Διευκρίνηση για το εξωιδρυματικό επίδομα
- κώστας
- Επικοινωνία:
Re: Διευκρίνηση για το εξωιδρυματικό επίδομα
Καλά έχεις καταλάβει αλλά μείωση ποσοστού στη περίπτωση της Σοφίας, είναι λίγο απίθανο να γίνει.
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.
Κώστα μου βγήκε το 67% και σκεφτόμουν να κάνω ένσταση ώστε να πάρω το επίδομα που ήταν ο στόχος μου, αλλά με διαβεβαίωσαν τόσο από την πρόνοια όσο και από τα ΚΕΠΑ που ρώτησα η ίδια αφού πήρα την απόφαση και τους την έδειξα, πως θα πάρω το επίδομα κανονικά. Τώρα περιμένουμε τέλος του επόμενου μήνα να το δω κιόλας στην πράξη. Στην κινητική αναπηρία μου έδωσαν χαμηλότερο ποσοστό (50%) αλλά μου είπαν πως έχει να κάνει ανάλογα του τι δηλώνεις ως αιτήματα όταν γίνεται η αίτηση. Προσωπικά αιτήθηκα τόσο για το βαριάς αναπηρίας όσο και για το παραπληγίας.κώστας έγραψε: ↑Κυρ Απρ 17, 2022 4:24 pmΌσοι έχετε σκοπό να περάσετε ΚΕΠΑ, να ξέρετε πως δεν αρκεί το 67% για να πάρετε το εξωιδρυματικό επίδομα. Πρέπει το ποσοστό αυτό να αφορά αποκλειστικά κινητική αναπηρία και να μην προέρχεται από συνδυασμό άλλων προβλημάτων (κατάθλιψη, διπλωπία, συχνουρία κλπ).....
Στο επίσημο έγγραφο του ΟΠΕΚΑ αναφέρει:
ΠΗΓΗ (κατεβαίνει σε doc)Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία
1. Δικαιούχοι είναι τα άτομα τα οποία κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ ότι έχουν:
α) Σωματική, νοητική ή ψυχική ασθένεια ή αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, .....
Με προβληματίζει αυτό που έγραψες πως χρειάζεται το ποσοστό να αφορά αποκλειστικά κινητική αναπηρία όμως. Θα πάρω ξανά την πρόνοια να ρωτήσω κι εγώ φυσικά όσο ακόμα έχω το περιθώριο να κάνω ένσταση, αν χρειαστεί.
Στη δική μου γνωμάτευση, brazil, υπάρχει μόνο ένα ποσοστό, αυτό του 80%. Δεν θυμάμαι όμως να είχα προσδιορίσει εγώ κάτι πιο συγκεκριμένο στην αίτησή μου. Μάλιστα, οι της επιτροπής μού ανέφεραν το εξωιδρυματικό. Δεν είχα ακούσει τίποτε σχετικό. Παρ' όλα αυτά, πώς σου φάνηκε η όλη διαδικασία; 
- κώστας
- Επικοινωνία:
Το 80% στην κινητική αναπηρία, χρειάζεται μόνο για το επίδομα κίνησης από την πρόνοια.
Το εξωιδρυματικό επίδομα δικαιούνται:
Οι συνταξιούχοι (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη οικογένειάς τους, εφόσον πάσχουν από:
α) παραπληγία-τετραπληγία, διπληγία, τριπληγία, παραπάρεση, τετραπάρεση, με
ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
β) μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
γ) σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή
δ) το σύνδρομο κλάματος γαλής ή
ε) ατελή οστεογένεση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή
στ) οστεοψαθύρωση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
ζ) έχουν ακρωτηριασμό των δύο άνω ή δύο κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
η) έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω,
ανεξάρτητα αν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους ή
θ) έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με την
περίπτωση (ζ).
Επίσης χορηγείται και σε όσους πάσχουν από ασθένειες, οι οποίες κατά την κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, επιφέρουν την ίδια μορφή αναπηρίας με αυτή της παραπληγίας – τετραπληγίας, σε ποσοστό 67%.
πηγή: https://www.efka.gov.gr/el/epidomata-ex ... araplegias
Για να πάρει δηλαδή κάποιος το εξωιδρυματικό, πρέπει να έχει παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό 67% και άνω.
Αν η γνωμάτευσή σου γράφει "παραπληγία" με ποσοστό 67%, παίρνεις το επίδομα.
Επίσης η οικονομική ενίσχυση βαριάς αναπηρίας, δεν αφορά το εξωιδρυματικό επίδομα, αλλά ένα επίδομα ύψους 313€/μήνα
Μάλλον αυτό εννοούσαν όταν σου είπαν ότι παίρνεις το επίδομα κανονικά.
Αν κάνεις ένσταση, πρέπει να αιτηθείς και να τεκμηριώσεις αύξηση του ποσοστού κινητικής σου αναπηρίας σε 67%. Πράγμα δύσκολο αν δεν ισχύει στην πράξη. Λυπάμαι αν σε απογοητεύω αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.
Το εξωιδρυματικό επίδομα δικαιούνται:
Οι συνταξιούχοι (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη οικογένειάς τους, εφόσον πάσχουν από:
α) παραπληγία-τετραπληγία, διπληγία, τριπληγία, παραπάρεση, τετραπάρεση, με
ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
β) μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
γ) σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή
δ) το σύνδρομο κλάματος γαλής ή
ε) ατελή οστεογένεση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή
στ) οστεοψαθύρωση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
ζ) έχουν ακρωτηριασμό των δύο άνω ή δύο κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
η) έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω,
ανεξάρτητα αν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους ή
θ) έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με την
περίπτωση (ζ).
Επίσης χορηγείται και σε όσους πάσχουν από ασθένειες, οι οποίες κατά την κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, επιφέρουν την ίδια μορφή αναπηρίας με αυτή της παραπληγίας – τετραπληγίας, σε ποσοστό 67%.
πηγή: https://www.efka.gov.gr/el/epidomata-ex ... araplegias
Για να πάρει δηλαδή κάποιος το εξωιδρυματικό, πρέπει να έχει παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό 67% και άνω.
Αν η γνωμάτευσή σου γράφει "παραπληγία" με ποσοστό 67%, παίρνεις το επίδομα.
Επίσης η οικονομική ενίσχυση βαριάς αναπηρίας, δεν αφορά το εξωιδρυματικό επίδομα, αλλά ένα επίδομα ύψους 313€/μήνα
Μάλλον αυτό εννοούσαν όταν σου είπαν ότι παίρνεις το επίδομα κανονικά.
Αν κάνεις ένσταση, πρέπει να αιτηθείς και να τεκμηριώσεις αύξηση του ποσοστού κινητικής σου αναπηρίας σε 67%. Πράγμα δύσκολο αν δεν ισχύει στην πράξη. Λυπάμαι αν σε απογοητεύω αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.
Ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι για εκείνο το επίδομα στόχευα άλλωστε μιας που τα χρήματα είναι ίδια για τους ανασφάλιστους ακόμα κι αν έπαιρνα άνω των 80%. Απλά τότε, εφόσον ήταν και η κινητική παραπάνω όπως λες, θα έπαιρνα + και το επίδομα κίνησης. Αλλά δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Περίμενα μεγαλύτερο ποσοστό, μα δεν θα μπω στην διαδικασία για ένσταση εφόσον θα παίρνω αυτά τα χρήματα που τώρα έχω ανάγκη.
ΣοφίαΟ σκέφτομαι να συμπληρώσω την εμπειρία στο θέμα που είχα ανοίξει παλαιότερα έτσι ώστε να την δει και κάποιος επόμενος που ενδεχομένως θα ενδιαφέρεται
ΣοφίαΟ σκέφτομαι να συμπληρώσω την εμπειρία στο θέμα που είχα ανοίξει παλαιότερα έτσι ώστε να την δει και κάποιος επόμενος που ενδεχομένως θα ενδιαφέρεται
Και καλάωέκανες, brazil. Σε "διάβασα" 
Ξέχασα να σας ενημερώσω!
Χτες κατέθεσα την αίτηση για το επίδομα στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου μου. Δι' αντιπροσώπου, βεβαίως, βεβαίως. Και ευτυχώς, γιατί η υπάλληλος, αν και ευγενέστατη, έκανε τρία τέταρτα μέχρι να τη συμπληρώσει ηλεκτρονικά! Εν αναμονή, λοιπόν. Κώστα, και πάλι σ' ευχαριστώ για τη διαφώτιση! Εδώ κι αν κολλάει αυτό

- κώστας
- Επικοινωνία:
Τελικά η αίτηση συμπληρώνεται ηλεκτρονικά γιατί είχε ειπωθεί πως δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Απλά χρειάζεται η παρουσία του ενδιαφερόμενου ή εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του. Σοφία, χαρά και χρέος μου να βοηθάω σαν παλιά και έμπειρη "καραβάνα" που είμαι.
Κώστα, "γνωρίζοντάς σε" μέσα από τα κείμενά σου, πιστεύω πως η χαρά σου είναι πιο δυνατή από το χρέος!!!! 

- κώστας
- Επικοινωνία:
Μάλλον έχεις δίκιο.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης