Το καφέ της καρδιάς μας

Το κομμάτι του forum για να συζητήσετε ότι σας προβληματίζει ή απασχολεί στην καθημερινότητα σας, ή να κάνετε ένα διάλειμμα.
Απάντηση
agathan
Site Admin

Re: Το καφέ της καρδιάς μας

Δημοσίευση από agathan » Κυρ Ιούλ 12, 2026 10:44 pm

Εντάξει παρανόησα εγώ γιατί ειχε κολλήσει το μυαλό μου στο ΚΕΠΑ!

Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως έχει να κάνει και λίγο πρωτεύουσα με επαρχία.
Εκεί έχουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας οπότε θα γίνεται πιο εύκολα ο χαμός που περιγράφεις... :nose_pick:

Βεβαια στον γιατρό που πήγαινα στην Αθήνα, ποτέ δεν ήταν κάποιος να περιμένει. Ήταν τυπικός στα ραντεβού του, άντε να περίμενες 5-10 λεπτά μέχρι να τελειώσει με τον προηγούμενο που είχε μέσα :nose_pick:
Ίσως είναι και στον άνθρωπο/γιατρό :nose_pick:

υγ Μου έχουν τύχει και περιπτώσεις να γίνεται χαμός, αλλά νομίζω οι πιο πολύ ήταν του τύπου "είναι να του δώσω ένα χαρτί", "είναι να μου δώσει ένα χαρτί", "να μου γράψει ένα φαρμακο και φεύγω, 5 λεπτά θα κάνω". Και πάλι σου ροκονίζουν το χρόνο αλλά είναι πιο ήπια νομίζω

agathan
Site Admin

Δημοσίευση από agathan » Παρ Ιούλ 17, 2026 12:48 pm

Χωριανοοοιιιιι! Βγήκε το αποτέλεσμα! Τελικά είμαι περοσσότερο ναπαπηρι απ'οτι νόμιζα! :nose_pick:

Τωρα αυτο ειναι καλό ή κακό... όπως το πάρει κανείς :nose_pick:

Για μένα είναι μια απάντηση στα "μια χαρά φαίνεσαι", "δεν έχεις τιποτα", "τα έχεις για δικαιολογίες", "εσυ δεν παθαίνεις τίποτα" ή όλα όσα έχω ακούσει κατα καιρούς :nose_pick:

χωριανοοοοοοοοοιιιιιιι :grin: :emojis-12: :emojis-12: :emojis-12:

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin

Δημοσίευση από Ντιανα » Παρ Ιούλ 17, 2026 2:05 pm

Τι ποσοστό πήρες άγγελε;;;
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

agathan
Site Admin

Δημοσίευση από agathan » Παρ Ιούλ 17, 2026 3:37 pm

81% μου δώκανε :nose_pick:

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Παρ Ιούλ 17, 2026 4:16 pm

Υποθέτω το 81% θα είναι συνολικό ποσοστό. Διευκρινίζει μήπως πόσο από αυτό είναι στην κινητική αναπηρία; Γιατί αν είναι η κινητική αναπηρία το 81%, δικαιούσαι πολλά πράγματα.
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.

agathan
Site Admin

Δημοσίευση από agathan » Παρ Ιούλ 17, 2026 4:36 pm

Ναι ειναι το συνολικο, στην κινητική όπως βλέπω μου δώκανε 20%

Θα πρεπει τωρα να ψαξω να βρω τι δικαιουμαι :nose_pick:
Ισως να μπορω να παρω και αναπηρικη συνταξη; Πρεπει να το δω :nose_pick:

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Παρ Ιούλ 17, 2026 4:49 pm

Πριν μπλέξεις με ατέλειωτες αναζητήσεις, με λογιστές και με διάφορους συμβούλους, μήπως μπορείς να βγάλεις σύνταξη, κοίτα το εξαιρετικά σημαντικό και βασικό, εάν έχεις τουλάχιστον 15 χρόνια ένσημα. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα συμπληρώνονται δωρεάν στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, βέβαια. Εάν όμως δεν έχεις 15 χρόνια ένσημα, δεν μπορεί να βγει σύνταξη. Αυτό για να μην παιδεύεσαι και ψάχνεις ατέλειωτες ώρες τσάμπα.

Για κάποιον με σκλήρυνση κατά πλάκας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει μία ενιαία διάταξη που να λέει «αν έχεις τη πάθηση, παίρνεις αυτόματα σύνταξη». Συνήθως εξετάζονται δύο διαφορετικά πράγματα:

α. Σύνταξη αναπηρίας λόγω ανικανότητας για εργασία: απαιτείται να κριθείς από τα ΚΕΠΑ με συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας και να έχεις τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης. Ο ακριβής αριθμός ενσήμων εξαρτάται από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε η αναπηρία και το ασφαλιστικό ιστορικό σου.
β. Σύνταξη γήρατος με μειωμένες προϋποθέσεις λόγω αναπηρίας: σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται συνταξιοδότηση με 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή περίπου 4.500 ένσημα.

Σημ.Το 81% αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, από μόνο του, δεν σημαίνει ότι αποκτάς αυτόματα δικαίωμα σύνταξης αναπηρίας. Για να πάρεις σύνταξη, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις ταυτόχρονα:

Να έχει πιστοποιηθεί το απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας (που, με το 81%, καλύπτεται).
Να έχεις συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, δηλαδή τα απαραίτητα ένσημα.

Το ότι σου έδωσαν μόνο 20% κινητική αναπηρία δεν είναι το καθοριστικό στοιχείο για τη σύνταξη. Αυτό που μετράει είναι το συνολικό ποσοστό αναπηρίας και κυρίως, αν η επιτροπή έκρινε ότι η πάθησή σου προκαλεί ανικανότητα για εργασία.

Για να σου δώσω μια γενική εικόνα:

Αν έχεις περίπου 15 χρόνια ασφάλισης (4.500 ένσημα) ή περισσότερα, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μπορείς να διεκδικήσεις σύνταξη αναπηρίας.
Αν έχεις λιγότερα ένσημα, υπάρχουν ειδικοί κανόνες που εξαρτώνται από την ηλικία σου όταν εμφανίστηκε η αναπηρία.
Το ακριβές ποσό και το αν θα εγκριθεί η σύνταξη το αποφασίζει τελικά ο e-ΕΦΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την απόφαση των ΚΕΠΑ όσο και το ασφαλιστικό ιστορικό.

Πρόσεξε επίσης κάτι σημαντικό: με ποσοστό 81% ανοίγουν και άλλα δικαιώματα, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδόματα ή διευκολύνσεις, ανεξάρτητα από τη σύνταξη.

Και βέβαια, λάβε υπόψη και κάτι πολύ σημαντικό. Η σύνταξη αναπηρίας δεν αξίζει τον κόπο, είναι πάρα πολύ λίγα λεφτά. Δεν μπορείς όχι να ζήσεις, ούτε να πιεις πού λέει ο λόγος πέντε καφέδες το μήνα. Η σύνταξη γήρατος είναι καλύτερη περίπτωση, εάν καταφέρεις και την πάρεις κανονική, και όχι μειωμένη. Αλλά ακόμα και να είναι μειωμένη, είναι σίγουρα πιο αξιοπρεπές ποσό από την σύνταξη αναπηρίας.

Ξέχασα να διευκρινίσω κάτι σημαντικό. Όταν λέω φορολογικές ελαφρύνσεις, εννοώ ότι κάποιος με ποσοστό από 80% και πάνω, δεν πληρώνει καθόλου εφορία κάθε χρόνο. Σχεδόν ό,τι εισόδημα και να έχει. Εντάξει, δεν μιλάμε να βγάζεις και 200 χιλιάδες το μήνα.
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.

Άβαταρ μέλους
brazil
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από brazil » Παρ Ιούλ 17, 2026 7:07 pm

Και από 80%+ έχεις μειωμένο και στα ακτοπλοϊκά :emojis-10:

Μεγάλο ποσοστό πάντως, ελπίζω να δεις πως άξιζε η ταλαιπωρία, να πάρεις κάποιο επίδομα δηλαδή εκτός της δωρεάν εισόδου σε μουσεία που παιδιά μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά το αξιοποιώ φουλ το συγκεκριμένο, πηγαίνω πολύ συχνά και με διαφορετικές παρέες καθώς δικαιούμαστε ΚΑΙ συνοδό δωρέαν :grin:

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Παρ Ιούλ 17, 2026 9:44 pm

Με 80% +, το μόνο σίγουρο είναι ότι γλιτώνεις από την ετήσια εφορία. Άτομα από 67 μέχρι 80 έχουν κάποια έκπτωση, δεν θυμάμαι το ποσοστό, και από 80 και πάνω απαλλάσσονται τελείως. Από εκεί και πέρα, το μόνο επίδομα που μάλλον μπορείς να πάρεις είναι το επίδομα αναπηρίας, που δεν θυμάμαι πόσο είναι, πρέπει να είναι 500 ευρώ, κάτι τέτοιο. Ό,τι και να 'ναι καλό είναι.

agathan
Site Admin

Δημοσίευση από agathan » Παρ Ιούλ 17, 2026 10:35 pm

Έχω 2093 στο ΙΚΑ αλλά πρέπει να είναι άλλα τόσα στο ταμείο των φαρμακουπαλλήλων :nose_pick:
Δεν μας φτανουν οπως τα λες, αλλα λεμε τώρα :nose_pick:

Η αλήθεια είναι ότι όταν κάναμε την αίτηση στα ΚΕΠΑ με την γιατρό, με είχε ρωτήσει για τα ενσημα και όταν της είπα, μου είπε ίσως να μπορώ να πάρω και την σύνταξη. Γιαυτό το είχα και γω στο μυαλό μου, αλλά περίμενα να βγει η απόφαση για να το κοιτάξω.
Όπως τα λες όμως Κώστα, δεν έχει καμία αξία να το κοιτάξω.

Για την εφορία ήξερα ότι υπήρχαν κάποια ελαφρυντικά, όχι απαλλαγή όπως λες!
Ουτε την δωρεαν είσοδο στα μουσεία ήξερα :grin:

Τώρα... εγώ έχω υπόψιν μου να ξεκινήσω άμεσα για κάρτα αναπηρίας και για κοινωνικο τιμολογιο στο ρευμα. Νομίζω μαζί πάει και το επίδομα αναπηρίας που λες (δεν ειναι αμελητεο ποσό. Ίσως για αυτό να χρειάζεται και η βεβαίωση που μου ειπαν στο ΚΨΥ;) αλλά να βρω την διαδικασία που θα κάνω. Την έχουμε εδω μέσα; Δεν θυμαμαι :grin: :nose_pick:

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης