αγαπημένο μου!!!!!!!!!!!! "Στην πληγωμένη μου καρδιά (Μωρό μου)"
Συρτός από την Αγιάσο της Λέσβου με καταγωγή από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια.
Μου αρέσει περισσότερο απο όλα...το τραγουδάω πολύ συχνά!!!!!!
Έλα πάμεεεεεεεεεεεε
"Αγάπησα, αγάπησα μελαχρινό
Αγάπησα, αγάπησα μελαχρινό
με δυο μαύρα ματάκια
με βελουδένια μάγουλα μωρό μου
και με σγουρά μαλλάκια
με βελουδένια μάγουλα μωρό μου
και με σγουρά μαλλάκια"...