Exopulse Mollii Suit και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων

Η γυμναστική και η φυσιοθεραπεία για την καταπολέμηση συμπτωμάτων της σκλήρυνσης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.
agathan
Site Admin

Re: Exopulse Mollii Suit και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων

Δημοσίευση από agathan » Δευ Οκτ 10, 2022 12:24 am

Λοιπον, μετεφερα ολα τα σχετικα σχολια σε καινουριο θεμα και τωρα θα σας πω και για αυτα που γνωριζω/ζω :nose_pick:

Σαν προλογο, για να μπειτε στο κλιμα του ποιος θα σας πει το παρακατω: πριν αρκετα χρονια, λιγο πριν την διαγνωση και για λιγο χρονια μετα, εκανα τρεξιμο, 10χλμ. Οχι μονο αυτο, ειχα και την απατηλη εντυπωση οτι θα μπορουσα να βελτιωσω το χρονο μου... που να ξερα :emojis-13: Τα τελευταια χρονια η φιλη μας, εχει επηρεασει το αριστερο μου ποδι σε βαθμο που μονο περπαταω για σχετικα μικρες αποστασεις, για μενα (ναι τα 3χλμ ειναι αρκετα αλλα εμενα δεν με φτανουν και μου φαινονται λιγα. νταξ; :emojis-13: :nose_pick: )

Τωρα στο κυριως θεμα. Τους τελευταιους μηνες, απο την Ανοιξη και μετα, ειδα τα πραγματα να παιρνουν κι αλλο την κατιουσα. Μεχρι πριν λιγο μηνες εμαθα οτι υπαρχει στον κοσμο της φυσιοθεραπειας ενα μηχανημα με τον ονομα TENS/EMS (Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) - Electronic muscle stimulation (EMS)). Με απλα λογια, ειναι ενα μηχανημα με ηλεκτροδια που στελνει ηλεκτρικα σηματα και διεγειρει τον μυ που το εχεις τοποθετησει. Το χρησιμοποιουν ειτε για ενδυναμωση ειτε για ενα σημειο που υπαρχει πονος και καταπραυνει/ηρεμει το σημειο.
Αρχικα ημουν διστακτικος γιατι με λιγο που εψαξα ειδα οτι ελεγαν οτι δεν εχει σοβαρα αποτελεσματα στην σκληρυνση. Ομως με νικησε η περιεργεια μου και η λογικη "εδω που φτασαμε.. και τι εγινε; παρτο και οπου βγει!" :grin: :nose_pick:

Οποτε τις πρωτες μερες του Σεπτεμβρη απεκτησα και γω το δικο μηχανηματακι :grin:
Ειχα ιδεα τι να το κανω; οχι :grin: το κοιταγα και με κοιταγε :emojis-12: καλα τοσο πολυ, αλλα δεν ηξερα αν θα το βαλω σωστα ή οχι ωστε να δουλεψει σωστα και να μην κανω μια τρυπα στο νερο.
Αυτη την στιγμη, μετα απο ενα μηνα καθημερινης σχεδον χρησης στο ποδι μου, εχω δει να βελτιωνεται η ισορροπια μου, να μειωνεται το δυνατο "τρεμουλο" που ειχε το ποδι, μειωνεται και η δυσκολια στην βαδιση (ειτε το ατσαλο "κλειδωμα" του ποδιου και δεν λυγιζει το γονατο, ειτε η δυσκολια να σηκωθει το πελμα - γνωστο και ως drop foot).

Μεχρι πριν λιγες ημερες ηθελα να νομιζω οτι ειναι η ιδεα μου, αλλα εμφανιστηκε εδω περα το παραπανω βιντεο με την στολη που εχει παρομοια λειτουργια. Λογικα ειναι κατι πιο εξειδικευμενο και δεν υπαρχει συγκριση, αλλα μου αναπτερωσε τις ελπιδες οτι κανω κατι που εχει καποιο νοημα και δεν κανω κουταμαρες! :grin:

Θα σας πω και την προσωπικη μου ματια. Σε καποιον με σκληρυνση λεει στους μυες του "ξυπνα, εχει δουλεια να κανεις" και αν τον αφησεις, θα "ξανακοιμηθει". Σε ανθρωπους με πιο προχωρημενη μορφη... δεν εχω ιδεα τι θα κανει και ποσο θα βοηθουσε. Θελω να νομιζω οτι θα του εδιωχνε τουλαχιστον τον αφορητο πονο και τους σπασμους και το κλειδωμα των μυων.
Και στο δια ταυτα, αυτο που αγορασα εκανε 95 ευρω περιπου. Προτιμησα να μην παρω το απλο μοντελο, αλλα μια κατηγορια πιο πανω. Το απλο μοντελο λειτουργει με απλες μπαταριες (3xAAA αν θυμαμαι καλα) ενω το ανωτερο μοντελο εχει ενσωματωμενη μπαταρια και το φορτιζεις (εχει usb 3, για οσους δεν γνωριζουν τον ιδιο φορτιστη με τα πιο καινουρια κινητα) και επισης εχει λειτουργια ωστε να ζεσταινει τον μυ ενω τον γυμναζει.

Τωρα το παρακατω δεν αντιπροσωπευτικο της καταστασης μας αλλα μονο της συσκευης και πως λειτουργει

Άβαταρ μέλους
brazil
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από brazil » Δευ Οκτ 10, 2022 9:32 am

Agathan εξαιρετικά ενδιαφέρον!! Και αφού μάλιστα έχεις δει βελτίωση και στην πράξη, έστω και μικρή, αξίζει σίγουρα να το έχουμε στο νου μας τουλάχιστον!!

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Δευ Οκτ 10, 2022 4:54 pm

Απ΄ όσο είδα στο video και κατάλαβα, πρόκειται για ένα κλασσικό μηχάνημα ηλεκτροδιέγερσης μυών, το οποίο χρησιμοποιούν οι φυσιοθεραπευτές για παθητική εκγύμναση των μυών. Παλαιότερα που πήγαινα σε οργανωμένο φυσιοθεραπευτικό κέντρο, το χρησιμοποιούσα κατά κόρο και ναι, υπήρχε βελτίωση στη σπαστικότητα αλλά και στη δύναμη των μυών των ποδιών μου. Το σύστημα δεν ήταν ακριβώς όπως δείχνει το video του Agathan, αλλά παρόμοιο. Αποτελείτο από κάψες επαφής τις οποίες ο φυσιοθεραπευτής τοποθετούσε στα άκρα των μυών (δικεφάλων, τετρακεφάλων). Αυτές συνδέονταν με καλώδια, σε μία κεντρική συσκευή, η οποία ανά διαστήματα τους διοχέτευε ηλεκτρικό ρεύμα (μικρής έντασης). Κάθε φορά που το ρεύμα διέγειρε τον μυ, αυτός εσυσπάτο και μ΄ αυτό τον τρόπο γυμναζόταν παθητικά. Όσο περνούσε ο καιρός η ένταση του ρεύματος αυξανόταν, έχοντας πιο καλά αποτελέσματα. Η συσκευή είχε διάφορα προγράμματα εκγύμνασης μεταξύ των οποίων για σπαστικότητα, πόνο κλπ. Τα προγράμματα δεν είναι άλλο παρά ο συνδυασμός της έντασης του ρεύματος και της διάρκειας άσκησής της στον μυ. Τέτοιες συσκευές κυκλοφορούν πολλές στο εμπόριο με τιμές από 60 € και άνω. Οι περισσότερες συνοδεύονται από αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα τοποθετήσετε τις κάψες στα πόδια σας αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος. Ανάλογη της έντασης του ρεύματος, είναι και η εκγύμναση του μυός. Όσο αυξάνεται, αυξάνεται και ο πόνος που νιώθεις, ο οποίος όμως γρήγορα συνηθίζεται επιτρέποντας την επιπλέον αύξηση.

Υγ. Αν σας ενδιαφέρει η συσκευή, κάντε αναζήτηση στο Σκρουτζ γράφοντας "συσκευές ηλεκτροδιέγερσης".
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.

agathan
Site Admin

Δημοσίευση από agathan » Δευ Οκτ 10, 2022 9:25 pm

Πολυ σωστα τα ειπες κωστα! @onion20@

Θα σου κανω μονο την συνδεση με αυτο που ηξερες και με αυτο του video! Πλεον υπαρχουν τετοια μηχανηματα tens-ems που οι επαφες τους ειναι ασυρματες και τα καλωδια δεν εχουν λογο να υπαρχουν! :grin:
Και το δικο μου με καλωδια ειναι, αλλα τα πιο ακριβα μοντελα ειναι οπως αυτα του video. :nose_pick:
Τωρα, εχει μια μπαταρια η καθε επαφη, αλλα δεν ξερω πως φορτιζουν και τι γινεται. Μαλλον τα βαζεις σε καποια βαση που ειναι στο ρευμα και τα φορτιζει... :faill:

Για μενα το θετικο ειναι οτι και καποιος ακομα τα εχει χρησιμοποιησει και εχει δει διαφορα! :grin:

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin

Δημοσίευση από Ντιανα » Πέμ Οκτ 13, 2022 9:12 pm

Αρχικά να πω ότι στεναχωρέθηκα με τον Άγγελο πού επιδεινώθηκε η κατάσταση γιατί τον θυμάμαι όταν πρώτο γνωριστήκαμε να τρέχει μεγάλες αποστάσεις... Χαίρομαι όμως πού τον βοήθησε και τον βοηθάει η συγκεκριμένη συσκευή.. τώρα στο θέμα της ηλεκτροδιέγερσης,* 3,5 χρόνια κάνω εδώ στο κέντρο πού βρίσκομαι, αλλά δεν βλέπω διάφορα... Αντιθέτως, κάποιες φορές μου πυροδοτεί τη σπαστικότητα....
Μιας και μεταφέραμε το θέμα εδώ, θα θα αφήσω και το αρχικό βιντεάκι με το οποίο ξεκίνησε η συζήτηση... Θεωρώ ότι αυτή η έξωστολή ίσως βοηθάει περισσότερο σε προχωρημένες καταστάσεις

if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Άβαταρ μέλους
Ντιανα
Site Admin

Δημοσίευση από Ντιανα » Σάβ Δεκ 17, 2022 5:19 pm

Νωρίτερα φέτος, ένα βίντεο στο YouTube που κυκλοφόρησε από την Ottobock Professionals (μια γερμανική εταιρεία που αναπτύσσει προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας και ιδέες θεραπείας για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα στους τομείς της προσθετικής και της ανθρώπινης κινητικότητας) αποκάλυψε τα όσα πετυχαίνει η στολή Exopulse Mollii. Στο βίντεο την φορούσε η Louisa, η οποία έπασχε από σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση.

Η στολή περιλαμβάνει 58 ηλεκτρόδια που στέλνουν ήπια ηλεκτρική διέγερση σε 40 βασικές μυϊκές ομάδες. Είναι σχεδιασμένη να χαλαρώνει τους σπαστικούς μύες χρησιμοποιώντας νευροδιέγερση.
«Όταν ανάβετε την στολή, ενεργοποιείτε πολλά ηλεκτρόδια στο εσωτερικό της για να φτάσετε σε μύες που δεν μπορεί να φτάσει ο εγκέφαλος. Μέσω της εγκεφαλικής βλάβης, ορισμένοι μύες είναι πέρα από την πρόσβαση του εγκεφάλου και η στολή αντικαθιστά τα σήματα που ο εγκέφαλος δεν μπορεί να παράγει πια”, δήλωσε στο BBC News ο Fredrick Lundqvist, χειροπράκτης και εφευρέτης του Exopulse Mollii Suit.

Σύμφωνα με την Ottobock, η στολή έχει σχεδιαστεί για να φοριέται μόνο μία ώρα κάθε δεύτερη μέρα και παρέχει έναν εύκολο, κατ’ απαίτηση τρόπο για την αποκατάσταση της κινητικότητας και την ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με τη σπαστικότητα.
Η Λουίζα δεν είναι μόνη. Η 12χρονη Moya-May Kelly από το Δουβλίνο, η οποία πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, κατάφερε να περπατήσει με την εν λόγω στολή.
«Μου επέτρεψε να αποκτήσω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να είμαι πιο ανεξάρτητη. Πριν την αποκτήσω, μπορούσα να κάνω ορισμένα πράγματα αλλά όχι αυτά που μπορώ να κάνω τώρα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να μπορώ να κάνω πράγματα όπως όλοι οι άλλοι”, είπε η ίδια σε σχετική συνέντευξη τον Μάιο του 2022.

Το σακάκι και το παντελόνι της στολής Exopulse είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά που αναπνέουν και πλένονται και δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα ή ίνες. Σύμφωνα με τον εφευρέτη, δεν έχουν σημαντικές παρενέργειες.
Ένα κουμπί κάνει τον χρήστη να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο: η στολή δίνει στον χρήστη τη δύναμη να είναι υπεύθυνος για τα συμπτώματα σπαστικότητας. Οι χρήστες μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα και με ασφάλεια.

«Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ένα άμεσο, θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Surfers Health, δρ. Mark Jeffery.

Απαιτούνται περισσότερες δοκιμές για να γίνει ευρέως διαθέσιμη αυτή η στολή υψηλής τεχνολογίας
Μια προκαταρκτική μελέτη αποκάλυψε ότι μια ώρα άσκησης με την στολή Exopulse Mollii Suit βοήθησε στην μείωση των συμπτωμάτων του πόνου σε μεγάλο βαθμό. Οι ασθενείς που συνέχισαν να χρησιμοποιούν τη στολή επί έναν μήνα παρουσίασαν μείωση του πόνου.

Το 2018, μια τυχαιοποιημένη μελέτη σε παιδιά με σπαστική εγκεφαλική παράλυση, που διεξήχθη από το Τμήμα Παιδικής Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Λιθουανίας, αποκάλυψε ότι παιδιά που τυχαία έκαναν ωριαία χρήση του Mollii Suit, τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες, πέτυχαν ίδια βελτίωση στην κινητική λειτουργία και την κινητικότητα όσο τα παιδιά που ακολούθησαν τη συμβατική φυσιοθεραπεία.

Και το 2014, μια μη τυχαιοποιημένη αξιολόγηση 117 ασθενών που χρησιμοποιούσαν το Mollii Suit έδειξε ότι κάθε ασθενής ανέφερε τουλάχιστον κάποιο βαθμό βελτίωσης.

Ωστόσο, ο Lundqvist τόνισε ότι δεν αντιδρούν όλοι οι ασθενείς με τον ίδιο τρόπο όπως η Louisa, αν και η στολή είναι αρκετά αποτελεσματική. Απαιτούνται περισσότερες δοκιμές προτού η στολή ευρέως διαθέσιμο.

Η στολή Exopulse Mollii κοστίζει 6.000 δολάρια ΗΠΑ.
Πηγές: https://www.bbc.com, https://interestingengineering.com,
if you can't fly, then run.
if you can't run, then walk.
if you can't walk, then crawl.
but whatever you do, you have to keep moving forward

Άβαταρ μέλους
ΣοφίαΟ

Δημοσίευση από ΣοφίαΟ » Σάβ Δεκ 17, 2022 11:55 pm

Αν και λίγο φτηνότερο απ' αυτό που είχε βρει ο Κώστας @onion14@

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Κυρ Δεκ 18, 2022 2:04 pm

Βρε παιδιά εξηγήστε μου αν μπορείτε κάτι. Εντάξει, η στολή γυμνάζει μύες που ο εγκέφαλος λόγω των ζημιών της σκλήρυνσης, δεν μπορεί να ΦΤΑΣΕΙ. Όταν έρθει η ώρα του περπατήματος, ποιος ενεργοποιεί αυτούς τους γυμνασμένους μύες και συμμετέχουν στη διαδικασία, αφού η επικοινωνία τους με τον εγκέφαλο είναι αποκομμένη;!
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που βγάζει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι κι΄ εσύ έχεις συμβάλλει σ΄ αυτό.

Άβαταρ μέλους
κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από κώστας » Τετ Δεκ 21, 2022 5:27 pm

Καμιά γνώμη βρε παιδιά @onion35@

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γυμναστική Και Φυσιοθεραπεία”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης