Σαν προλογο, για να μπειτε στο κλιμα του ποιος θα σας πει το παρακατω: πριν αρκετα χρονια, λιγο πριν την διαγνωση και για λιγο χρονια μετα, εκανα τρεξιμο, 10χλμ. Οχι μονο αυτο, ειχα και την απατηλη εντυπωση οτι θα μπορουσα να βελτιωσω το χρονο μου... που να ξερα
)Τωρα στο κυριως θεμα. Τους τελευταιους μηνες, απο την Ανοιξη και μετα, ειδα τα πραγματα να παιρνουν κι αλλο την κατιουσα. Μεχρι πριν λιγο μηνες εμαθα οτι υπαρχει στον κοσμο της φυσιοθεραπειας ενα μηχανημα με τον ονομα TENS/EMS (Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) - Electronic muscle stimulation (EMS)). Με απλα λογια, ειναι ενα μηχανημα με ηλεκτροδια που στελνει ηλεκτρικα σηματα και διεγειρει τον μυ που το εχεις τοποθετησει. Το χρησιμοποιουν ειτε για ενδυναμωση ειτε για ενα σημειο που υπαρχει πονος και καταπραυνει/ηρεμει το σημειο.
Αρχικα ημουν διστακτικος γιατι με λιγο που εψαξα ειδα οτι ελεγαν οτι δεν εχει σοβαρα αποτελεσματα στην σκληρυνση. Ομως με νικησε η περιεργεια μου και η λογικη "εδω που φτασαμε.. και τι εγινε; παρτο και οπου βγει!"
Οποτε τις πρωτες μερες του Σεπτεμβρη απεκτησα και γω το δικο μηχανηματακι
Ειχα ιδεα τι να το κανω; οχι
το κοιταγα και με κοιταγε Αυτη την στιγμη, μετα απο ενα μηνα καθημερινης σχεδον χρησης στο ποδι μου, εχω δει να βελτιωνεται η ισορροπια μου, να μειωνεται το δυνατο "τρεμουλο" που ειχε το ποδι, μειωνεται και η δυσκολια στην βαδιση (ειτε το ατσαλο "κλειδωμα" του ποδιου και δεν λυγιζει το γονατο, ειτε η δυσκολια να σηκωθει το πελμα - γνωστο και ως drop foot).
Μεχρι πριν λιγες ημερες ηθελα να νομιζω οτι ειναι η ιδεα μου, αλλα εμφανιστηκε εδω περα το παραπανω βιντεο με την στολη που εχει παρομοια λειτουργια. Λογικα ειναι κατι πιο εξειδικευμενο και δεν υπαρχει συγκριση, αλλα μου αναπτερωσε τις ελπιδες οτι κανω κατι που εχει καποιο νοημα και δεν κανω κουταμαρες!
Θα σας πω και την προσωπικη μου ματια. Σε καποιον με σκληρυνση λεει στους μυες του "ξυπνα, εχει δουλεια να κανεις" και αν τον αφησεις, θα "ξανακοιμηθει". Σε ανθρωπους με πιο προχωρημενη μορφη... δεν εχω ιδεα τι θα κανει και ποσο θα βοηθουσε. Θελω να νομιζω οτι θα του εδιωχνε τουλαχιστον τον αφορητο πονο και τους σπασμους και το κλειδωμα των μυων.
Και στο δια ταυτα, αυτο που αγορασα εκανε 95 ευρω περιπου. Προτιμησα να μην παρω το απλο μοντελο, αλλα μια κατηγορια πιο πανω. Το απλο μοντελο λειτουργει με απλες μπαταριες (3xAAA αν θυμαμαι καλα) ενω το ανωτερο μοντελο εχει ενσωματωμενη μπαταρια και το φορτιζεις (εχει usb 3, για οσους δεν γνωριζουν τον ιδιο φορτιστη με τα πιο καινουρια κινητα) και επισης εχει λειτουργια ωστε να ζεσταινει τον μυ ενω τον γυμναζει.
Τωρα το παρακατω δεν αντιπροσωπευτικο της καταστασης μας αλλα μονο της συσκευης και πως λειτουργει